Het plannen van een bruiloft neemt best wat tijd in beslag. Niet alleen is het belangrijk om de juiste trouwjurk te vinden, op zoek te gaan naar een goede fotograaf en de perfecte decoratie te kiezen, je zult ook wat officiële dingen moeten doen. Maar wat moet je eigenlijk allemaal regelen voor jullie bruiloft? Je leest hier alles wat je moet doen als je officieel wilt trouwen voor de wet!
Niet alle onderdelen van het plannen van een bruiloft zijn even leuk. Zo genieten veel bruidsparen van het kiezen van een trouwlocatie en het proeven van de bruidstaart, maar is al het papierwerk een minder memorabele ervaring. Het is echter wel belangrijk om dit goed geregeld te hebben. Daarom hebben wij een handige checklist voor je met alle dingen die je moet regelen voor de bruiloft.
Trouwen voor de wet
Jullie huwelijk is pas rechtsgeldig wanneer jullie officieel trouwen voor de wet. Dit betekent dat er bepaalde regels zijn waar jullie je aan moeten houden voor jullie bruiloft. Er zijn namelijk wat juridische zaken die jullie goed geregeld moeten hebben. Willen jullie trouwen voor de kerk? Dat kan natuurlijk ook, maar pas nadat jullie officieel getrouwd zijn voor de wet. In dit blog lees je wat je allemaal moet regelen voor de bruiloft.
Wet gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden
Voor jullie gaan trouwen, zullen jullie ook na moeten denken over jullie financiële situatie. Sinds 1 januari 2018 is er een nieuwe wet in werking getreden waardoor je nu automatisch in beperkte gemeenschap van goederen trouwt. Dit betekent dat schulden en schenkingen of erfenissen van voor het huwelijk van jou alleen blijven en niet gedeeld worden met je partner. Bezittingen en schulden die na het huwelijk ontstaan, delen jullie samen. Natuurlijk is het ook nog steeds mogelijk om wel in algehele gemeenschap van goederen te trouwen en alle schulden en bezittingen van voor het huwelijk te delen. Daarnaast kun je kiezen voor trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Dit kan bijvoorbeeld aan te raden zijn wanneer één van jullie grote zakelijke risico´s loopt of jullie graag financieel onafhankelijk willen blijven. Met een bezoek aan de notaris kunnen jullie alles vast laten leggen.
Achternaam kiezen
Heb je er al over nagedacht welke achternaam jullie aan gaan nemen na het huwelijk? Dit moet je namelijk al voor de bruiloft aangeven. Er zijn maar liefst vier mogelijkheden om uit te kiezen! De eerste mogelijkheid is het behouden van je eigen achternaam. In dat geval zal er na de bruiloft niets veranderen. In plaats hiervan kun je ook de achternaam van je partner aannemen. Liever een combinatie? Dan kun je de keuze maken tussen eerst je eigen achternaam en dan die van je partner, of juist andersom. Het gebeurt nog niet zo vaak, maar het kan natuurlijk ook dat je partner jouw achternaam aanneemt als jullie trouwen. Keuze genoeg dus!
Namen van getuigen doorgeven
Bij de trouwceremonie hebben jullie getuigen nodig. In totaal moeten er minimaal twee en maximaal vier getuigen aanwezig zijn bij jullie bruiloft. Jullie moeten deze getuigen voor de bruiloft bij de gemeente aanmelden. Hoe lang dit van tevoren moet, verschilt per gemeente. Check dit dus even goed en zorg dat alles op tijd geregeld is.
Trouwlocatie kiezen waar jullie willen trouwen voor de wet
Vroeger trouwde vrijwel iedereen gewoon in de kerk of het gemeentehuis, maar tegenwoordig is dat wel anders. Steeds meer bijzondere locaties worden aangewezen als trouwlocatie. Als jullie op zoek gaan naar de trouwlocatie van jullie dromen, moeten jullie wel even checken of de gemeente deze locatie ook als officiële trouwlocatie ziet. Alleen op een officiële trouwlocatie kunnen jullie namelijk trouwen voor de wet. Bij de gemeente kun je om meer informatie vragen. Schakelen jullie een zelfstandige BABS in? Dan zal hij of zij jullie waarschijnlijk ook van meer informatie kunnen voorzien.
Melding doen van het voorgenomen huwelijk
Tot slot moet je voor de bruiloft nog een melding doen van jullie voorgenomen huwelijk. Vroeger heette dit in ondertrouw gaan. Dit kun je een jaar tot twee weken voor jullie bruiloft doen. Het melden van een voorgenomen huwelijk gaat tegenwoordig heel gemakkelijk via de website van de gemeente. Gaan jullie toch liever even bij de gemeente langs? Dat kan natuurlijk ook!
Wat kost trouwen voor de wet?
Als je toch bezig bent met het checken van alle regels voor jullie bruiloft is het ook slim om meteen even te kijken naar de kosten. Trouwen voor de wet kost namelijk geld, de precieze kosten hangen af van de gemeente. Iedere gemeente is wettelijk verplicht om ook momenten aan te wijzen waarop het mogelijk is om gratis te trouwen. Dit zijn vaak minder populaire dagen en tijdstippen zoals de maandag ochtend.
Wat moeten jullie nog regelen voor de bruiloft?
Ben je benieuwd wat jullie nog allemaal moeten regelen voor je gaat trouwen? Neem dan deze 8 vragen van de Rijksoverheid even door om een advies te krijgen dat gericht is op jullie persoonlijke situatie. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke dingen vergeet te regelen voor jullie bruiloft!