Gaan jullie na de bruiloft romantisch samen op huwelijksreis? Dat wordt dan heerlijk genieten met z’n tweeën! Wel is het natuurlijk de vraag of jullie na een dure trouwdag nog genoeg geld over hebben voor deze bijzondere vakantie. Want wat kost een huwelijksreis eigenlijk? Wij hebben een compleet overzicht voor je gemaakt met alle kosten op een rijtje!
De honeymoon is een heerlijke vakantie waarop jullie samen kunnen nagenieten van de bruiloft. Het is natuurlijk leuk om jullie eerste momenten als man en vrouw samen te vieren tijdens een extra speciale reis. Alleen hoeveel geld heb je daar dan voor nodig?
Wat kost een gemiddelde huwelijksreis?
De kosten van de huwelijksreis hangen natuurlijk helemaal af van jullie wensen. Wel kun je vast kijken naar de gemiddelde kosten. Uit een trouwonderzoek van Toptrouwlocaties blijkt dat een huwelijksreis gemiddeld 3848 euro kost. Andere websites hanteren echter gemiddelde bedragen tussen de 2500 en 3500 euro. Dit hoeft echter niet te betekenen dat jullie huwelijksreis ook zoveel geld moet kosten. Het is een gemiddeld bedrag en dat wil zeggen dat het ook veel goedkoper of juist duurder kan.
Met welke kosten moet je rekening houden?
Het is dus lastig te zeggen wat een huwelijksreis precies kost, maar we kunnen je wel vertellen met welke verschillende kostenposten je rekening kunt houden. Op deze manier kun je zelf bepalen hoe duur jullie huwelijksreis uiteindelijk gaat worden.
- Vervoer: Als jullie op vakantie gaan, hebben jullie natuurlijk vervoer nodig om op de plaats van bestemming te komen. Veel bruidsparen kiezen voor het vliegtuig, maar je kunt ook met de auto, trein of bus op vakantie gaan. Probeer zo volledig mogelijk te zijn wanneer je verschillende prijzen met elkaar vergelijkt. Als je het vliegtuig pakt, komen hier bijvoorbeeld nog veel extra kosten bij kijken. Zo moet je vervoer regelen naar het vliegveld en zal je ook op de plaats van bestemming nog een taxi of bus moeten regelen om bij het hotel aan te komen. Bedenk ook vast welk vervoer je nodig hebt tijdens de huwelijksreis. Gaan jullie bijvoorbeeld een auto huren? Proberen jullie zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer? Nemen jullie de taxi of huren jullie fietsen? Maak vast een inschatting van alle kosten die vallen onder het onderdeel vervoer.
- Accommodatie: Het kan zijn dat jullie het vervoer en de accommodatie samen boeken in een pakketreis, maar als dat niet het geval is, zullen jullie ook de kosten voor overnachtingen op een rijtje moeten zetten. Kijk naar de gemiddelde prijs per nacht voor het soort accommodatie dat jullie zoeken en bereken op basis hiervan de kosten voor het gehele verblijf.
- Eten en drinken: Het geld dat jullie aan eten en drinken uitgeven, is heel erg afhankelijk van de kosten in het land waar jullie naartoe gaan. In sommige landen liggen de prijzen laag en betaal je slechts een paar euro voor een maaltijd in een restaurant. Als je bijvoorbeeld naar bestemmingen zoals Mexico of Bali gaat, zal je voor weinig geld heerlijk kunnen eten. Een bestemming als IJsland is dan weer schrikbarend duur. Zorg er dus voor dat je dit vooraf goed uitzoekt. Er zijn verschillende reisblogs online te vinden die je meenemen in de gemiddelde kosten voor eten en drinken op jullie bestemming. Kijk hierbij naar de kosten in restaurants en de supermarktprijzen.
- Activiteiten: Eten en drinken zijn niet de enige kosten die jullie dagelijks maken. Je zult namelijk ook dingen willen ondernemen. Voor activiteiten betaal je extra geld, maar ook hierbij kunnen de kosten weer erg uiteenlopen. Een mooie wandeling in de buurt is bijvoorbeeld gratis, maar een middag met dolfijnen zwemmen kan weer flink in de kosten lopen. Probeer vooraf vast uit te zoeken hoeveel bepaalde excursies kosten en maak een inschatting van de totale kosten die jullie moeten reserveren voor activiteiten.
- Bijkomende kosten: Naast deze lijst komen er natuurlijk altijd extra kosten bij afhankelijk van de vakantie die jullie willen. Check bijvoorbeeld vooraf even of jullie bepaalde vaccinaties nodig hebben voor het land van jullie bestemming. Bij GGD Reisvaccinaties kun je zien wat je nodig hebt en welke kosten hierbij horen. Daarnaast kan het zijn dat je een visum nodig hebt waar kosten aan verbonden zijn. Gaan jullie met de auto op vakantie? Dan zal je rekening moeten houden met tolwegen en parkeerkosten. Tot slot is het ook slim om vast rekening te houden met het geven van fooien. In sommige landen is het heel gebruikelijk om meer dan 10% fooi te geven.
Geld in het buitenland
Gaan jullie op vakantie in een van de eurolanden, dan zal je geen problemen hebben met het wisselen van geld. Maar als jullie huwelijksreisbestemming een andere munteenheid heeft, moet je ook rekening houden met de wisselkoers en bijkomende kosten voor het omwisselen van geld. Het is slim om vooraf vast te kijken wat goede plekken zijn om geld te wisselen. Zo betaal je op het vliegveld bijvoorbeeld veel meer voor het wisselen van geld dan in de stad. In sommige landen kun je heel gemakkelijk pinnen, terwijl je op andere plekken vrijwel alles contant zal moeten betalen. Ook is het verstandig om een creditcard mee te nemen op reis, zeker wanneer jullie een auto willen huren.
Besparen op de kosten voor de huwelijksreis
Schrikken jullie een beetje van de grote bedragen die worden uitgegeven aan een huwelijksreis? Gelukkig zijn er ook genoeg manieren om te besparen. Kies een goedkope bestemming uit die niet te ver van huis is zodat jullie ook de reiskosten laag houden. Probeer luxe hotels af te wisselen met simpele accommodaties. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld de eerste nacht in een mooie bruidssuite doorbrengen en vervolgens een paar goedkopere overnachtingen boeken. Een huwelijksreis is sowieso een onvergetelijke ervaring, of jullie nou gaan voor een luxe resort of een budget vakantie! En hebben jullie echt te weinig geld voor jullie wensen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om jullie huwelijksreis cadeau te vragen aan de gasten.