Wat kost een bruiloft per persoon?

Dat een bruiloft niet goedkoop is, zal je niet zijn ontgaan. De meeste bruidsparen beginnen dan ook ruim van tevoren met het sparen voor hun grote dag. Er zijn veel grote kostenposten zoals de trouwlocatie, jullie outfits en de huwelijksreis. Daarnaast zijn er ook nog specifieke kosten per persoon die hoger worden naarmate jullie meer gasten uitnodigen. Maar wat kost een bruiloft eigenlijk per persoon? 

Als jullie een gastenlijst aan het opstellen zijn, is het wel fijn om te weten wat dat betekent voor het budget van jullie bruiloft. In het artikel Wat kost een bruiloft? Dit zijn alle bruiloft kosten op een rijtje kun je een uitgebreid overzicht vinden van alle kosten die bij een bruiloft komen kijken. Maar wat zijn de specifieke kosten die je kwijt bent per persoon die jullie uitnodigen? In dit artikel gaan we daar verder op in.

Welke kosten zijn er per persoon?

Bij een bruiloften komen heel wat verschillende soorten kosten kijken. Een groot deel van de kosten maak je sowieso, of je nou 10 of 100 gasten uitnodigt. Er is echter ook een gedeelte van de kosten dat samenhangt met het aantal gasten dat jullie uitnodigen. Voor elke gast moeten bepaalde dingen betaald worden. Maar wat kost jullie bruiloft dan per persoon? En hoeveel duurder is iedere extra gast die jullie uitnodigen? Om dat te berekenen kun je grofweg uitgaan van de volgende bedragen:

  • Jullie bruiloft start al bij de uitnodigingen. Je kunt rekening houden met ongeveer €5,- per trouwkaart.
  • Kiezen jullie een mooie bruidstaart uit om jullie huwelijk te vieren? De kosten hiervan variëren van €5,- tot €10,- per persoon.
  • Het diner is vaak een grote kostenpost op een bruiloft. Per persoon ben je hier zo’n €25 tot €50,- aan kwijt.
  • Voor het trouwfeest kiezen de meeste bruidsparen voor het afkopen van de drank. Zo’n drankenarrangement heeft een vaste prijs per persoon en kost, afhankelijk van de tijdsduur en het aanbod, zo’n €20,- tot €35,- per persoon.
  • Regelen jullie een midnight snack voor de gasten na afloop van het trouwfeest? Dit kost ook nog eens €2,- tot €5,- per persoon.
  • Het is leuk om de bruiloft af te sluiten met een bedankje. De kosten hiervan zijn ongeveer €3,- tot €5,- per persoon.

Verschil tussen dag- en avondgasten

Aangezien de kosten voor de gasten die de hele dag aanwezig zijn behoorlijk kunnen oplopen, kiezen de meeste gasten er voor om alleen een beperkt gezelschap als daggast te vragen. Deze daggasten zijn de hele dag aanwezig op de bruiloft en zijn er dus ook tijdens het diner. Vervolgens kun je een grotere groep gasten voor de avond uitnodigen. Voor deze gasten heb je dan alleen nog de kosten van het trouwfeest. Je zou bijvoorbeeld uit kunnen gaan van 20 tot 30 daggasten en 100 avondgasten.

Hoe kun je besparen op de kosten per persoon voor jullie bruiloft?

Zitten jullie krap in het budget? Er zijn verschillende manieren om de kosten per persoon op jullie bruiloft zo laag mogelijk te houden. Zo kun je gemakkelijk besparen op een kostenpost zoals de bruidstaart. In plaats van een traditionele lagentaart kun je bijvoorbeeld kiezen voor een buffet met verschillende soorten taarten. Een stuk goedkoper en minstens zo leuk! Ook op de uitnodigingen kun je flink wat geld besparen. Maak bijvoorbeeld een bruiloft website aan om de gasten digitaal uit te kunnen nodigen voor jullie bruiloft. Wat eten en drinken betreft is het vooral belangrijk dat de gasten geen honger of dorst krijgen. Zorg er dus voor dat er ruim voldoende aanwezig is. Om kosten te besparen kun je wel naar goedkopere opties kijken. Zo is een foodtruck bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan een uitgebreid diner. Ook kun je vaak kosten besparen door alleen bier, wijn en fris te schenken op de bruiloft en geen sterke drank aan te bieden. Kies vooral wat voor jullie belangrijk is en probeer op de andere onderdelen wat geld te besparen!

Dit blog bevat affiliate links. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *