Gasten aan tafel met drankje in hun handen

Fotograaf: De Grote Dag

Dit zijn de kosten van drank op jullie bruiloft

Bij heel wat feestjes is alcohol in overvloed aanwezig, zo ook vaak bij bruiloften. De vraag is of jullie er voor kiezen om de gasten onbeperkt te laten drinken. Schenken jullie alleen licht alcoholische dranken of ook sterke drank? En wat betalen jullie hier eigenlijk voor? Dit zijn de kosten van drank op een bruiloft! 

Tijdens trouwfeesten wordt er over het algemeen veel gedronken. Van al dat dansen krijgen de gasten immers dorst. Wat ze te drinken krijgen, is een keuze die jullie zullen moeten maken. Of er veel of weinig alcohol beschikbaar is, hangt namelijk helemaal van jullie af. De keuze kun je bijvoorbeeld baseren op jullie budget of eigen voorkeuren. Maar wat zijn eigenlijk de kosten van drank op een bruiloft?

Drank afkopen of op nacalculatie?

Veel bruidsparen kiezen voor een open bar. Ze kopen de drankjes vooraf af of hun gasten kunnen de drankjes op hun rekening bestellen. Dit is erg gastvrij en de gasten zullen het waarderen, maar de rekening kan natuurlijk wel hoog oplopen. Om te bepalen of het gunstig is de drank af te kopen, zul je van tevoren een inschatting moeten maken van het drinkgedrag van jullie gasten. Natuurlijk kun je de gasten ook een bepaald aantal drankjes geven en de rest zelf laten betalen. Dit zal kosten besparen, maar komt wel een stuk minder gastvrij over.

Afkoop drank per uur

Maar wat zijn nou precies de kosten van drank op jullie bruiloft? Het afkopen van drank doe je op basis van het aantal personen op het trouwfeest en het aantal uur dat het feest duurt. Je kunt kiezen tussen binnenlands gedestilleerd (fris, bier, wijn, jenever en vieux) of buitenlands gedestilleerd (ook dranken uit het buitenland zoals whisky, rum en gin). Binnenlands gedestilleerd is de goedkoopste optie, je kunt hierbij rekenen op zo’n 4 tot 7 euro per persoon per uur. Ga je voor buitenlands gedestilleerd? Dan ben je iets meer kwijt, namelijk 6,50 tot 15 euro per persoon per uur.

Kosten drank op nacalculatie

Wat de kosten van drank op nacalculatie zijn, valt vooraf natuurlijk nooit precies te berekenen. Wel is het slim om te informeren naar de kosten van losse drankjes en een inschatting te maken van wat jullie gasten zullen drinken. Als jullie gasten hebben die weinig alcohol drinken, zal het feest over het algemeen goedkoper worden dan wanneer er veel alcohol gedronken wordt. Jullie kunnen zelf het beste inschatten of jullie goedkoper uit zullen zijn bij de afkoop van drank of met nacalculatie. Heb je geen zin om je zorgen te maken? Dan is het afkopen sowieso een betere optie. Misschien ben je iets meer geld kwijt, maar je kunt in ieder geval onbezorgd van het trouwfeest genieten!

Sterke drank op jullie bruiloft

Bij het afnemen van een drankarrangement kun je kiezen ook kiezen voor het schenken van alleen licht alcoholische dranken, in plaats van een arrangement met sterke drank. Uiteraard kost de toevoeging van sterke drank wat meer, dus denk hier goed over na. Het is jammer wanneer jullie veel extra moeten betalen terwijl er uiteindelijk nauwelijks sterke drank gedronken wordt. Drinkt slechts een klein deel van jullie gasten graag iets sterkers? Dan kunnen jullie er ook voor kiezen deze drankjes los af te rekenen.

Welkomstdrankje voor de gasten

Naast de drank die jullie tijdens het trouwfeest aanbieden, kan het ook leuk zijn om de gasten te verwelkomen met een bijzonder drankje. Wat dacht je bijvoorbeeld van een glaasje bubbels of een heerlijke cocktail? Natuurlijk zal je hier wat extra voor moeten betalen, maar het is een mooi gebaar naar de gasten toe. Overigens hebben sommige trouwlocaties een speciaal arrangement waar ook een welkomstdrankje bij inbegrepen is.

Heeft de trouwlocatie een drankvergunning?

Officiële trouwlocaties zullen ongetwijfeld een vergunning hebben om drank te mogen schenken. Er zijn echter ook feestlocaties waarbij het eigenlijk niet mag. Check dit dus van tevoren even zodat je niet onbedoeld strafbaar bezig bent en risico loopt op een boete. Kopen jullie zelf de drank in voor jullie bruiloft? Dan is het bovendien handig om te weten hoeveel alcohol jullie gasten drinken.

Alcoholvrije bruiloft

Echt vaak komt het niet voor, maar er zijn ook stellen die kiezen voor een alcoholvrije bruiloft. Natuurlijk is dit een keuze die jullie zelf mogen maken. Het is jullie feestje, dus jullie bepalen ook wat er te drinken is. Een alcoholvrije bruiloft heeft een aantal voordelen. Over het algemeen drinken mensen minder wanneer ze alleen fris krijgen, hierdoor houd je de kosten laag. Daarnaast zul je geen last hebben van dronken gasten. Heel wat mensen vinden het echter fijn om een glaasje wijn of bier te kunnen drinken wanneer ze op een feestje zijn. Houd er dus wel rekening mee dat misschien niet alle gasten blij zullen zijn als je hiervoor kiest.