Bruiloft decoratie met DIY kraanvogels

Fotograaf: Mon et Mine

10 Creatieve tips voor DIY decoratie op jullie bruiloft

DIY bruiloft decoratie is helemaal hip en hartstikke leuk wanneer je een beetje creatief bent. Het kan jullie veel geld besparen en bovendien is alles wat jullie maken uniek. Aan de andere kant kan het ook veel stress opleveren om zelf zo veel te moeten doen. Daarom geven wij je 10 tips om een DIY bruiloft te kunnen organiseren en je decoratie zelf te maken. 

DIY is een afkorting voor do it yourself. Dit betekent dat je (een groot deel van) de decoratie op jullie bruiloft zelf maakt. Hartstikke leuk natuurlijk, maar ook best ingewikkeld. Het is in ieder geval belangrijk dat je het leuk vindt om creatief bezig te zijn, want er gaat een hoop tijd in zitten. Verder is een goede voorbereiding essentieel. Lijkt een DIY bruiloft jou wel wat? Wij helpen je vast een handje op weg met 10 handige tips.

Tip 1: Kies een thema voor jullie DIY bruiloft

Voor je aan de slag gaat met allerlei leuke DIY projectjes, is het handig om eerst een thema of op zijn minst themakleuren te kiezen. Zo voorkom je dat je allerlei verschillende stijlen door elkaar gebruikt. Een thema zorgt er voor dat alle verschillende DIY´s een geheel vormen. Door meteen aan het begin het thema vast te leggen, zorg je voor duidelijkheid.

Tip 2: Speur het internet af naar leuke DIY ideeën voor jullie bruiloft decoratie

Is het thema gekozen? Vervolgens kun je op zoek gaan naar leuke DIY ideeën. Op internet is van alles te vinden. Zo is Pinterest een waar online paradijs voor alle creatieve bruidjes onder ons. Je vindt hier de leukste ideeën en mooiste knutsels. Zeker weten dat je meteen enthousiast wordt!

Tip 3: Verzamel goedkope of gratis materialen voor de bruiloft decoratie

Een DIY bruiloft kan er voor zorgen dat jullie flink wat geld besparen, maar dan wel alleen wanneer je gebruik kunt maken van goedkope of zelfs gratis materialen. Ga hiervoor naar marktjes, tweedehands winkels en vrienden en familie. Kijk ook goed naar kosteloos materiaal, zoals bijvoorbeeld glazen potjes en bakjes. Door glazen potjes te versieren voor de bruiloft kun je heel wat leuke dingen maken. Check ook zeker even deze handige IKEA bruiloft hacks voor leuke DIY decoratie!

Tip 4: Spaar het hele jaar door

Om genoeg materialen bij elkaar te krijgen, is het belangrijk om vroeg te beginnen met sparen. De meeste bruidsparen beginnen ongeveer een jaar voor hun bruiloft met het plannen hiervan. Deze tijd kun je ook al gebruiken om materialen en ideeën voor een DIY bruiloft bij elkaar te sparen. Laat ook aan familie en vrienden weten waar je naar op zoek bent, zodat zij je kunnen helpen.

Tip 5: Creëer een opbergplaats voor alle spullen

Natuurlijk moet je al die materialen en zelfgemaakte bruiloft spullen wel ergens kwijt kunnen. Creëer daarom een plek in huis, bijvoorbeeld op zolder, waar je alles neer kunt zetten. Zo heb je al je spullen bij elkaar en kun je alles gemakkelijk terugvinden.

Tip 6: Vraag om hulp voor de styling van jullie bruiloft

Het is een hele klus om alles voor jullie bruiloft zelf te maken, dus daarom is het slim om hulp te vragen. Nodig je zus, moeder of vriendinnen bijvoorbeeld eens uit om gezellig met elkaar te knutselen.

Tip 7: Plan gezellige DIY dagjes of avondjes

En als je dan toch hulp hebt, kun je er net zo goed een gezellig dagje of avondje van maken met elkaar. Haal wat lekkere hapjes in huis, zet een gezellig muziekje aan en voor je het weet hebben jullie heel wat werk gedaan! Ondertussen kunnen jullie meteen alle bruiloft plannen met elkaar doornemen.

Tip 8: Oefenen, oefenen, oefenen

Het vergt wat tijd om bepaalde technieken goed onder de knie te krijgen. Op jullie bruiloft wil je natuurlijk dat alles perfect is, dus dat betekent oefenen, oefenen, oefenen. Houd hier rekening mee bij het aanschaffen van de materialen. Het zou jammer zijn wanneer je tevreden moet zijn met mindere kwaliteit omdat je te weinig materiaal had om wat extra te maken.

Tip 9: Bij twijfel, niet doen!

Het kan zijn dat je iets maakt en het toch een beetje tegenvalt. In dat geval kun je het beter, hoe jammer het ook is, niet voor jullie bruiloft gebruiken. Je wilt tenslotte dat alles er perfect uit ziet en het zou zonde zijn als je achteraf spijt hebt van bepaalde beslissingen.

Tip 10: Durf je de uitdaging aan? Ga dan all the way!

Bij een DIY bruiloft hoef je natuurlijk niet alle decoratie zelf te maken, maar als je creatief bent en van een uitdaging houdt, kan dit wel heel leuk zijn. Van de uitnodigingen tot het ringkussentje en het eten: alles is mogelijk! Doe dit wel alleen als je al wat ervaring hebt met dingen zelf maken. Anders kan het nog wel eens een flinke tegenvaller worden.

Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voor jullie DIY bruiloft decoratie? Neem dan zeker even een kijkje op deze pagina met allerlei leuke DIY ideeën.