7 IKEA hacks als goedkope bruiloft decoratie

IKEA is een groot en bekend bedrijf waar bijna ieder gezin wel iets van in huis heeft. Toch zal je bij het organiseren van jullie bruiloft niet zo snel aan dit Zweedse woonwarenhuis denken. Zonde eigenlijk, want IKEA heeft allerlei producten die jullie hier heel goed bij kunnen gebruiken. Wij hebben 7 handige IKEA hacks voor je verzameld waarmee je creatief aan de slag kunt gaan met DIY ideeën voor jullie eigen bruiloft!

IKEA is een goedkope winkel met heel veel soorten producten. Niet allemaal even stijlvol, maar met een beetje creativiteit maak je er zo een compleet ander product van. Het is dus niet zo gek dat er heel wat IKEA hacks bestaan. Ook op het gebied van bruiloften is er bijvoorbeeld veel mogelijk. Zo kun je met behulp van de IKEA producten goedkope en mooie bruiloft decoratie maken. Wat dacht je van deze 7 toffe IKEA DIY ideeën?

#1. Persoonlijke enveloppenkist voor de cadeautafel

Als jullie geld als huwelijkscadeau vragen, zullen er waarschijnlijk heel wat enveloppen binnenkomen tijdens jullie trouwdag. Het is daarom leuk om een mooie enveloppendoos te maken waar de gasten hun bijdrage in kunnen doen. Met behulp van een IKEA kweekkas maak je een extra bijzonder exemplaar!

IKEA enveloppendoos bruiloft

Foto rechts – Fotograaf: Jonathan Ong Photography via Style Me Pretty

Wat heb je nodig?

Hoe maak je het?

Het enige wat je voor deze IKEA hack hoeft te doen, is het decoreren van de glazen kas met sierlijke letters. Maak het ontwerp hiervoor op de computer, via de website Canva kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een mooie opdruk maken in sierlijke letters. Print de tekst in het juiste formaat en plak het aan de achterkant van het glas. Nu kun je de letters aan de voorkant overtrekken met krijtstift. Verwijder het papier en jullie persoonlijke enveloppenkist is klaar voor de bruiloft!

#2. Fotolijstjes met teksten

IKEA heeft een heleboel goedkope fotolijsten, maar de staande TOLSBY lijstjes waarbij je aan beide kanten een tekst of foto kunt plaatsen zijn met name geschikt voor bruiloften. Je kunt deze lijsten bijvoorbeeld gebruiken als tekstborden of om de tafelnummers voor het diner op te zetten. Er zijn ideeën genoeg!

Wat heb je nodig?

  • IKEA fotolijst TOLSBY
  • Witte krijtstift om op de lijst te schrijven of een afbeelding / geprinte tekst om in het lijstje te doen (10 x 15 cm)
  • Eventueel een spuitbus verf om de lijst een andere kleur te geven

Hoe maak je het?

De TOLSBY fotolijstjes zijn normaal gesproken wit. Dit is natuurlijk een prima kleur voor een bruiloft, maar als je ze graag in een andere kleur wilt hebben, kun je gebruik maken van een spuitbus met verf. Vervolgens kun je een tekst of foto uitprinten om in het lijstje te doen, let er hierbij op dat je gebruik maakt van beide kanten van het fotolijstje. In plaats hiervan kun je ook met krijtstift een tekst op het lijstje zelf schrijven.

#3. Krijtbord als welkomstbord of menu

Het is altijd leuk om een welkomstbord voor de gasten neer te zetten op jullie bruiloft. Zo kunnen ze de trouwlocatie gemakkelijk vinden en kunnen jullie ze meteen welkom heten. Maar ook voor andere onderdelen van de bruiloft komen borden goed van pas. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bord waar je het menu of de tafelschikking op kunt zetten?

Welkomstbord bruiloft

Links: IKEA MÅLA krijtbord, rechts: fotograaf: Leigh Elizabeth via Brit + Co

Wat heb je nodig?

Hoe maak je het?

Haal het middenstuk van het krijtbord er uit en lak of verf de houten delen zodat ze een andere look krijgen. Schrijf vervolgens in sierlijke letters een tekst op het krijtbord. Denk bijvoorbeeld aan een welkomsbord of het menu voor het diner. Niet zo tevreden met je eigen handschrift? Met dit simpele trucje maak je binnen korte tijd de mooiste sierletters op je krijtbord! Vervolgens kun je de bovenkant van het bord nog versieren met bloemen en groene takken. Deze kun je eventueel met een stukje vissersdraad aan het bord bevestigen.

#4. Lantaarn met bloemen of kaarsen

Bruiloft decoratie is ontzettend belangrijk voor de juiste sfeer. Het hoeft helemaal niet lastig of duur te zijn om jullie trouwlocatie goed te kunnen decoreren. Met de BORRBY lantaarn van IKEA kun je bijvoorbeeld heel wat leuke dingen doen. Deze lantaarn is geschikt voor kaarsen, maar je zou er ook bloemen in kunnen plaatsen.

IKEA lantaarn als bruiloft decoratie

Foto rechts – Fotograaf: Sposto Photography via Wedding Chicks

Wat heb je nodig?

Hoe maak je het? 

Voor het maken van deze lantaarn hoef je weinig moeite te doen. Hij is verkrijgbaar in het wit en zwart en eventueel zou je hem nog in een andere kleur kunnen spuiten. Vervolgens doe je er een mooie, grote kaars in of een aantal bloemen. Maak meerdere van deze lantaarns en zet ze bij elkaar neer, bijvoorbeeld op de trap of als decoratie op de tafels. ´s Avonds is het mooi om lantaarns te gebruiken om het pad naar de feestlocatie te verlichten.

#5. Backdrop van witte vitrage

Een mooie backdrop doet veel voor jullie trouwceremonie en de foto´s die hiervan gemaakt worden. Het creëert sfeer en zorgt voor een extra bijzondere plek om elkaar het jawoord te kunnen geven. Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Wij hebben 15 Prachtige backdrops die ieder bruidspaar wil hebben voor je geselecteerd. Bovendien kun je gemakkelijk je eigen backdrop maken voor jullie bruiloft. Bijvoorbeeld met deze handige IKEA hack!

Vitrage als backdrop bruiloft

Foto rechts – Fotograaf: Elizabeth Fogarty

Wat heb je nodig? 

Hoe maak je het?

Eigenlijk is deze vitrage meteen klaar om opgehangen te worden. Wil je hem echter extra mooi maken als backdrop? Dan kun je bloemen over de bovenkant draperen of slingers van bloemen maken die je van boven naar beneden ophangt. ´s Avonds is het mooi om deze backdrop met lichtjes te versieren.

#6. Gegraveerde glazen voor de gasten

Glazen worden er genoeg gebruikt op jullie bruiloft. Niet alleen tijdens het trouwfeest, maar ook om een toost uit te brengen op het bruidspaar of tijdens het diner. Je maakt de glazen extra bijzonder door ze te personaliseren met de namen van jullie gasten.

Glazen graveren voor bruiloft

Links: IKEA SVALKA champagne glazen, rechts: Fotocredits: Swooned Magazine

Wat heb je nodig?

Hoe maak je het?

Het is leuk om gepersonaliseerde champagne- of wijnglazen voor jullie gasten te maken met hun eigen naam er op. Dit glas is handig om aan te geven waar de gasten zitten tijdens het diner en bovendien heb je zo ook meteen een trouwbedankje. Je kunt de naam eerst in sierletters printen op papier. Vervolgens graveer je hem met de graveerpen in het glas.

#7. Hanger voor de trouwjurk

Je trouwjurk is een bijzondere jurk waar je ook vlak voor de bruiloft heel voorzichtig mee om moet gaan. Het is dan fijn als je hem ergens op kunt hangen zodat hij er netjes uit blijft zien. Met een speciale kleerhanger voor je trouwjurk komt dit helemaal goed!

Kleerhanger trouwjurk van IKEA

Foto rechts – Fotocredits: Something Turquoise

Wat heb je nodig?

Hoe maak je het?

Net als bij de vorige IKEA hacks kun je ook deze kleerhangers zonder veel moeite maken. Bovenaan de hanger kun je de tekst ´bruid´of ´bride´ schrijven. Verder kun je je eigen naam en de trouwdatum nog toevoegen als je dat leuk vindt. Met een strikje maak je het geheel helemaal af. Een blauw strikje is leuk als something blue op jullie bruiloft. Heb je de smaak te pakken? Maak dan ook meteen zo´n mooie hanger voor het bruidsmeisje!

Nog niet genoeg gekregen van alle mogelijkheden? Op internet zijn nog veel meer IKEA hacks te vinden!