Gasten in de bruiloft tent

Fotograaf: Mon et Mine

11 Tips om de kosten van jullie bruiloft tent te verlagen

Gaan jullie trouwen in een tent? Maar willen jullie niet te veel spenderen? Aan een trouwerij zit een duur prijskaartje verbonden en het is zeker mogelijk om op de bruiloft tent te besparen. Benieuwd geworden? Volg dan de volgende tips! Zo houden jullie hoge kosten onder de duim en blijft er meer geld over voor andere belangrijke dingen. Misschien voor jullie huwelijksreis, de trouwjurk van je dromen of een getalenteerde fotograaf? 

Een bruiloft kost flink wat geld, maar er zijn gelukkig ook manieren om te besparen. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze 11 tips om de kosten van jullie bruiloft tent te verlagen?

Tip 1. Begin op tijd met het zoeken van een bruiloft tent

Geef op tijd aan wanneer jullie een bruiloft tent willen huren. Doe dit minimaal drie weken voor de bruiloft, maar het liefst al veel eerder. Huren jullie op het laatste moment een bruiloft tent, dan is de kans groot dat de gekozen tent niet meer beschikbaar is. Dit betekent dat jullie een andere tent moeten huren die waarschijnlijk in een hogere prijsklasse ligt. Als de gekozen tent nog wel beschikbaar is, moeten er vanwege de haast misschien extra kosten gemaakt worden om de tent voor te bereiden en op te bouwen. Als je de huurperiode ruim op tijd aangeeft, kan de tentenverhuurder zo efficiënt mogelijk plannen en komt dat de huurprijs ten goede. Zeker wanneer jullie in het hoogseizoen trouwen, is het belangrijk om al een aantal maanden tevoren een reservering te maken.

Tip 2. Hoeveel ruimte hebben jullie nodig?

Hoeveel gasten worden er uitgenodigd? 50, 100 of 150? Bereken hoeveel ruimte je daadwerkelijk nodig hebt. Vaak heb je minder ruimte nodig dan je denkt en groter hoeft niet altijd beter te zijn. Het zou toch zonde van jullie geld zijn als de ruimte niet volledig benut wordt. Vraag voor de ruimte die je werkelijk nodig hebt een offerte aan. Valt de prijs mee? Dan is het altijd mogelijk om de tent groter te maken in geval van twijfel. Daarnaast heb je bepaalde bruiloft tenten met vaste maten, zoals pagodetenten. Van deze tenten heb je er vaak meerdere nodig om zo een groter overdekt oppervlakte te creëren. Ook hier moet je goed bedenken hoeveel tenten je echt nodig hebt.

Verder lezen: De voor- en nadelen van buiten trouwen in een tent

Bruiloft tent in het bos

Fotograaf: Larissa Cleveland via Ruffled

Tip 3. Maak de tent niet te breed en houd een standaard zijhoogte aan

De tent breder maken? Als jullie de kosten laag willen houden is dit niet verstandig. Hoe breder een tent wordt, hoe groter en zwaarder het materiaal. Dit brengt extra kosten met zich mee. Zorg ervoor dat de tent vierkant is of dat hij bij voorkeur langer is dan dat hij breed is. Wijk daarnaast niet van de standaard zijhoogte af. Zo houden jullie de prijs van de tent laag.

Tip 4. Tentvloer laten plaatsen of eruit laten?

Tentvloeren zijn erg kostbaar. Zoek daarom een locatie uit waar een tentvloer niet nodig is. Houd wel rekening met het volgende: op de locatie moeten er slagpennen van één meter in de grond worden geplaatst. Is dit op de locatie niet mogelijk is? Dan moet de tent verzwaard worden met betonblokken. Dit brengt een meerprijs met zich mee. Een tentvloer is dan wel aantrekkelijker. Het is goedkoper en daarnaast heb je een mooie en stevige vloer in de bruiloft tent. Als jullie toch voor een tentvloer gaan, bespreek dan met de tentenverhuurder welke tentvloer het voordeligst is om te laten plaatsen. Als het daarnaast mogelijk is om mee te helpen met het leggen van de vloeren, scheelt dit jullie weer geld!

Tip 5. Kies voor een locatie met een vlakke ondergrond

Om de bruiloft tent goed te kunnen plaatsen, kies je een locatie uit waar de ondergrond vlak is en waar verankering mogelijk is. Dit bespaart geld! Een tent waterpas maken op een ongelijke ondergrond brengt namelijk aardig wat kosten met zich mee.

Tip 6. Laat de tent niet aansluiten op een pand

Als je geld wilt besparen op de bruiloft tent, dan moet je er niet voor kiezen om de tent aan te sluiten op een bestaand pand. Dit is namelijk erg aan de prijs, omdat hiervoor speciale aanpassingen nodig zijn. Willen jullie toch de bruiloft tent aansluiten op een bestaand gebouw? Dan is het verstandig om de tentenverhuurder van tevoren naar deze aanpassingen te laten kijken op de locatie. Zo komen jullie niet voor verrassingen te staan en kunnen jullie een passende offerte met de tentenverhuurder samenstellen.

Tip 7. Kies niet voor een doorzichtige tent maar ga voor de standaard optie

Zorg ervoor dat jullie een standaard tent uitkiezen. Meestal heb je de keuze uit verschillende zijwanden, daken­ en gevelzeilen. Houd de tent zo simpel mogelijk, dit scheelt jullie namelijk veel geld. Het is altijd mogelijk om de tent naar eigen smaak in te richten en te decoreren, dit is goedkoper dan een tent die helemaal aan jullie wensen moet worden aangepast. Kies je bijvoorbeeld voor glazen wandpanelen of een tent met een transparant dak­ en gevelzeilen? Trek dan je portemonnee maar open! Daarnaast kun je bij veel tentenverhuurders kiezen uit verschillende kleuren tenten. Heel erg leuk en mooi al die kleuren, maar kies altijd voor wit. Een andere kleur brengt meestal extra kosten met zich mee.

Tip 8. Laat deuren achterwege

Om met de deur in de bruiloft tent te vallen, extra deuren zijn zeer prijzig! Ga na hoeveel deuren er noodzakelijk zijn. Bij de meeste tenten wordt een aantal deuren standaard meegeleverd. Vraag de tentenverhuurder hoeveel dit er zijn en kijk of dit voldoende is voor jullie bruiloft.

Tip 9. Je hebt baat bij het beheren van de thermostaat

Een bruiloft tent heeft vrijwel altijd verwarming nodig. Zeker als de bruiloft op een koude dag plaatsvindt. Jullie willen natuurlijk wel dat de gasten er warmpjes en comfortabel bij zitten. Let er op dat de verwarming niet onnodig aan of te hoog staat. Zet de verwarming gewoon uit als de tent warm genoeg is. Als er veel gasten zijn, blijft de warmte meestal hangen. Vraag de medewerkers op de bruiloft om de deuren gesloten te houden, zodat de warmte niet naar buiten glipt. Bij voorbereidingen in de tent, bijvoorbeeld tijdens het decoreren en inrichten, is het helemaal niet nodig om de verwarming aan te zetten. Een jas of trui werkt ook prima!

Tip 10. Houd een oogje in het zeil

Meestal zijn trouwfeesten de uitbundigste feesten. En dat is logisch, de liefde moet uitgebreid gevierd worden! Maar houd een oogje in het zeil. Probeer te voorkomen dat de bruiloft tent erg vies wordt of kapot gaat. Houd die ene vriend of vriendin in de gaten, die net iets te diep in het glaasje heeft gekeken. Verzoek alle medewerkers en gasten om zuinig te zijn op de tent en vermijd onverwachte schoonmaakkosten. Ben je zuinig op de tent, dan ben je ook zuinig op je portemonnee. Daarnaast moeten jullie bij het decoreren van de tent geen gebruik maken van duct tape of crêpepapier. Duct tape laat lijmresten achter, wat moeilijk te verwijderen is. Crêpepapier is helemaal gevaarlijk, omdat dit papier kleurstof bevat dat in de tentmaterialen trekt. Dit is onomkeerbaar. Toch gebeurd? Dan worden hiervoor kosten in rekening gebracht.

Tip 11. Bespaar op de transportkosten

Zoek een tentenverhuurbedrijf dat niet ver van de locatie gevestigd is. Het tentenverhuurbedrijf hoeft dan niet vele kilometers te rijden met de tentmaterialen. Zo besparen jullie op de transportkosten. Zorg ook dat de locatie goed bereikbaar is voor de tentenverhuurder. Als ze de mogelijkheid hebben om de wagens vlakbij de tent te parkeren, kunnen ze sneller de bruiloft tent op-­ en afbouwen. Dit komt ook de huurprijs ten goede. Houd daarnaast de kantoortijden aan. Laat de bruiloft tent op werkdagen tussen 07:00 en 18:00 op­- en afbouwen. Buiten werktijden gaat dit jullie meer geld kosten.

Dit blog is geschreven door Fred Slob van Kontent Structures