De trouwlocatie die jullie kiezen, is heel bepalend voor jullie grote dag. Gaan jullie bijvoorbeeld voor een romantisch kasteel, een chic hotel of juist voor een unieke locatie midden in de natuur? Er is heel wat mogelijk, maar het is wel belangrijk om vooraf te checken of de plek van jullie dromen ook een officiële trouwlocatie is. En ook als dat niet het geval is, kunnen jullie er een waanzinnige bruiloft van maken. Hoe je dat doet? Je leest het hier!
Hebben jullie er al over nagedacht waar jullie gaan trouwen? Vroeger trouwden veel bruidsparen in het stadhuis, maar tegenwoordig worden er ook steeds meer unieke trouwlocaties uitgekozen. Veel mooie locaties zoals kastelen, strandtenten en boerderijen zijn inmiddels al uitgeroepen tot officiële trouwlocatie. Maar wat doe je als jullie willen trouwen op een unieke plek waar nog nooit iemand anders is getrouwd?
Trouwen op een officiële trouwlocatie
Als jullie elkaar het jawoord willen geven, moet dat op een officiële trouwlocatie. Iedere gemeente heeft sowieso minstens één gemeentelijke locatie waar jullie kunnen trouwen, maar tegenwoordig zijn er veel meer plekken aangewezen als officiële trouwlocatie. Een belangrijke voorwaarde van een officiële trouwlocatie is dat hij publiekelijk toegankelijk moet zijn. Er zijn heel wat mooie trouwlocaties te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een luxe hotel, een gezellige camping of een mooie villa aan het water?
Een eenmalige trouwlocatie laten aanwijzen
Is de plek van jullie dromen nog geen officiële trouwlocatie? Geen probleem! Het is bij veel gemeenten mogelijk om een eenmalige trouwlocatie aan te laten wijzen. Wat de regels hiervoor zijn, is afhankelijk van jullie gemeente. Dit is een voorbeeld van de criteria bij het aanwijzen van een eenmalige trouwlocatie, maar vraag vooral even na hoe het bij jullie eigen gemeente werkt. De gemeente zal in ieder geval de trouwlocatie willen checken. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de locatie goed toegankelijk is voor mensen met een lichamelijke beperking. Ook moeten er genoeg parkeerplekken zijn en is de brandveiligheid van belang. Trouwen jullie buiten? Dan kan de gemeente ook om een back-up plan voor slecht weer vragen. Let op: Wanneer jullie een eenmalige trouwlocatie willen aanvragen, moet dit vaak al een paar weken tot maanden voor de bruiloft. Zorg er dus voor dat jullie op tijd zijn!
Trouwlocatie inrichten voor gebruik
Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat een eenmalige trouwlocatie waarschijnlijk nog niet meteen geschikt is om te trouwen. Natuurlijk willen jullie voor een mooie sfeer zorgen met de juiste decoratie, maar het kan ook zijn dat je het meubilair nog zelf moet regelen. Trouwen jullie bijvoorbeeld buiten? Dan zou je op zoek kunnen gaan naar een mooie, passende tuinstoel waar je de gasten op kunt laten zitten. Vergeet ook niet om een paar mooie stoelen of een leuk bankje voor jullie als bruidspaar te regelen!
Op een eigen locatie trouwen
Het is natuurlijk helemaal tof om te trouwen op een eigen locatie, zoals bijvoorbeeld jullie achtertuin. Denk aan een intieme ceremonie tussen het groen gevolgd door een ontspannen zomeravond waarop jullie eindeloos kunnen dineren aan een prachtig versierde tuintafel. Klinkt goed toch? Of het mogelijk is om in je eigen tuin te trouwen, hangt af van de gemeente waar jullie wonen. In sommige gemeenten mag je namelijk overal trouwen, terwijl andere gemeenten strikte regels hebben over het aanwijzen van trouwlocaties. Daarnaast zal je ook goed moeten checken wat de regels zijn omtrent muziek. Sowieso is het slim om de buren op tijd op de hoogte te brengen (of gewoon uit te nodigen!), maar het kan ook zo zijn dat je officieel een vergunning aan moet vragen bij de gemeente voor het organiseren van een trouwfeest in jullie achtertuin.
Trouwen in eigen tuin kan dus wat ingewikkelder zijn dan je in eerste instantie misschien denkt. Toch is dit wel een unieke trouwlocatie waar je een onvergetelijke bruiloft kunt organiseren!