De voor- en nadelen van buiten trouwen in een tent

Niet trouwen in een kerk, kasteel of een gemeentehuis, maar het huwelijk laten plaatsvinden in een tent. Het is een fantastische manier om elkaar het jawoord te kunnen geven in de buitenlucht. Wel moet je met een aantal dingen rekening houden als je wilt trouwen in een bruiloft tent. Ben je benieuwd hoe andere bruidsparen dit ervaren hebben? Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet! 

Hoe mooi is het om je eigen trouwlocatie te bepalen? Getrouwde stellen geven aan dat trouwen in een bruiloft tent je de vrijheid geeft om precies je eigen locatie te bepalen. Een tent kan namelijk op de plek naar wens geplaatst worden. Op jullie droomlocatie dus! Je kunt bijvoorbeeld de tent laten plaatsen op de plek waar jullie elkaar voor het eerst ontmoet hebben of waar jullie verliefd zijn geworden. Of op een locatie waar jullie graag samen komen. Heb je jouw verloofde op het strand ontmoet tijdens een wandeling met je hond? Dan is het mogelijk om een tent te plaatsen op dat specifieke strand. Willen jullie elkaar het jawoord geven in het bos, een weiland of in jullie achtertuin? Alles is mogelijk als je trouwt in een tent!

De tent voor jullie huwelijk volledig naar eigen smaak inrichten

Een klassieke of een chique uitstraling? Of toch liever een trendy look? De tent op jullie trouwlocatie kan volledig naar eigen smaak worden ingericht. Je zit niet vast aan de eisen van een vaste locatie. Deze vaste locaties hebben namelijk vaak een standaard indeling en aankleding, waar niets aan veranderd mag worden. Weg met die regels! Bij een bruiloft in een tent bepalen jullie de inrichting en aankleding. Tenslotte is het jullie dag. Bedenk zelf waar het trouwaltaar komt en hoe dit eruit komt te zien, de indeling van de tafels en stoelen en wat voor versieringen jullie gaan gebruiken mag je ook helemaal zelf bedenken. Maar ook kun je bepalen waar de bar, catering en dansvloer komt. Richt zelf jullie droombruiloft in!

Kies zelf het formaat en de uitstraling van de bruiloft tent

Als bruidspaar kun je het formaat van de tent zelf bepalen. Bij gebouwen heb je niet de mogelijkheid om de grootte van de ruimte te veranderen. Op deze manier zijn tenten perfect voor zowel grote als kleinschalige trouwerijen. Zo weet je dus zeker dat al jullie gasten er in zullen passen, maar dat er ook niet zo veel ruimte is dat alle gezellige sfeer verloren gaat.

Vier jullie bruiloft tot in de late uurtjes

Als je gaat trouwen wil je zo lang mogelijk van de dag genieten en zeker van het trouwfeest. Veel getrouwde koppels geven aan voor een tent gekozen te hebben, omdat ze in een tent tot in de late uurtjes hun trouwfeest konden vieren. Op vaste locaties mag het feest meestal maar tot een bepaalde tijd duren. Als jullie trouwen in een bruiloft tent ben je niet aan sluitingstijden gebonden. Zo genieten jullie langer met familie en vrienden van jullie trouwdag! Wel is het verstandig om even te checken wat de regels zijn rondom geluidsoverlast. Je kunt hiervoor informatie opvragen bij de gemeente.

Jullie hele huwelijk in dezelfde tent

Willen jullie rustig van deze bijzondere dag en van elkaar genieten? Geen stress? Organiseer dan de complete trouwdag in de tent. Een handige tip voor toekomstige bruidsparen die geen zin hebben om zich aan een strak tijdschema te houden. Een tent is namelijk perfect om de hele bruiloft plaats te laten vinden. Dit betekent dat de trouwceremonie, lunch, trouwreceptie, het diner en trouwfeest op één locatie gehouden kunnen worden. Zo hoeven jullie niet de hele dag te rennen en te vliegen van de ene locatie naar de andere. Hierdoor is het mogelijk om genoeg aandacht te besteden aan jullie gasten en elkaar.

Genoeg tijd voor de trouwfotoshoot

Als jullie de hele bruiloft in de tent vieren, is er ook genoeg tijd voor een zeer belangrijk onderdeel van de dag. We hebben het over de trouwfotoshoot op jullie droomlocatie. Foto’s van de mooiste dag van je leven zijn erg kostbaar en dus is het belangrijk hier genoeg tijd voor te nemen. Terugkijken op deze speciale dag is hierdoor altijd mogelijk. Staat jullie bruiloft tent midden in de natuur? Dan zijn er waarschijnlijk plekken genoeg voor mooie trouwfoto’s!

Trouwen in een bruiloft tent is voordeliger

Bruidsparen die minder te besteden hadden, kiezen vaak voor een bruiloft in een tent. Ze geven aan dat trouwen in een tent voordeliger is dan trouwen op een vaste locatie. Zeker als de tent geplaatst wordt achter je eigen huis of bij je ouders in de tuin. Vaak zijn vaste locaties zeer prijzig om te huren maar met een tent ben je veel flexibeler. Altijd fijn natuurlijk om wat extra geld over te houden voor bijvoorbeeld een romantische huwelijksreis.

Verder lezen: 11 Tips om de kosten van jullie bruiloft tent te verlagen

Trouwen in een tent? Dan moet je hier rekening mee houden!

Er zitten bijna alleen maar voordelen aan een huwelijk in een tent verbonden, maar er zijn natuurlijk ook wat aandachtspuntjes te noemen. Je zult rekening moeten houden met de volgende dingen:

  • Vergunning aanvragen. Vaak moet er een vergunning aangevraagd worden bij de gemeente om te mogen trouwen in een bruiloft tent. Voor sommige locaties heb je namelijk een vergunning nodig. Vraag dus bij de desbetreffende gemeente na of en hoe er een vergunning aangevraagd moet worden. Daarnaast is het handig om na te gaan wat de regels en eisen zijn omtrent het buiten trouwen op jullie gekozen locatie. Dit kost even wat tijd, dus begin zeker al een paar maanden tevoren. Zetten jullie de tent neer op een officiële trouwlocatie? Dan zijn daar de vergunningen waarschijnlijk al geregeld.
  • Veel zelf regelen. Trouwen in een tent betekent veel zelf regelen. Er komt veel bij kijken en het vraagt veel van jullie organisatietalent. Het meubilair, de bar, catering, toiletvoorzieningen en nog veel meer dingen zullen door jullie zelf geregeld moeten worden. De bruidsparen die getrouwd zijn in een tent hebben hier aardig wat tijd en energie ingestoken, maar het was het wel allemaal waard! Ook kunnen de kosten hoog oplopen, maar dit heb je in eigen hand. Vaste locaties hebben over het algemeen alles al in huis.
  • Opbouwen en afbouwen. Het opbouwen en afbouwen van een tent voor jullie huwelijk kost tijd. Vaak begint dit de dag voor de bruiloft al en wordt de dag na de bruiloft alles afgebroken. Dit brengt kosten met zich mee en daarnaast moet je deze dagen inplannen in je agenda. Bij vaste locaties hoef je geen rekening te houden met het op-­ en afbouwen. Daarnaast moeten alle spullen die gehuurd zijn voor in de tent ook weer opgehaald worden. Hier moet je waarschijnlijk zelf bij aanwezig zijn of iemand regelen die dit voor jullie kan doen. Bij vaste locaties hoef je hier niet aan te denken.

Dit blog is geschreven door Fred Slob van Kontent Structures