Trouwfoto van bruispaar buiten

Fotograaf: Mon et Mine

Wat is de beste maand om te trouwen?

Een goede trouwdatum kiezen kan nog best lastig zijn, want er zijn heel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Wat dacht je bijvoorbeeld van vakanties, feestdagen en het weer? En dan zijn er ook nog eens ontzettend veel dagen om uit te kiezen. Om het wat gemakkelijker te maken, is het daarom slim om eerst een bepaalde periode van het jaar te bepalen. Maar wat is eigenlijk de beste maand om te trouwen?

Beginnen jullie aan de voorbereidingen van de bruiloft? Dan is het fijn om een trouwdatum te hebben. Aan de hand hiervan kun je namelijk alle andere dingen gaan regelen. Alleen hoe vind je een goede datum om te trouwen?

Trouwdatum zoeken

Het kan zijn dat jullie al een bepaalde trouwdatum in gedachten hebben. Dit kan bijvoorbeeld een datum zijn die er qua getallen mooi uitziet en goed te onthouden is of een datum die betekenis voor jullie heeft. Denk bijvoorbeeld aan de dag dat jullie een relatie hebben gekregen of de datum van het aanzoek. Als je een trouwdatum gaat kiezen, is het wel handig om met deze dingen rekening te houden. Heb je nog geen datum in je hoofd? Dan is het slim om te beginnen met de maand waarin jullie gaan trouwen.

Bruidspaar houdt handen vast

Fotograaf: Jordy B Photo

Beste maand om te trouwen

Wat de beste maand is om te trouwen, hangt uiteindelijk natuurlijk vooral van jullie wensen af. Om je toch wat meer informatie te geven, hebben we hieronder een overzicht gemaakt met de voor- en nadelen van alle maanden:

 • Januari: Januari is geen populaire maand om te trouwen. Het is de eerste maand van het jaar, maar de meeste mensen zijn nog aan het bijkomen van alle feestdagen in december. Toch kan januari wel heel geschikt zijn voor een winter bruiloft. Doordat het geen populaire maand is, liggen de kosten een stuk lager en is de kans groter dat jullie favoriete leveranciers beschikbaar zijn.
 • Februari: Voor februari geldt hetzelfde als januari. Dit is geen populaire trouwmaand en de kans op winters weer is groot. Hier zul je rekening mee moeten houden in jullie planning. Gladheid kan bijvoorbeeld voor vertraging op de weg zorgen. Op 14 februari is het Valentijnsdag, dit is wel een gewilde trouwdatum. De rest van de maand is het een stuk rustiger en zijn er dus meer mogelijkheden om goedkoop te trouwen.
 • Maart: In maart is het lastiger voorspellen wat het weer gaat doen. Zeker in het begin van maart kunnen de temperaturen nog erg laag liggen, maar in deze maand wordt het ook langzaam lente. Een prima maand om te trouwen dus als jullie toch vooral binnen willen zijn op de bruiloft.
 • April: In april begint het weer over het algemeen wat beter te worden. Dit is een heel geschikte maand om te trouwen als jullie zeker willen weten dat jullie niet tijdens een ontzettend hete dag trouwen, maar toch kans willen op goed weer. Om buiten te trouwen is het in april vaak nog wat te fris, maar het kan wel fijn weer zijn om bijvoorbeeld buiten foto’s te maken.
 • Mei: Mei is een heerlijke maand om te trouwen. In deze maand begint het trouwseizoen en er is kans op prachtig weer. Wel wordt het vanaf mei een stuk drukker in de trouwbranche, dus je zult alles op tijd moeten reserveren.
 • Juni: Juni is een populaire trouwmaand omdat de temperaturen oplopen en de kans op een zomerse dag steeds groter wordt. Houd er rekening mee dat leveranciers snel volgeboekt zitten in deze maand en dat de tarieven op het hoogtepunt liggen. Ook start het EK voetbal in 2024 in de maand juni.
 • Juli: Juli is een heel geschikte maand voor een zomerse bruiloft en als jullie buiten willen trouwen, is de kans groot dat dat in deze maand gaat lukken. Het kan echter ook heel warm worden. Dit betekent dat jullie bruiloft ook in een hittegolf zou kunnen vallen. In juli starten de schoolvakanties en gaan veel mensen op vakantie.
 • Augustus: De eerste weken van augustus vallen ook nog in de schoolvakantie, dus als jullie in augustus willen trouwen, kun je de bruiloft beter wat verder naar het einde van de maand verplaatsen. Verder is dit ook een fijne maand voor een bruiloft met over het algemeen lekker weer.
 • September: September is de laatste maand van het trouwseizoen en ook meteen een erg populaire maand om te trouwen. De kans op heerlijk nazomerweer is zeker aanwezig, maar de temperaturen liggen waarschijnlijk iets minder hoog. Bovendien zijn de meeste mensen weer terug van vakantie.
 • Oktober: De maand oktober leent zich goed voor een herfst bruiloft met warme kleuren. De echte drukte van het trouwseizoen is voorbij, dus dat biedt weer wat meer mogelijkheden. In de herfst kun je bovendien prachtige trouwfoto’s laten maken.
 • November: November is een heel geschikte maand voor een winter bruiloft. De temperaturen liggen wat lager en het wordt buiten snel donker, maar binnen is het gezellig knus en warm.
 • December: December is een ontzettend sfeervolle maand om te trouwen. Het kan heel leuk zijn om een bruiloft te plannen rondom de feestdagen, maar houd er wel rekening mee dat mensen ook heel druk zullen zijn in deze periode. Door de feestdagen zullen de kosten van een bruiloft in december ook wat hoger liggen dan wanneer jullie in één van de andere wintermaanden trouwen.

Statistisch mooiste dag van het jaar

Vinden jullie het erg belangrijk om te trouwen met goed weer? Volgens het KNMI levert een trouwdag in juli of augustus statistisch gezien de meeste kans op een bruiloft met mooi weer. Dat houdt in dat in deze maanden de meeste dagen zijn met veel zon, weinig regen en een aangename temperatuur. Natuurlijk is het geen garantie, maar door statistisch gezien voor de mooiste dag van het jaar te kiezen, maak je natuurlijk wel meer kans dat het daadwerkelijk lekker weer is op jullie bruiloft.