De meeste bruidsparen denken bij het plannen van hun bruiloft meteen aan de zomer, lente of nazomer. Toch is de winter juist heel sfeervol. Mensen kruipen dichter tegen elkaar aan en je kunt je winterwonderland thema echt tot leven laten komen. Daarom hebben wij de beste tips en leukste ideeën voor jullie winterbruiloft op een rijtje gezet!

Trouwen in de winter is super romantisch en er zitten heel wat voordelen aan verbonden. Toch zul je ook met bepaalde dingen rekening moeten houden. In dit blog geven we je alle informatie die je nodig hebt en krijg je natuurlijk ook een flinke dosis inspiratie aangeboden!

Voordelen van trouwen in de winter

De winter is geen populair seizoen om te trouwen en juist dat maakt dat het zoveel voordelen heeft. In de winter kun je veel gemakkelijker een fotograaf boeken of een trouwlocatie vastleggen omdat het minder druk is. Ook liggen de tarieven hiervoor veel lager dan in het hoogseizoen. Daarnaast is de winter een sfeervolle periode waarbij je meteen een leuk thema hebt: winter wonderland. ´s Avonds wordt het snel donker, maar dit zorgt voor een gezellige en knusse sfeer. Bovendien kun je vooraf vast rekening houden met de weersomstandigheden. Anders dan in de zomer wanneer je nooit zeker weet of je buiten kunt trouwen. Een winterbruiloft is dus zeker het overwegen waard!

Waar moet je rekening mee houden in de winter?

Een winter bruiloft organiseren is niet perse lastiger dan een bruiloft plannen in het zomerseizoen. Er zijn echter wel andere dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je bijvoorbeeld om kunnen gaan met extreme weersomstandigheden. Als winterbruid moet je het antwoord weten op de grote vraag: wat doe je als er een (sneeuw)storm langs komt razen op jouw trouwdag en mensen vast komen te zitten in het verkeer? Houd die ‘Wat als..?’ vragen altijd in je achterhoofd bij het uitzoeken van de trouwlocatie en het trouwvervoer, en bespreek dit worst-case-scenario ook met je DJ, videograaf en fotograaf. In je planning kun je bijvoorbeeld rekening houden met slecht weer door voldoende tijd voor alle onderdelen in te plannen.

Ben je echt bang voor het weer en wil je het zekere voor het onzekere nemen? Sluit dan een bruiloft verzekering af. De meeste verzekeraars dekken het cancelen van de bruiloft bij zeer slecht weer, maar ga dit altijd na!

Naast de weersomstandigheden zul je in de winter ook na moeten denken over de feestdagen. Het kan heel leuk zijn om op de dagen rond kerst en oud & nieuw te trouwen, maar je moet er wel rekening mee houden dat sommige gasten misschien al plannen hebben voor deze tijd van het jaar.

Tot slot is het handig om even goed na te denken over de huwelijksreis. Willen jullie meteen na de bruiloft samen op vakantie? Dan zul je hiervoor waarschijnlijk (als jullie op zoek zijn naar lekker weer) buiten Europa moeten reizen. Op het zuidelijk halfrond is het echter zomer als het bij ons winter is, dus hier zul je prima kunnen vertoeven!

10 Winterbruiloft tips & ideeën

Lijkt het jullie wel wat om een romantische winterbruiloft te plannen? Dan hebben wij 10 handige tips en leuke ideeën voor je op een rijtje gezet:

#1 Eén locatie

Om te voorkomen dat het weer voor eindeloze files en een heleboel verloren tijd zorgt, kun je maar beter zorgen dat de ceremonie en het trouwfeest op dezelfde locatie gehouden worden. Als de gasten eenmaal binnen zijn, hoeven ze niet meer de kou in!

#2 Warm blijven tijdens de trouwfoto´s

Natuurlijk is het heel belangrijk om voor voldoende warmte te zorgen. Neem een fijne sjaal mee of een knus dekentje waar jullie samen onder kunnen staan tijdens het maken van de trouwfoto´s. Een paar dikke sokken om je voeten even op te laten warmen is ook geen overbodige luxe!

Winterbruiloft trouwfoto´s

#3 Goede trouwfotograaf

Juist in de winter is het ontzettend belangrijk een goede fotograaf te hebben. Er is immers maar weinig licht gedurende de dag en hier zal optimaal gebruik van moeten worden gemaakt. Foto´s in het donker kunnen heel romantisch zijn, maar ook dat is iets waar de fotograaf mee om moet kunnen gaan. Investeer dus in een goede trouwfotograaf!

#4 Trouwjurk kiezen

Dat je trouwt in de winter, wil niet zeggen dat je geen strapless of backless trouwjurk kunt dragen. Een groot deel van de dag zul je toch binnen zijn en buiten  is het leuk om voor een jasje of vestje en een warme sjaal te zorgen om warm te blijven. Aan de andere kant kan het ook een goede reden zijn om voor een mooie trouwjurk met lange mouwen te kiezen.

#5 Ademwolkjes

Tijdens het maken van de trouwfoto´s kan het natuurlijk erg koud zijn buiten. Houd er daarom rekening mee dat je misschien even je adem in moet houden om ademwolkjes tijdens een winterse fotoshoot te voorkomen!

#6 Decoratie

De decoratie van een winter bruiloft is niet zo lastig. Met kaarsen en lichtjes creëer je vanzelf een romantische sfeer. Dennenappels en takken kun je goud verven en als decoratie gebruiken. Verder kun je kerststerren neerzetten of takken van een dennenboom neerleggen.

#7 Bruiloft thema

Ga voor een bijpassend thema zoals winter wonderland of een Scandinavische winterbruiloft. Kies ook een mooie winterse themakleuren uit zoals donker rood en goud.

#8 Winter bruidstaart

Een winterse bruidstaart is vaak wit. Vind je alleen wit een beetje saai? Met verschillende structuren of details in een kleurtje maak je hem wat opvallender. Als decoratie kun je takjes van een dennenboom of dennenappels gebruiken. Met poedersuiker maak je eetbare sneeuw.

Winter bruidstaart

Fotograaf: Eyelet Images

#9 Chocolademelk bar

De gasten kunnen vast wel een opwarmertje gebruiken tijdens een koude dag. Zet daarom een warme chocolademelkbar neer waar de gasten zelf een heerlijke warme chocolademelk kunnen maken met verschillende toppings.

#10 Bont gebruiken

Bont (uiteraard nep) kun je op verschillende manieren gebruiken tijdens jullie winterbruiloft. Zo is een bontjas heerlijk warm en dit staat ook nog eens erg leuk bij je trouwjurk. Je zou ook bont kunnen gebruiken als decoratie van de trouwlocatie. Zo creëer je meteen een knusse sfeer!

Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voor jullie winterbruiloft? In dit blog hebben wij 20 prachtige inspiratiefoto´s voor je verzameld! En ook kun je nog meer winterbruiloft tips lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *