Bruidspaar tijdens ceremonie

Fotograaf: Mon et Mine

Een trouwdatum prikken voor 2024

Een datum vinden waarop je met je vriendengroep kunt afspreken, is vaak al een hele klus. Laat staan dat je een trouwdatum moet kiezen! En dan zijn er ook nog heel wat dingen om rekening mee te houden. Ben je op zoek naar een speciale trouwdatum in 2024? Of zijn jullie je nog aan het oriënteren op alle mogelijkheden? Dan helpen wij je een handje met het prikken van een mooie trouwdatum in 2024! 

Er kunnen allerlei redenen zijn om voor een bepaalde trouwdatum te kiezen. En dan zijn er ook nog zo ontzettend veel mogelijkheden! Het belangrijkste is dat jullie er goed over na hebben gedacht en niet achteraf voor verrassingen komen te staan. Voor jullie een trouwdatum prikken, is het daarom slim om na te denken over de volgende dingen:

Het seizoen en de dag bepalen

Eén datum uit 365 dagen kiezen is een flinke klus. In plaats daarvan kun je de keuze een stuk gemakkelijker maken door eerst een seizoen en een dag te kiezen. Het trouwseizoen loopt van mei tot oktober. Houd er rekening mee dat het in deze periode extra druk is en je alles vroeg moet reserveren. Wanneer je gedurende de zomermaanden trouwt, is de kans op mooi weer wel het grootst. Als jullie buiten willen trouwen, kan dit dan ook een goede keuze zijn. Aan de andere kant is een winter bruiloft ook niet gek. Super romantisch en in een rustigere periode. Bovendien zijn veel kosten een stuk lager als jullie buiten het seizoen trouwen.

Ook de dag dat jullie willen trouwen is belangrijk. Vrijdag en zaterdag zijn populaire dagen. In het weekend trouwen is altijd duurder dan doordeweeks, maar het voordeel is dat de meeste gasten gewoon vrij zijn. Maandag en dinsdag zijn over het algemeen goedkope dagen om te trouwen en er zijn zelfs momenten waarop je gratis kunt trouwen. Deze dagen zijn wel een stuk minder populair. Jullie gasten zullen waarschijnlijk een dag vrij moeten nemen als jullie op deze dagen trouwen. De kans is ook groot dat mensen ’s avonds eerder naar huis zullen gaan omdat ze de volgende dag weer moeten werken.

Mooie trouwdatum in 2024

Zijn jullie op zoek naar een speciale trouwdatum? In 2024 zou je aan de volgende dagen kunnen denken met een mooie datum:

 • 14-02-2024: 14 februari is natuurlijk Valentijnsdag. Dit is altijd een populaire dag om te trouwen. In 2024 valt Valentijnsdag op een woensdag.
 • 20-04-2024: 20 april 2024 is een mooie trouwdatum en deze datum valt ook nog eens op een zaterdag. Grote kans dat dit een populaire trouwdag is die snel zit volgeboekt!
 • 24-04-2024: Een paar dagen later is er nog een mooie trouwdatum beschikbaar: 24 april. Deze datum valt op een woensdag.
 • 12-12-2024: Gaan jullie voor een winterbruiloft? Dan is 12-12-24 natuurlijk een leuke combinatie aan getallen. Deze datum valt op een donderdag.

Als jullie graag een bijzondere trouwdatum willen, moet je zorgen dat je er snel bij bent. Deze datums zitten namelijk heel snel volgeboekt. Niet alleen voor jullie trouwlocatie is het belangrijk om te weten of ze beschikbaar zijn, maar ook leveranciers zullen het extra druk hebben op bepaalde datums. Let vooral even op als jullie in de zomermaanden trouwen. 24 Mei en 24 augustus vallen allebei op een zaterdag en zijn daarmee waarschijnlijk ook erg populaire dagen.

Trouwdatum kiezen op een dag die voor jullie bijzonder is

In plaats van een populaire trouwdatum zou je ook kunnen kiezen voor een datum die voor jullie zelf bijzonder is. Denk bijvoorbeeld aan de datum dat jullie elkaar leerden kennen, jullie eerste kus of de dag dat jullie een relatie kregen. Door zo’n datum te kiezen, geven jullie een extra symbolische betekenis aan de bruiloft. Bovendien is de trouwdatum die jullie prikken zo gemakkelijk te onthouden!

Feestdagen 2024

Hebben jullie een trouwdatum in gedachten? Dan is het wel slim om even te checken of deze datum niet op één van de feestdagen valt. Overigens kunnen jullie er ook bewust voor kiezen om juist wel op een feestdag te trouwen. Zo is het in Nederland bijvoorbeeld mogelijk om te trouwen op eerste of tweede Kerstdag. Houd er wel rekening mee dat het op deze dagen lastiger zal zijn om een locatie en leveranciers te vinden. Bovendien kan het zijn dat hier hogere kosten voor worden gerekend. Benieuwd wat alle feestdagen zijn? We hebben ze hieronder op een rijtje gezet.

 • Nieuwjaarsdag: maandag 1 januari
 • Valentijnsdag: woensdag 14 februari
 • Pasen: zondag 7 april en maandag 8 april
 • Koningsdag: zaterdag 27 april
 • Bevrijdingsdag: zondag 5 mei
 • Hemelvaartsdag: donderdag 9 mei
 • Pinksteren: zondag 19 mei en maandag 20 mei
 • Pakjesavond: donderdag 5 december
 • Kerstmis: woensdag 25 december en donderdag 26 december
 • Oudjaarsdag: dinsdag 31 december
Save the date met trouwdatum

Fotocredits: Etsy

Rekening houden met grote evenementen

Het is altijd verstandig om rekening te houden met grote evenementen. Zijn jullie vrienden bijvoorbeeld echte festivalgangers? Probeer de weekenden van hun favoriete festivals dan te vermijden. In 2024 vindt ook het EK voetbal weer plaats. Het speelschema kun je vinden op de EK site van 2024 in Duitsland. Natuurlijk kunnen jullie best trouwen tijdens het EK, maar het zou toch jammer zijn als iedereen steeds afgeleid is omdat er een belangrijke wedstrijd bezig is.

Nadenken over de huwelijksreis

Willen jullie meteen na de bruiloft op huwelijksreis? Dan is dit ook iets om rekening mee te houden. Ten eerste moeten jullie weten of jullie in die periode een langere tijd vrij kunnen nemen van werk. Vervolgens is het belangrijk om te checken of dit een goede reistijd is voor de bestemming van jullie huwelijksreis. Het zou immers vervelend zijn als jullie midden in het orkaanseizoen op reis blijken te gaan of als jullie een strandvakantie boeken, maar het de hele week 15 graden blijkt te zijn.

Bruidspaar in een graanveld

Fotograaf: Brigitte Foysi

Trouwdatum prikken en checken of leveranciers beschikbaar zijn

Hebben jullie al een trouwlocatie op het oog of een trouwfotograaf die jullie graag in willen huren? Dan is het altijd handig vooraf even te checken wanneer ze beschikbaar zijn. Het zou jammer zijn als jullie net een trouwdatum hebben gekozen en de trouwlocatie vervolgens geen plek heeft of de trouwfotograaf al een ander bruidspaar op de planning heeft staan.

Als alles helemaal rond is en je zeker weet dat jullie favoriete trouwlocatie en fotograaf nog beschikbaar zijn dan kunnen jullie de trouwdatum officieel vastleggen. Je kunt je trouwdatum meestal maximaal een jaar tot minimaal twee weken voor de bruiloft vastleggen. Overigens kan dit verschillen per gemeente, dus vergeet niet om even te checken hoe dit bij jullie gemeente zit.

Save the dates versturen

Is alles rond? Dan is het tijd om een save the date naar jullie gasten te versturen. De officiële trouwkaarten stuur je pas 8 tot 6 weken van tevoren, maar een save the date kun je al maanden eerder op de bus doen. Zo weet je zeker dat de gasten jullie trouwdatum allemaal vrij zullen houden. Wel zo fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *