Bruid doet kousenband om haar been

Fotograaf: Nienke van Denderen

Dit is waarom de bruid een kousenband draagt

Veel bruiden dragen een kousenband om hun been tijdens de bruiloft. Deze band is er niet alleen om er voor te zorgen dat je panty niet afzakt of omdat het zo leuk staat op de trouwfoto´s, er zit namelijk ook een eeuwenoude traditie aan verbonden. Ben je benieuwd waar deze traditie over gaat? Wij leggen je uit waarom je als bruid een kousenband draagt op je bruiloft!

Op bruiloften komen vaak heel wat tradities voorbij. Het gooien van het bruidsboeket naar de vrijgezellen dames kennen we natuurlijk allemaal wel. De traditie van de kousenband lijkt hier een beetje op, alleen is het de bruidegom die dit dunne bandje stof uittrekt en naar de vrijgezelle mannen gooit. Het vangen van de kousenband zou voor geluk zorgen in het liefdesleven van de vrijgezel.

De kousenband van de bruid gooien, maar waarom?

Het uittrekken van de kousenband gaat niet zo gemakkelijk als je misschien zou denken, want de bruidegom moet dit officieel met zijn tanden doen. Ja echt! Als de bruidegom dan eindelijk de kousenband van de bruid te pakken heeft, gooit hij hem over zijn schouder naar de vrijgezellen. De grote vraag is natuurlijk wie hem weet te vangen. Dit heeft namelijk, net als het vangen van het bruidsboeket, een bijzondere betekenis. Het zou de vrijgezel geluk moeten brengen in de liefde. Wellicht ben jij de volgende die in het huwelijksbootje stapt als je de kousenband hebt weten te vangen.

Het vangen van de kousenband van de bruid levert altijd fantastische foto’s op. Zorg er dus zeker voor dat de fotograaf klaarstaat zodra de kousenband richting de vrijgezellen wordt gegooid!

Een extra kousenband voor de bruid kopen?

Je kunt je kousenband in de bruidswinkel kopen, maar ook online zijn er genoeg te vinden. Vind je het stiekem best een beetje zonde om dit bijzondere accessoire weg te moeten gooien naar de vrijgezellen? Soms worden kousenbanden per twee stuks verkocht, zo kun je er één zelf bewaren en de ander met een gerust hart door je bruidegom de lucht in laten gooien.

Blauwe kousenband als something blue

Een kousenband kun je in allerlei kleuren krijgen, maar meestal wordt gekozen voor de kleur wit of blauw. Wit is logisch, tenslotte past dat mooi bij de kleur van de jurk, maar waarom zou je kiezen voor een blauwe kousenband? Misschien ken je het gezegde something old, something new, something borrowed, something blue wel. Volgens dit oude bijgeloof zou het geluk brengen wanneer de bruid onder andere iets in de kleur blauw draagt. Something blue is alleen niet altijd goed te combineren met je jurk en de themakleuren van je bruiloft, dus daarom wordt vaak gekozen voor een blauwe kousenband. Die zit immers toch verstopt onder je jurk. Op deze manier kun je met één blauwe kousenband twee verschillende bruiloft tradities in ere houden, wel zo leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *