Bruidsboeket gooien, zo werkt het!

Het bruidsboeket gooien is een eeuwenoude traditie die veel bruiden nog steeds in stand houden. Niet zo gek, want het is natuurlijk een leuk moment. En de foto´s van je vriendinnen die uit alle macht proberen het boeket te bemachtigen, zijn uiteraard onbetaalbaar. Alleen waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? En hoe kun jij zelf het beste je bruidsboeket gooien?

Eigenlijk is het best een gekke traditie: de bruid gooit het bruidsboeket en alle vrijgezelle dames rennen hier op af om hem te vangen. Toch blijft het een van de grappigste momenten op veel bruiloften. Alleen hoe werkt het gooien van een bruidsboeket precies?

Boeket vangen op de bruiloft

Natuurlijk komt de traditie van het gooien van het bruidsboeket voort uit bijgeloof. Vroeger dachten mensen dat de bruid geluk bracht. Daarom renden de vrijgezelle vrouwen na de bruiloft achter de bruid aan om een stukje stof van haar trouwjurk te bemachtigen, in de hoop dat zij zelf ook wat van dit geluk zouden krijgen. Voor de bruid was het natuurlijk wat minder leuk om achterna gezeten te worden, daarom gooide zij haar bruidsboeket in de lucht om de vrouwen af te leiden. In de chaos die zo ontstond, kon zij vluchten en haar trouwjurk in veiligheid brengen.

Inmiddels laten we de trouwjurk van de bruid netjes intact, maar blijft het gooien van het bruidsboeket nog wel een leuke traditie. Alleen wat betekent het vangen van het boeket op de bruiloft nou precies? De vrouw die het bruidsboeket vangt, heeft volgens het bijgeloof een stukje van het geluk van de bruid gekregen. Zij zou dan de eerstvolgende zijn die in het huwelijksbootje stapt.

Wanneer gooi je het bruidsboeket?

Wil je graag meedoen aan deze traditie? Dan is het gebruikelijk om het bruidsboeket aan het einde van de avond te gooien, vlak voor jullie naar huis gaan. Zorg er alleen wel voor dat je dit niet te laat doet, want het zou zonde zijn wanneer een deel van de vrijgezelle vrouwen al naar huis is. Check sowieso even of er wel genoeg vrijgezelle vrouwen op de bruiloft aanwezig zijn. Het is jammer als je je boeket naar een klein groepje vrouwen gooit die er misschien niet eens op zitten te wachten.

Wat als je je bruidsboeket wilt bewaren?

Het kan heel leuk zijn om je bruidsboeket naar de vrijgezelle dames op de bruiloft te gooien, maar er zitten ook zeker nadelen aan. Het bruidsboeket is immers vrij prijzig en veel bruiden vinden het leuk om hem zelf te houden, bijvoorbeeld om het boeket na de bruiloft te laten drogen. Dat gaat natuurlijk niet als je hem al naar de vrijgezellen hebt gegooid. Een goede oplossing hiervoor is het laten maken van een tweede (goedkoper) boeket om tijdens je bruiloft te gooien. Zo kun je je echte bruidsboeket gewoon bewaren, maar kun je toch  meedoen aan deze leuke traditie!

Bruidsboeket gooien naar de vrijgezellen

Fotograaf: Mon et Mine

Bruidsboeket gooien? Vergeet de foto’s niet!

Vergeet vooral niet de trouwfotograaf klaar te zetten voor je het bruidsboeket gaat gooien, want het kan prachtige foto´s opleveren! Een goede fotograaf weet het door de lucht vliegende bruidsboeket precies op het juiste moment vast te leggen. De uitdrukkingen op de gezichten van de vrouwen die het boeket proberen te vangen, zijn natuurlijk onbetaalbaar. Geef daarom vooraf al bij de fotograaf aan dat je het bruidsboeket zult gaan gooien. Zo weet je zeker dat dit moment ook echt op de foto’s komt te staan!