Something old, something new: Dit betekent het!

Something old, something new, something borrowed, something blue. Als bruid heb je dit regeltje ongetwijfeld wel eens gehoord. Alleen weet je ook wat de betekenis hiervan is? En heb je al een idee hoe je deze traditie op jullie bruiloft kunt gebruiken? Wij hebben alles wat je moet weten op een rijtje gezet en bovendien wat leuke ideeën verzameld!

Bruiloft tradities zijn ontzettend leuk, vooral als je ze in een modern jasje giet. De something old, something new traditie is dan ook een mooie toevoeging voor jullie bruiloft. Wist je dat het helemaal niet lastig is om deze traditie in ere te houden op jullie trouwdag?

Dit betekent something old, something new

Als je een bruiloft aan het plannen bent, kom je het regeltje vanzelf een keer tegen. Het is een onderdeel van een oud Engels rijmpje:

Something old
Something new
Something borrowed
Something blue
And a silver sixpence in her shoe

In dit rijmpje gaat het om de accessoires van de bruid. Volgend de traditie zou het geluk brengen wanneer de bruid iets ouds, iets nieuws, iets wat ze geleend heeft en iets wat blauw is draagt op haar trouwdag. Tot slot zou ze ook een silver sixpence in haar schoen moeten doen.

Something old

Something old verwijst naar jouw oude leven dat je achterlaat zodra je gaat trouwen. Tijdens de bruiloft laat je dit terugkomen door iets ouds te dragen uit je jeugd. Dit kan bijvoorbeeld een oud sieraad zijn dat je van je ouders of grootouders gekregen hebt. Je kunt ook gebruik maken van een oud stukje stof dat je gebruikt als lint om het bruidsboeket. Of draag een medaillon met een foto van een dierbare, bijvoorbeeld iemand die is overleden. Zo voelt het net alsof deze persoon er toch een beetje bij is.

Something new

Iets nieuws dragen is niet zo lastig voor de meeste bruiden. Een nieuwe trouwjurk, nieuwe schoenen, nieuwe bruidslingerie of een nieuw sieraad, het kan allemaal. Deze something new staat symbool voor het nieuwe leven dat je te wachten staat. Het zou succes, optimisme en hoop voor de toekomst moeten geven.

Something borrowed

Bij something borrowed is het de bedoeling dat je een accessoire leent van iemand die al gelukkig getrouwd is. Dit kan bijvoorbeeld je moeder zijn, maar ook een zus of een vriendin. Something borrowed staat symbool voor de vrienden en familie in jullie leven. Door iets te lenen van iemand die zelf al getrouwd is, zou je dit geluk overnemen in jullie eigen huwelijk. Je kunt aan allerlei soorten accessoires denken. Zo zou je bijvoorbeeld een sieraad kunnen lenen, maar ook een haarspeldje is prima.

Something blue

Something blue betekent dat je als bruid iets moet dragen met de kleur blauw. Denk bijvoorbeeld aan blauwe schoenen, een sieraad met blauw er in of een blauw haaraccessoire. Ben je niet gek op de kleur blauw of staat het niet zo goed bij de andere kleuren op jullie bruiloft? Dan kun je jouw something blue ook wat meer verstoppen. Draag bijvoorbeeld een blauwe kousenband onder je trouwjurk of laat een klein blauw detail aan je trouwjurk toevoegen. Zo zou je bijvoorbeeld je trouwdatum in het blauw aan de binnenkant van je trouwjurk kunnen naaien. Overigens staat de kleur blauw voor trouw en loyaliteit. Door deze kleur op jullie bruiloft te dragen, geef je deze twee eigenschappen volgens de traditie mee aan jullie huwelijk.

Verder lezen: 5x Something blue op jullie bruiloft

And a silver sixpence in her shoe

Het laatste regeltje van het gedichtje is and a silver sixpence in her shoe. Deze regel wordt lang niet altijd toegepast, maar is wel een leuke toevoeging. Volgens de traditie zou de vader van de bruid een zilveren muntje in haar schoen moeten doen op de dag van de bruiloft. Dit zilveren muntje staat voor financiële voorspoed. Je kunt deze traditie rechtstreeks overnemen en een muntje in je schoen plaatsen, maar de kans is groot dat je hier niet heel lekker op loopt. Daarom bedenken veel bruiden een slimmere oplossing. Zo zie je tegenwoordig bijvoorbeeld vaak speldjes met een zilveren muntje er aan die je aan de binnenkant van je trouwjurk kunt spelden. Overigens kun je ook je something old, something new, something borrowed en something blue aan dit speldje bevestigen. Op deze manier heb je alle onderdelen van deze bijzondere bruiloft traditie bij elkaar!