Bruid met haar maid of honor

Fotograaf: Holly and Lime

Dit zijn jouw taken als maid of honor op de bruiloft

De maid of honor is in Amerika één van de belangrijkste personen op de bruiloft. Ze is de rechterhand van de bruid en helpt met alle voorbereidingen voor de grote dag. Het begrip maid of honor is in Nederland nog niet zo bekend, maar toch kan het leuk zijn hier gebruik van te maken op jullie bruiloft. Alleen wat zijn de taken van een maid of honor precies? 

In Amerika is er veel aandacht voor de bridal squad. De bridesmaids en de maid of honor staan samen met de bruid in het middelpunt van de belangstelling. De maid of honor is niet alleen op de bruiloft zelf heel belangrijk, maar ook tijdens de voorbereidingen. Ben je gevraagd als maid of honor op de bruiloft van je zus of beste vriendin? Dan is het handig om te weten wat er precies van je verwacht wordt. Wij hebben alle taken op een rijtje gezet!

Wat is een maid of honor?

Op Amerikaanse bruiloften wordt de bruid altijd vergezeld door de belangrijkste vrouwen in haar leven. Haar zussen, beste vriendinnen en nichtjes zijn namelijk bridesmaids. Degene met wie ze de beste band heeft, wordt haar maid of honor. Een maid of honor is te vergelijken met de ceremoniemeester die wij van Nederlandse bruiloften kennen. Toch zijn deze taken niet precies hetzelfde. Als ceremoniemeester ben je vooral het aanspreekpunt voor de gasten en leveranciers, in deze handige checklist kun je lezen welke taken daar precies bij horen. De taken van de maid of honor zijn wat specifieker op de bruid gericht. De maid of honor blijft de hele dag door bij de bruid in de buurt en zorgt dat ze haar overal bij kan helpen. Een maid of honor is er ook vooral voor het emotionele vlak. Het is immers heel bijzonder om deze momenten samen te kunnen beleven.

Ceremoniemeester of maid of honor?

De taken van een ceremoniemeester en maid of honor lijken dus best een beetje op elkaar en daarom kun je ze goed met elkaar combineren. Je zou bijvoorbeeld een professionele ceremoniemeester aan kunnen stellen die zorgt voor het contact met de gasten en de leveranciers. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld is en dat jij je niet druk hoeft te maken als er onverhoopt toch wat problemen optreden. Je maid of honor kan zich dan helemaal op jou richten en heeft alle tijd om zich samen met de bruid voor te bereiden op het huwelijk. Jullie kunnen op deze manier alle gezellige, spannende en emotionele momenten samen delen.

Taken van de maid of honor

Willen jullie een maid of honor vragen voor jullie bruiloft? Of ben je zelf gevraagd voor deze eervolle rol? Dan is het natuurlijk wel handig om te weten welke taken hier precies bij horen!

  • Organiseren van het vrijgezellenfeest: Een bruiloft begint natuurlijk met de voorbereidingen en waarschijnlijk ben je samen met de bruid al druk bezig met het bespreken van de plannen. Er is alleen ook iets wat je moet voorbereiden zonder dit met de bruid te bespreken, namelijk het plannen van het vrijgezellenfeest. Het is natuurlijk het leukst wanneer je hier een echte verrassing van weet te maken.
  • Helpen uitzoeken van de trouwjurk: Het uitzoeken van een trouwjurk is een leuke, maar ook lastige taak. De bruid kan hier wel wat hulp bij gebruiken! Als maid of honor ga je dus mee naar de bruidswinkel en probeer je de bruid zo goed mogelijk te adviseren. Let er hierbij wel op dat je niet je eigen mening door drukt, maar goed luistert naar haar wensen.
  • De trouwringen bewaren: Tijdens de ceremonie hebben de bruid en de bruidegom hun trouwringen nodig, maar tot die tijd mag jij ze bewaren. Zorg ervoor dat je het ringendoosje meeneemt naar de ceremonie zodat je de ringen op tijd aan kunt geven. Is er een ringendrager? Dan zorg je ervoor dat de ringendrager de ringen op het juiste moment van jou krijgt om ze vervolgens naar het bruidspaar te brengen.
  • De bruid helpen met het klaarmaken voor de bruiloft: Op de ochtend van de bruiloft moet er nog flink wat gebeuren. Het haar en de make-up van de bruid moeten in orde worden gemaakt en natuurlijk moet ze haar trouwjurk aantrekken. Als maid of honor maak je je samen met de bruid klaar. Zo kan je haar helpen wanneer dat nodig is en kun je haar bovendien gezelschap houden.
  • Het bruidsboeket vasthouden tijdens de ceremonie: Op een groot deel van de bruiloft draagt de bruid een bruidsboeket met zich mee, maar tijdens de ceremonie kan ze dit boeket niet vasthouden. Ze heeft immers haar handen nodig om de trouwring om te kunnen doen. Blijf daarom in de buurt van de bruid en houd haar bruidsboeket vast zo lang dat nodig is.
  • Assisteren bij het maken van de trouwfoto’s: Gaat het bruidspaar er even samen tussenuit om wat mooie foto’s te maken? Dan kunnen ze daar wel wat hulp bij gebruiken. Zo kun je de sluier van de bruid omhoog houden en de fotograaf waar nodig assisteren. Vergeet ook niet even deze tips door te lezen voor het verwijderen van vlekken uit de trouwjurk. De kans op vlekken is namelijk altijd aanwezig!
  • Een speech geven: Het is natuurlijk leuk om speciaal voor het bruidspaar een mooie speech te geven. Vind je dit spannend? Dan hebben wij nog wel wat handige tips voor je! Je leest ze in het blog 5 Tips voor een onvergetelijke bruiloftsspeech
  • Er altijd voor de bruid zijn: Dit lijkt logisch, maar als maid of honor is het heel belangrijk om er altijd voor de bruid te zijn. Niet alleen om al haar problemen op te lossen, maar ook omdat ze best wat steun kan gebruiken op deze dag. Een bruiloft is natuurlijk prachtig, maar kent ook veel emotionele momenten. Is de bruid ’s ochtends erg zenuwachtig? Kijk dan of je vast ergens een glaasje bubbels vandaan kan toveren. Dat zal haar vast goed doen! Probeer verder zoveel mogelijk van ieder moment te genieten samen.

Uiteraard hangen de uiteindelijk taken vooral af van de wensen van de bruid. Overleg dus vooraf met elkaar hoe jullie de rol van maid of honor invulling willen geven op de bruiloft.

Kleding voor de bridesmaids en maid of honor

In Amerika zijn de jurkjes van de bridesmaids meestal op elkaar afgestemd. Dat wil zeggen dat ze allemaal dezelfde jurk aan hebben of juist verschillende jurkjes kiezen in dezelfde kleur of dezelfde stijl. In Nederland hoeft het allemaal niet zo perfect op elkaar te zijn afgestemd. Toch kan het wel leuk zijn om samen met de bruidsmeisjes op zoek te gaan naar leuke kleding voor de bruiloft. Wanneer de bruiloft een bepaald thema of een themakleur heeft, is het leuk om de kleding hier op aan te passen. Stel bijvoorbeeld een mooi kleurenpalet samen en kies allemaal een andere jurk binnen deze kleuren. Zo vormen jullie een mooi geheel en passen jullie prachtig bij de rest van de bruiloft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *