Ringen uitwisselen tijdens ceremonie

Fotograaf: Chris and Ruth

7 Rituelen die jullie bruiloft ceremonie extra bijzonder maken

De trouwceremonie is voor veel bruidsparen het meest bijzondere onderdeel van hun bruiloft. Niet zo gek, want dit is het moment waarop jullie elkaar eindelijk het jawoord mogen geven. Het is daarom leuk om een symbolische betekenis toe te voegen aan het praatje van de BABS. Met deze 7 Nederlandse en buitenlandse rituelen kunnen jullie de bruiloft extra bijzonder maken!

Het is leuk om voor een persoonlijke ceremonie te kiezen waarbij jullie liefde voor elkaar centraal staat. Dit kunnen jullie doen door eigen geloften te schrijven, maar ook door bijzondere rituelen toe te voegen aan jullie bruiloft. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze 7 prachtige rituelen met een symbolische betekenis?

#1 Kistje dichttimmeren

Een mooi ritueel voor de bruiloft is het maken van een kistje voor later. Jullie kiezen hier een lekkere fles wijn voor uit die alleen maar beter wordt naarmate de jaren vorderen. Deze fles wijn leggen jullie in een houten kistje. Vervolgens timmeren jullie het kistje tijdens de ceremonie dicht. Hierbij spreken jullie ook meteen een moment af waarop het kistje weer geopend mag worden. Bijvoorbeeld wanneer jullie 10 jaar getrouwd zijn of wanneer er problemen optreden in jullie huwelijk. Het is ook een mooi idee om allebei een brief voor later te schrijven en deze samen met de wijn in het kistje te doen.

#2 Zand gieten

Zand gieten is een ritueel waarbij de bruid en bruidegom allebei een andere kleur zand om en om in een glazen pot gieten. Dit staat symbool voor twee levens die samen één worden. Het mooie is dat je deze pot met gekleurd zand vervolgens thuis neer kunt zetten. In de loop der jaren zullen de kleuren zich steeds meer met elkaar vermengen, net als jullie levens. Hebben jullie al kinderen, van jullie samen of uit twee samengestelde gezinnen? Dan is het een leuk idee om de kinderen ook allemaal een eigen kleur zand te geven.

#3 Kaarsen aansteken

Kaarsen geven al snel een romantische sfeer, zeker bij een ceremonie die in de avond plaatsvindt. Maar wist je dat het aansteken van kaarsen ook als ritueel gebruikt kan worden? Zo kan het bruidspaar bijvoorbeeld kaarsen aansteken voor de gasten die niet bij de bruiloft kunnen zijn, omdat ze niet meer leven of ernstig ziek zijn. Een ander mooi ritueel is het aansteken van een grote kaars met twee kleinere kaarsjes. De bruid en bruidegom steken hierbij symbolisch hun leven samen aan.

#4 Tie the knot

Tie the knot komt uit een oude Keltische traditie waarbij de bruid en bruidegom een jaar lang met hun handen aan elkaar werden geknoopt om te testen of ze echt wel bij elkaar hoorden. Natuurlijk gaan we nu niet meer een jaar aan onze verloofde vastzitten, maar het idee is leuk. Daarom laten sommige bruidsparen zich nog symbolisch aan elkaar vastknopen tijdens de ceremonie.

#5 Symbolisch een boom planten

Het is ook mooi om tijdens de ceremonie samen een boompje te planten die symbool staat voor jullie groeiende liefde. Je kunt hiervoor potjes met aarde gebruiken die voor jullie een bijzondere betekenis hebben. Wat dacht je bijvoorbeeld van een potje met aarde uit de tuin van jullie ouderlijk huis? Of uit de dorpen waar jullie oorspronkelijk vandaan komen? Na afloop van de bruiloft kunnen jullie het boompje in jullie eigen tuin planten. De gasten zouden er eventueel ook nog gelukwensen aan kunnen hangen, waardoor het boompje een soort gastenboek wordt.

#6 Ring naar voren dragen

Veel bruidsparen kiezen voor één ringendrager die de trouwringen naar voren brengt, maar je zou ook alle gasten hierbij kunnen betrekken. In dat geval start het doosje met ringen achteraan en geven de gasten hem door naar voren. Het idee is dat alle gasten de ringen even vasthouden en op deze manier hun gelukwensen voor jullie met de ringen mee kunnen sturen.

#7 Boeket samenstellen

En ook de laatste van deze 7 rituelen is een manier om de gasten bij jullie ceremonie te betrekken, maar nu door het maken van een gezamenlijk boeket. Vraag alle gasten een bloem mee te nemen en voeg deze bloemen samen tijdens de ceremonie. Je zou het samengestelde boeket kunnen gebruiken als bruidsboeket of neer kunnen zetten als teken van verbondenheid. Dit is een mooie manier om te laten zien hoe belangrijk de gasten voor jullie zijn.

Bruiloft rituelen uit andere landen

Wist je dat ze in andere landen nog veel meer leuke bruiloft rituelen hebben? Zo is een Hindoestaanse bruiloft bijvoorbeeld een heel bijzondere gebeurtenis. Het kan leuk zijn om rituelen uit andere landen of geloven over te nemen om extra betekenis te geven aan jullie trouwceremonie. Laat je hierbij niet teveel leiden door gewoonten en dingen die je zou horen te doen, maar kies gewoon waar jullie je prettig bij voelen. Zo wordt het écht een persoonlijke bruiloft die helemaal bij jullie past.