Krant als programmaboekje op een bruiloft

Fotograaf: Jason Valler

Zo maak je een persoonlijk programmaboekje voor de bruiloft

Bij veel gemeenten kun je een programmaboekje voor jullie bruiloft laten maken. Handig natuurlijk, maar niet zo origineel. Het is dan ook veel leuker om hem zelf te ontwerpen. Lekker creatief en zo weten de gasten precies wat ze te wachten staat! Bovendien hebben de gasten dan meteen wat leuks te doen als ze zitten te wachten bij de ceremonie. Alleen hoe kun je een programmaboekje maken? 

Als het goed is hebben jullie zelf een uitgebreide dagplanning gemaakt voor jullie bruiloft, maar het is ook fijn als de gasten op de hoogte zijn van deze planning. Zo is het namelijk voor iedereen duidelijk hoe de dag zal verlopen. Het programma kun je in een boekje vermelden en aan de gasten geven. Je kunt de programmaboekjes voor jullie bruiloft bijvoorbeeld klaarleggen op de stoelen bij de ceremonie. Wanneer de gasten plaatsnemen voor de ceremonie, kunnen ze het programmaboekje vast doornemen voor de belangrijkste informatie. Zo hebben de gasten ook meteen iets te doen wanneer ze wachten op de komst van het bruidspaar. Bovendien is het programmaboekje leuk om te bewaren als herinnering aan de bruiloft. Vooral wanneer jullie er echt iets bijzonders van maken!

Hoe maak je een persoonlijk programmaboekje?

In een programmaboekje komt natuurlijk tekst te staan, maar om het programmaboekje voor jullie bruiloft extra persoonlijk te maken, kun je ook foto’s toevoegen. Je kunt hier bijvoorbeeld foto’s van jullie verlovingsshoot voor gebruiken of mooie vakantiefoto’s die jullie al eerder hebben gemaakt. Natuurlijk kun je ook speciaal voor het boekje foto’s laten maken of je gaat gezellig samen een fotohokje in. Dit kan hilarische beelden opleveren en zorgt gegarandeerd voor een flinke hoeveelheid plezier samen!

Naast foto´s zijn er nog veel meer leuke manieren op jullie programmaboekje te personaliseren. Maak bijvoorbeeld gebruik van de kleuren van jullie bruiloft of gebruik (zelfgemaakte) tekeningetjes en symbooltjes om de verschillende onderdelen van jullie bruiloft aan te duiden. Je kunt het programmaboekje online bestellen, maar als je een beetje creatief bent is het ook leuk om hem zelf te ontwerpen en te laten drukken. Zo wordt jullie programmaboekje extra persoonlijk! Kijk ook eens naar leuke manieren om het programmaboekje vorm te geven. Zo hoeft het bijvoorbeeld geen standaard boekje of foldertje te worden, maar kunnen jullie er ook een krant of tijdschrift van maken.

Informatie in het programmaboekje dat jullie maken

Als de stijl van het programmaboekje gekozen is, zullen jullie moeten bepalen wat er allemaal in komt te staan. Je kunt alle informatie opschrijven die belangrijk kan zijn voor de gasten. Denk bijvoorbeeld aan het tijdstip dat jullie gaan trouwen, wat de bedoeling is tijdens de ceremonie, maar vooral ook een heleboel namen. Het programmaboekje is namelijk de ideale plek om mensen te bedanken die veel voor jullie gedaan hebben. Noem bijvoorbeeld je ouders, getuigen, ceremoniemeester(s), ringdrager, bruidsmeisjes/ bruidsjonkers en alle andere mensen die jullie op de bruiloft helpen. Naast dat het handig is om al deze informatie op papier te hebben, is dit boekje vooral een leuk aandenken aan jullie dag. Voor alle mensen die een eervolle taak hebben gekregen, is het leuk om hun naam terug te zien. Ze zullen het een eer vinden!

Online programmaboekje maken

Een alternatief voor een programmaboekje op papier is het maken van een online programma voor de gasten. Dit is handig omdat ze het er op ieder moment bij kunnen pakken en het bovendien drukkosten scheelt. Een handige manier om een online programmaboekje te maken is via een eigen bruiloft website. Je kunt hier naast het programma ook heel wat andere informatie voor jullie bruiloft op kwijt en er zijn handige functies zoals een RSVP formulier, een digitale cadeaulijst en de optie om achteraf foto’s te delen met jullie gasten.

Dit blog bevat affiliate links.