Trouwjurk hangend aan een boom

Fotograaf: Beba Vowels

Je trouwjurk laten vermaken, zo werkt het!

Het zoeken van een trouwjurk is een van de leukste onderdelen van de voorbereidingen voor de bruiloft. Als je de trouwjurk van je dromen hebt gevonden, wil dat echter nog niet zeggen dat hij ook meteen perfect zit. Eigenlijk moeten er altijd nog wel grote of kleine aanpassingen worden gedaan, zoals het innemen of groter maken van bepaalde onderdelen van de trouwjurk. Alleen een trouwjurk vermaken, hoe werkt dat precies? 

Een trouwjurk is anders dan een gewone jurk, je wilt dat deze bijzondere jurk perfect aansluit op je lichaam. Het helpt om een model uit te kiezen dat goed bij je lichaam past, maar daarnaast zullen er altijd nog kleine aanpassingen moeten worden gedaan. Het vermaken van je trouwjurk kun je het best laten doen door een professionele coupeuse.

Je trouwjurk laten vermaken door een coupeuse

Het vermaken van een trouwjurk is geen klusje dat je zomaar aan iedereen kunt overlaten. Het is heel belangrijk om een professionele coupeuse in te schakelen die ervaring heeft met het vermaken van trouwjurken. Je wilt immers niet dat er wat mis gaat met je prachtige jurk! Een goede coupeuse is gewend om met verschillende stoffen te werken en weet hoe ze aanpassingen nauwkeurig uit kan voeren. Zo weet je zeker dat je trouwjurk in goede handen is.

De trouwjurk aanpassen

Om de pasvorm van je trouwjurk te optimaliseren, kun je verschillende aanpassingen laten doen. Zo is de kans groot dat je de trouwjurk aan de onderkant een stukje moet laten innemen of dat er juist wat stof bij moet komen. De meeste trouwjurken gaan namelijk uit van een lengte van 1 meter 85 en niet iedere bruid is natuurlijk zo lang. Ook andere delen van je trouwjurk kun je laten innemen, groter maken of wijzigen. Een goede coupeuse kan deze aanpassingen maken zonder afbreuk te doen aan de originele jurk. Hoe meer aanpassingen je echter wil maken, hoe lastiger het zal worden. Het is daarom verstandig om een trouwjurk uit te kiezen die al bijna perfect zit. Lees zeker even ons blog met 5 Dingen die elke bruid zou moeten weten over het passen van trouwjurken voor je naar de bruidswinkel gaat.

Kosten van het vermaken van je trouwjurk

De kosten voor het vermaken van een trouwjurk kunnen variëren, afhankelijk van de veranderingen die je wilt doorvoeren. Ook het type stof van je trouwjurk kan invloed hebben op de kosten. Om je toch een beeld te geven van de kosten van het vermaken van een trouwjurk: de meeste bruiden zijn hier zo’n 200 tot 300 euro aan kwijt. Je kunt vooraf bij de coupeuse informeren naar de kosten en duidelijke afspraken maken over je budget. Overigens werken de meeste coupeuses met een uurtarief en zullen ze een inschatting maken van de tijd die ze nodig zullen hebben voor jouw trouwjurk.

Tips voor het aanpassen van je bruidsjurk

Ben je van plan je bruidsjurk aan te laten passen? Vaak kan dit gewoon in de winkel waar je hem aangeschaft hebt. Zorg ervoor dat je ruim voor de bruiloft begint met het zoeken naar een trouwjurk. Er zit namelijk vaak een aantal maanden levertijd op de jurk en daarna moet je nog voldoende tijd hebben om één of meerdere pasafspraken in te plannen. Werkt er geen coupeuse bij de bruidswinkel waar je jouw jurk heb gekocht? Vraag dan om aanbevelingen voor coupeuses bij jou in de buurt zodat je zeker weet dat je trouwjurk in goede handen is. Referenties lezen of vragen om voorbeelden van eerdere werkzaamheden kunnen ook handige manieren zijn om een goede coupeuse uit te kiezen.

Het is belangrijk om goed en duidelijk te communiceren met de coupeuse. Bespreek je wensen en verwachtingen en zorg dat je niets vergeet. Het is handig om je trouwschoenen mee te nemen zodat je trouwjurk op de juiste lengte kan worden afgemeten. Tot slot is het verstandig om de aanpassingen zo klein mogelijk te houden. Grote aanpassingen aan je trouwjurk zouden weleens uit kunnen draaien op een teleurstelling. Niet alleen zijn de kosten erg hoog, ook is het lastig om de originele uitstraling van de trouwjurk te behouden als er te veel aanpassingen nodig zijn.