Je eigen trouwjurk ontwerpen, zo doe je dat

Het uitzoeken van een trouwjurk is één van de leukste onderdelen van de voorbereidingen voor jullie trouwdag. Veel bruiden dromen al jaren van een prachtige bruidsjurk en dan is het moment eindelijk daar. Natuurlijk kun je jouw droomjurk bij een bruidswinkel vinden, maar er zijn ook bruiden die liever hun eigen trouwjurk ontwerpen. Een spannend proces, maar wel ontzettend leuk en met een uniek resultaat! 

Een trouwjurk is ontzettend bijzonder en persoonlijk. Wil je zeker weten dat jij de enige bent die in deze jurk trouwt? Dan is het mogelijk om zelf een trouwjurk te ontwerpen. Op deze manier kan de jurk perfect aansluiten op al je wensen, als dat geen droom is! Het ontwerpen van een trouwjurk is dan ook een leuk en bijzonder proces, maar het vraagt ook veel tijd en kan soms best stressvol zijn. Om je hier goed op voor te bereiden hebben wij een handig stappenplan voor je opgesteld.

Stap 1: Inspiratie opdoen

Om een goed beeld te hebben van wat je mooi vindt, is het belangrijk om genoeg inspiratie op te doen. Blader door trouwmagazines, bekijk Pinterest-borden en bezoek de websites van bruidsmodewinkels om ideeën te verzamelen. Markeer stijlen, stoffen, details en silhouetten die je aanspreken. Creëer vervolgens een moodboard (of maak je eigen Pinterest-bord) waarin jouw stijl zichtbaar wordt.

Stap 2: De stijl die past bij je lichaam

Een trouwjurk moet er niet alleen mooi uitzien op het plaatje, maar ook vooral goed staan bij jouw lichaam. Om een beter beeld te krijgen van welke trouwjurken goed staan bij jouw figuur, is het slim om een afspraak te maken in een bruidswinkel. Hier kun je verschillende soorten trouwjurken passen om te zien wat het best bij je past. Ga je bijvoorbeeld voor een klassieke, lange trouwjurk of een hippe korte trouwjurk? En kies je voor een open rug of ga je voor een hoge split? Er is van alles mogelijk!

Stap 3: Stel het budget vast

Nu je een beetje een idee hebt van je wensen, is het tijd om het budget vast te stellen voor de trouwjurk die je gaat ontwerpen. Het ontwerpen van een eigen trouwjurk is niet perse goedkoper dan wanneer je een bestaande trouwjurk uitkiest. Zorg dat je een realistisch beeld hebt van de kosten van stoffen, accessoires, arbeidskosten en eventuele hulp die je nodig hebt bij het ontwerpen.

Stap 4: Zoek een designer voor het ontwerpen van jouw bruidsjurk

Natuurlijk wil je jouw trouwjurk graag zelf ontwerpen, maar het echte werk wordt uiteindelijk gedaan door een professioneel designer. Het ontwerpen van een jurk voor een bruiloft is namelijk niet niks! Ga op zoek naar een designer die goed aansluit bij jouw wensen en straks jouw droomjurk kan maken. Vaak hebben ontwerpers een portfolio waarin voorbeelden staan van eerdere bruidsjurken die ze gemaakt hebben. Zo kun je goed zien of de stijl aansluit bij het beeld dat jij voor ogen hebt.

Stap 5: Kies de stof voor jouw trouwjurk

Voor de perfecte trouwjurk is niet alleen het model van belang, maar ook de stof. Er zijn heel veel verschillende stoffen die flink kunnen variëren in prijs. Zorg dat je je goed laat informeren over alle mogelijkheden. Eventueel zou je ook een nieuwe trouwjurk kunnen maken van een bestaande jurk. Dit is een mooie oplossing als je bijvoorbeeld de oude trouwjurk van je moeder of oma wilt gebruiken als basis voor een moderne jurk.

Stap 6: Aan de slag met het maken van de jurk

Zijn alle keuzes gemaakt? Dan worden jouw maten opgenomen en kan de designer aan de slag met het maken van jouw trouwjurk. Zorg dat jullie vooraf alle afspraken hebben gemaakt zodat er niets meer fout kan gaan in het proces. Wanneer je een paar maanden voor de bruiloft begint, weet je ook zeker dat je trouwjurk op tijd klaar is.

Stap 7: Passen en aanpassen

Is de trouwjurk af? Dan moet je hem komen passen. Grote kans dat hij niet in één keer perfect zit, maar er nog wat (kleine) aanpassingen moeten worden gemaakt. Vaak zijn er meerdere passessies nodig om voor het beste resultaat te zorgen. Maar dan heb je wel een trouwjurk die helemaal aansluit op jouw lichaam en speciaal voor jou gemaakt is. Als dat niet bijzonder is!