Geloften tijdens ceremonie

Fotograaf: Chris and Ruth

Je eigen geloften schrijven, zo doe je dat!

Tijdens de huwelijksceremonie doen jullie elkaar een belofte. Jullie gaan immers een huwelijk met elkaar aan en moeten daarbij beloven om alle bijbehorende plichten te vervullen. Naast deze standaard huwelijksgelofte kan het echter leuk zijn om voor een persoonlijke toevoeging te kiezen. Jullie zouden bijvoorbeeld jullie eigen gelofte kunnen schrijven voor het huwelijk. 

Jullie bruiloft is een bijzondere dag die in het teken staat van jullie relatie en de toekomst die jullie samen hebben. Het is dan wel zo leuk om ook een persoonlijk tintje te geven aan de trouwceremonie. Dit kan bijvoorbeeld door jullie eigen geloften te schrijven en aan elkaar voor te lezen tijdens de ceremonie. Alleen hoe werkt dit precies? En hoe schrijf je deze geloften? Wij helpen je een eindje op weg!

De officiële gelofte voor jullie huwelijk

Wanneer jullie met elkaar trouwen, moet je sowieso een gelofte afleggen. De trouwambtenaar zal namelijk altijd de volgende vraag stellen:

*Naam* neem je aan tot je wettige echtgenote *naam partner* en verklaar je getrouw alle plichten te vervullen die de wet aan de huwelijkse staat heeft verbonden? Wat is hierop jouw antwoord?

Naast deze officiële gelofte is het echter ook mogelijk om jullie eigen, persoonlijke gelofte te schrijven. Hierbij kun je zelf kiezen wat jij jouw partner wil beloven. Dit is een mooie manier om de ceremonie extra persoonlijk te maken!

Maak afspraken met de trouwambtenaar

Hebben jullie samen besloten dat jullie graag eigen geloften aan elkaar uit willen spreken? Dan is het slim om dit vooraf vast met de trouwambtenaar te bespreken. Zo kan jullie trouwambtenaar hier rekening mee houden en krijgen jullie genoeg tijd voor deze persoonlijke toevoeging. Kom je op het moment zelf niet goed uit je woorden? Dan zou de trouwambtenaar het eventueel van je over kunnen nemen. Je kunt dit bespreken in het gesprek dat jullie voorafgaande aan de bruiloft met elkaar hebben.

Uitgeschreven trouwbelofte

Fotograaf: Esther Sun via Brides

Inspiratie en voorbeelden voor zelf geloften schrijven

Het schrijven van een persoonlijke speech is voor de een heel gemakkelijk, terwijl de ander er meer moeite mee heeft. Eigenlijk is het belangrijkste dat alles wat je straks gaat zeggen recht uit je hart komt. Heb je weinig inspiratie? Denk dan eens aan de volgende onderwerpen:

  • Wat vind je zo leuk aan hem of haar?
  • Wat maakt dat jullie zo goed bij elkaar passen?
  • Welke mooie momenten hebben jullie al samen meegemaakt?
  • Wat is de reden dat jullie zo graag met elkaar willen trouwen?
  • Hoe ziet jullie toekomst er uit?

Na het gedeelte waarin je uitlegt waar je zo gelukkig van wordt, kun je doorgaan met de beloftes die je wilt maken. Dit kun je doen door te zeggen: “En daarom beloof ik om…“. Je kunt deze geloften als voorbeeld gebruiken: Ik beloof…

  • …je altijd lief te hebben, te vertrouwen en te respecteren
  • …er voor je te zijn in voor- en tegenspoed
  • …je alle ruimte te geven die je nodig hebt
  • …je altijd te steunen

En ook hiervoor geldt weer: het zijn jouw persoonlijke geloften dus niets is fout. Je kunt je beloften helemaal naar je eigen wensen aanpassen, alles is mogelijk!

Zorg voor een beetje humor

Een beetje humor toevoegen kan natuurlijk geen kwaad. Het zorgt ervoor dat de ceremonie iets minder serieus wordt en dit is ook leuk voor de gasten. Het zal voor jezelf ook fijn zijn wanneer je snel emotioneel wordt. Een beetje humor kan het voorlezen van de geloften namelijk gemakkelijker maken. Probeer echter niet te geforceerd grapjes toe te voegen, zorg dat de tekst goed bij jullie blijft passen. Hoe beter jij je voelt bij de tekst, hoe gemakkelijker het is om hem straks voor te kunnen lezen.

Maak afspraken met elkaar

Jullie schrijven allebei eigen geloften en het is wel zo leuk als dit nog even een verrassing voor de ander blijft. Toch is het wel verstandig om vooraf wat afspraken met elkaar te maken. Spreek bijvoorbeeld af hoe lang de geloften ongeveer mogen duren. Het staat immers een beetje gek wanneer hij vijf minuten aan het woord is, terwijl jij juist maar een paar zinnen op papier hebt geschreven. Wanneer je de tekst in Word typt, kun je gemakkelijk zien hoeveel woorden je op papier hebt staan. Zo voorkom je dat er enorme verschillen ontstaan.

Wanneer lezen jullie de geloften voor?

Over het algemeen worden de geloften tijdens de ceremonie aan elkaar voorgelezen. Dit is de eerste keer dat je de geloften van de ander hoort. Vinden jullie deze geloften zo persoonlijk dat je dit liever tijdens een intiem moment samen doet? Dan zouden jullie er voor kunnen kiezen elkaar de geloften al voor de ceremonie voor te lezen. Maak zo bijvoorbeeld een extra bijzonder en intiem moment van jullie eerste momentje samen. Deze emotionele first look foto´s laten bijvoorbeeld zien hoe mooi dit moment samen kan zijn.

Gelofte op papier schrijven tegen de zenuwen

Het is best een beetje spannend om je geloften voor te lezen aan de liefde van je leven terwijl al je familie en vrienden toe zitten te kijken. Daarom is het slim om een briefje te hebben met de tekst of alleen wat steekwoorden. Misschien ken je de geloften wel uit je hoofd, maar je weet maar nooit wat de spanning met je doet. In zo´n geval is het fijn om de tekst bij je te hebben.

Geloften bewaren

In plaats van een stuk papier waar je je geloften op schrijft, kun je ook gebruik maken van een speciaal boekje. Niet alleen ziet dit er mooi uit tijdens de ceremonie, ook is het leuk om jullie geloften op deze manier te kunnen bewaren. Het kan ook een leuk idee zijn om de geloften na afloop van de bruiloft in te lijsten of af te laten drukken op een poster of doek, misschien zelfs met een mooie trouwfoto op de achtergrond. Op deze manier kunnen jullie nog lang van jullie zelfgeschreven geloften genieten.

Emoties horen er bij

Ben je bang dat je emotioneel wordt tijdens het voorlezen van de geloften? Dat geeft natuurlijk niets! Het laat alleen maar zien hoe bijzonder dit moment voor jullie is. Natuurlijk is het wel verstandig om vast wat tissues en een glaasje water in de buurt te hebben.

Verder lezen: 7 Rituelen die jullie ceremonie extra bijzonder maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *