Fotograaf: Ja, ik wil Frank!

Wat is een BABS?

Een BABS is een trouwambtenaar, of lang gezegd een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Wanneer je trouwt bij een gemeente krijg je van te voren een trouwambtenaar toegewezen. Het is echter ook mogelijk om je eigen BABS te kiezen.

Veel trouwambtenaren werken op freelance basis en je kunt ze dan ook inhuren voor jouw bruiloft als je dat graag wilt. Zo kun je een BABS kiezen die bij jullie past en heb je voldoende tijd om elkaar te leren kennen. Dit is anders dan een trouwambtenaar in het gemeentehuis die je hooguit een keer kort voor de bruiloft ontmoet om de belangrijkste dingen door te spreken.

Trouwen op elke trouwlocatie

Het leuke aan een zelfstandige BABS is dat hij of zij met jullie mee gaat naar de plek waar jullie willen trouwen, waar dit ook is. Je hoeft dus niet perse in het gemeentehuis te trouwen, maar je kunt ook kiezen voor het strand of een kasteel. Natuurlijk moet je van tevoren wel even checken of jullie jawoord wel geldig is op deze plek en door de persoon die jullie hebben uitgekozen. Informatie hierover kun je aanvragen bij de gemeente.

Persoonlijke aandacht van jullie trouwambtenaar

Een zelfstandige BABS is persoonlijk en heeft bovendien een hoop verstand van alle zaken die met trouwen te maken hebben, zodat alle regeltjes goed nageleefd worden. De kosten van deze persoonlijke aandacht en uitgebreide ceremonie liggen wel iets hoger dan wanneer jullie je laten trouwen door de trouwambtenaar in het gemeentehuis. Natuurlijk verschillen de kosten per BABS, maar de prijzen liggen ongeveer tussen €700 en €1000.

BABS voor een dag

Naast een freelance trouwambtenaar kunnen jullie ook kiezen voor een ´BABS voor een dag´. Willen jullie je laten verbinden door je moeder, een ander familielid of een goede vriend? Het is allemaal mogelijk! Er gaat een hele procedure en ook wat geld aan vooraf, maar dan kan iemand die dicht bij jullie staat voor een dag een huwelijk voltrekken. Natuurlijk is dit een belangrijke beslissing voor jullie, maar ook voor degene die jullie trouwceremonie zal verzorgen. Denk hier goed over na en overweeg eventueel toch een freelance BABS in te huren. Informatie over de procedure voor het worden van een BABS voor een dag kun je meestal bij je gemeente krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *