Fotograaf: Ja, ik wil Frank!

Wat is een BABS?

Als jullie willen trouwen, heb je een BABS nodig voor de huwelijksvoltrekking. Jullie kunnen een trouwambtenaar van de gemeente kiezen, maar het is ook mogelijk om een zelfstandig BABS in te schakelen voor jullie ceremonie. Dit maakt het extra persoonlijk! Benieuwd wat een BABS precies doet en wat alle mogelijkheden zijn? Wij hebben alle informatie over trouwambtenaren voor je verzameld! 

De BABS is misschien wel de belangrijkste persoon op jullie bruiloft. Zonder hem of haar is het immers niet mogelijk om officieel te trouwen. Voor het kiezen van de juiste BABS voor jullie bruiloft is het eerste belangrijk om te weten welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Wat is een BABS?

Laten we bij het begin beginnen: Wat is een BABS eigenlijk? De afkorting BABS staat voor Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Als je via de gemeente trouwt, krijg je een ambtenaar van de burgerlijke stand aangewezen die voor de gemeente werkt. Liever zelf iemand kiezen die jullie in de echt kan verbinden? Ook dat is mogelijk! In dat geval kan de gemeente jullie trouwambtenaar naar keuze aanwijzen als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Wat de verschillen precies zijn, leggen we hieronder verder uit.

Bruidspaar samen met de BABS tijdens de ceremonie

Fotocredits: Notary4U LLC via Wedding Chicks

BABS inhuren via de gemeente?

In totaal zijn er drie opties voor het inhuren van een BABS, namelijk:

 • Een trouwambtenaar vanuit de gemeente
 • Een zelfstandig trouwambtenaar
 • Een trouwambtenaar voor 1 dag, bijvoorbeeld een vriend of familielid

De standaardoptie is een trouwambtenaar vanuit de gemeente. In sommige gemeenten krijgen jullie automatisch een trouwambtenaar aangewezen en in andere gemeenten kunnen jullie kiezen uit verschillende trouwambtenaren die voor de gemeente werken. Een trouwambtenaar van de gemeente sluit vaak meerdere huwelijken op een dag en heeft daardoor weinig tijd om zijn of haar bruidsparen echt te leren kennen. Natuurlijk zal de trouwambtenaar proberen om er een mooi verhaal van te maken, maar de ceremonie wordt minder persoonlijk dan wanneer jullie getrouwd worden door een zelfstandige BABS.

Zelfstandig trouwambtenaar

Veel trouwambtenaren werken op freelance basis en je kunt ze dan ook inhuren voor jouw bruiloft. Zo kun je een BABS kiezen die bij jullie past en heb je voldoende tijd om elkaar te leren kennen. Dit is anders dan een trouwambtenaar in het gemeentehuis die je hooguit een keer kort voor de bruiloft ontmoet om de belangrijkste dingen door te spreken. Een zelfstandig trouwambtenaar neemt uitgebreid de tijd om een zo goed en persoonlijk mogelijk verhaal over jullie te kunnen vertellen. Naast een kennismakingsgesprek volgt er ook een uitgebreid gesprek om jullie wensen door te spreken en meer informatie te krijgen. Dit gesprek is vaak bij jullie thuis, omdat de BABS zo een nog beter beeld van jullie krijgt. Op deze manier worden de voorbereidingen al een feestje!

Een zelfstandig trouwambtenaar is vaak wel aangesloten bij een gemeente, maar dit hoeft niet jullie eigen gemeente te zijn. Een BABS kan namelijk speciaal voor jullie trouwdag aangewezen worden als trouwambtenaar in de gemeente waar jullie trouwen. Het leuke aan een zelfstandige BABS is dat hij of zij met jullie mee gaat naar de plek waar jullie willen trouwen, waar dit ook is. Je hoeft dus niet per se in het gemeentehuis te trouwen, maar je kunt ook kiezen voor het strand of een kasteel. Natuurlijk moet je van tevoren wel even checken of jullie jawoord wel geldig is op deze plek en door de persoon die jullie hebben uitgekozen. Informatie hierover kun je aanvragen bij de gemeente.

Trouwambtenaar voor 1 dag

Naast een freelance trouwambtenaar kunnen jullie ook kiezen voor een BABS voor een dag. Willen jullie je laten verbinden door je moeder, een ander familielid of een goede vriend? Het is allemaal mogelijk! Er gaat een hele procedure en ook wat geld aan vooraf, maar dan kan iemand die dicht bij jullie staat voor een dag een huwelijk voltrekken. Natuurlijk is dit een belangrijke beslissing voor jullie, maar ook voor degene die jullie trouwceremonie zal verzorgen. Dit kan best even spannend zijn en een goede ceremoniespeech geven is lastiger dan je misschien denkt. Daarom is het belangrijk goed over deze beslissing na te denken. Eventueel kunnen jullie ook hulp vragen van een professionele BABS die jullie eigen trouwambtenaar begeleidt bij de ceremonie. Wil je weten hoe het aanstellen van een trouwambtenaar voor 1 dag precies werkt? Informeer dan even naar de specifieke regels bij jullie eigen gemeente.

Wettelijk of ceremonieel huwelijk

Zoals gezegd kan een zelfstandig trouwambtenaar jullie op heel wat plekken trouwen. Denk aan een bruiloft in de tuin, aan de rand van het water of op een festivalterrein. Toch kun je elkaar niet in iedere gemeente op elke plek het jawoord geven, hier zijn bepaalde regels aan verbonden. In de ene gemeente zijn deze regels een stuk strenger dan in de andere gemeente. Daarnaast is het ook de vraag of jullie zelfstandig trouwambtenaar jullie wel officieel mag trouwen. In veel gemeenten is de voorwaarde bijvoorbeeld dat jullie BABS in een andere gemeente beëdigd is als trouwambtenaar. Dit is niet bij alle trouwambtenaren het geval.

En ook als jullie trouwambtenaar en trouwlocatie wel aan de voorwaarden van de gemeente voldoen, kan het soms erg duur en omslachtig zijn om officieel voor de wet te trouwen. In sommige gemeenten is het namelijk verplicht om ook een ambtenaar van de gemeente aan te laten sluiten die kan controleren of alles volgens de regels verloopt. Dit kan zo een paar honderd tot bijna duizend euro kosten. Bovendien betekent dit ook dat jullie de ceremonie strikt volgens de regels moeten laten verlopen. Staan er gasten in de file? Dan zullen jullie toch op tijd aan de ceremonie moeten beginnen. Ook hebben jullie minder vrijheid als het gaat om de invulling en tijdsduur van jullie ceremonie. Veel bruidsparen kiezen er daarom voor om alleen ceremonieel te trouwen. Dit houdt in dat jullie het wettelijke gedeelte op een ander moment doen, bijvoorbeeld op één van de gratis trouwmomenten van de gemeente. Het officiële gedeelte is dan al geweest, waardoor jullie op de bruiloft zelf in alle rust ceremonieel kunnen trouwen met de trouwambtenaar die jullie hebben uitgekozen.

Bruidspaar met hun BABS op de achtergrond

Fotograaf: Nick plus Danée

Bekende Nederlander als BABS

In plaats van een vriend of familielid kunnen jullie ook getrouwd worden door een bekende Nederlander. Er zijn namelijk steeds meer BN’ers die zich ook beschikbaar stellen als zelfstandig trouwambtenaar. Benieuwd wie je allemaal in kunt huren voor jullie ceremonie? Dit is een lijstje met bekende BABSen:

 • Froukje de Both
 • Dennis van der Geest
 • Angela Groothuizen
 • Dirk Zeelenberg
 • Ellie Lust
 • Irene Moors
 • Do
 • Xander de Buisonjé
 • Maik de Boer
 • Kees tol
 • Jan Versteegh
 • Karin Bloemen
 • Gordon
 • Dennis Weening

Hoewel het natuurlijk ontzettend speciaal is om een bekende Nederlander op jullie bruiloft te hebben, is het wel verstandig hier even goed over na te denken. Een BN’er trekt namelijk ook veel aandacht en dit kan ervoor zorgen dat er wat minder aandacht is voor andere zaken. Er is bijvoorbeeld veel ophef ontstaan over de manier waarop Dirk Zeelenberg te werk gaat als trouwambtenaar. Ook zit er natuurlijk een hoger prijskaartje verbonden aan een bekende BABS.

Ook aan het programma Married at First Sight doet ieder jaar weer een aantal trouwambtenaren mee. Mariëlle Jongmans is al heel wat seizoenen van de partij en daarnaast zijn dit jaar ook Soraya de Bakker en Pim de Laat ingeschakeld om de gematchte stellen in de echt te verbinden.

Kosten van een trouwambtenaar

Je hebt een heleboel informatie gekregen over trouwambtenaren, maar de kans is groot dat je nog met één belangrijke vraag blijft zitten: Wat kost een BABS nou precies? De tarieven van gemeenten zijn vaak glashelder en staan duidelijk op hun website vermeld. De dag en locatie hebben veel invloed op het tarief, maar je kunt rekenen op ongeveer €500,- tot €700,-. Dit zijn de kosten voor een trouwceremonie bij de gemeente, maar hier zit een trouwambtenaar altijd bij inbegrepen. Voor het achterhalen van de tarieven van een zelfstandig trouwambtenaar moet je vaak iets meer moeite doen. De meeste trouwambtenaren hebben namelijk geen duidelijk bedrag op hun website staan. Dat is overigens niet zo gek, want jullie ceremonie is maatwerk en daar valt dus ook geen vast prijskaartje op te plakken.

Hoe je er dan toch achter komt of jullie favoriete trouwambtenaar binnen het budget past? Stuur gewoon een berichtje! Natuurlijk kun je meteen to the point komen en vragen wat de kosten zijn, maar vergeet niet om ook wat informatie over jullie zelf te geven. Sowieso is het voor de trouwambtenaar leuk om een gezellig berichtje te ontvangen, je wilt immers een beetje een band opbouwen met jullie BABS, maar daarnaast geeft het ook de informatie die nodig is om de prijs te kunnen bepalen. Vertel bijvoorbeeld vast waar jullie willen trouwen, hoeveel gasten er bij de ceremonie aanwezig zijn en of er nog andere bijzonderheden zijn. Hoe persoonlijker het berichtje, hoe leuker! Heb je een trouwambtenaar binnen jullie budget gevonden? Plan dan een kennismakingsgesprek in. Alleen zo ontdekken jullie of die klik er ook echt is.

Kosten zelfstandig trouwambtenaar

Vind je het toch fijn om vast een gemiddeld bedrag te horen? Voor een zelfstandig trouwambtenaar betaal je al snel tussen de €1000,- en €1500,-. Afhankelijk van de ervaring en populariteit van de BABS kan dit ook een hoger of lager bedrag zijn. Voor een BN’er als BABS betaal je zo’n €2000,- tot €5000,-. Wil je meer informatie over hoe de tarieven van een trouwambtenaar zijn opgebouwd en wat gemiddelde prijzen zijn? Lees dan verder in ons blog Wat kost een trouwambtenaar?