Tie the knot of handfasting als ritueel op jullie bruiloft

Tie the knot of handfasting is een oude traditie waarbij de bruid en de bruidegom aan elkaar vastgebonden worden. Het kan leuk zijn om dit ritueel op jullie bruiloft terug te laten komen. Alleen waar komt tying the knot eigenlijk vandaan? En hoe kunnen jullie handfasting gebruiken tijdens jullie eigen trouwceremonie? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt! 

De trouwceremonie is een bijzonder moment en het is dan ook leuk om hier iets extra speciaals van te maken. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een bepaald ritueel toe te voegen. Tie the knot is hier een goed voorbeeld van. Alleen wat houdt dit ritueel precies in?

Betekenis van de tie the knot traditie

Tie the knot is een van oorsprong Keltische traditie waarbij de man en de vrouw vroeger met de handen aan elkaar vastgeknoopt werden op het moment dat zij zich verloofden. Vervolgens moesten zij een jaar lang op deze manier leven. Dit jaar samen werd gezien als de ultieme relatietest. Na afloop kon het stel aangeven of zij inderdaad wilden trouwen of dat ze liever op zoek zouden gaan naar een nieuwe partner. De Keltische knoop heeft dus een symbolische betekenis.

Handfasting in Nederland

Omdat bij tie the knot de handen van de bruid en bruidegom aan elkaar geknoopt worden, wordt deze traditie ook wel handfasting genoemd. Handfasting is een Keltisch gebruik, maar ook in Nederland zie je het wel eens voorkomen op bruiloften. Niet zo gek, want het is een mooie toevoeging aan jullie trouwceremonie. Als het goed is hoeven jullie de relatie niet meer te testen, maar tying the knot kan wel een mooie, symbolische betekenis hebben. De Keltische knoop wordt namelijk steeds steviger wanneer er druk op uitgeoefend wordt. Een metafoor voor jullie huwelijk!

Ben je benieuwd hoe je handfasting ook in Nederland een plekje kunt geven op jullie bruiloft? Je zou dit bijvoorbeeld na het uitwisselen van de trouwringen kunnen doen. De trouwambtenaar kan jullie handen bij elkaar binden, maar jullie zouden hier ook een goede vriend(in) of familielid voor kunnen vragen.

Tie the knot als decoratie

Hoeven jullie niet zo nodig een heel ritueel op jullie bruiloft, maar vinden jullie tie the knot wel een mooie symbool? Dan zou je ook gebruik kunnen maken van kleine Keltische knopen als decoratie op jullie bruiloft. Je zou bijvoorbeeld een knoop kunnen verwerken in je bruidsboeket of in het corsage van de bruidegom. Op deze manier hebben jullie toch een leuke verwijzing naar deze bijzondere traditie.

Andere leuke rituelen

Is handfasting toch niet helemaal jullie ding, maar lijkt het je wel leuk om een ander ritueel te gebruiken op jullie bruiloft? Er zijn heel wat leuke rituelen voor de bruiloft ceremonie te bedenken. Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Lees dan zeker even het blog 7 Rituelen die jullie ceremonie extra bijzonder maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *