Bruidspaar tekent de huwelijksakte

Fotograaf: Babb Photo

Dit is de gemiddelde leeftijd waarop mensen trouwen

Trouwen lijkt steeds minder populair te worden. Waar het vroeger de normaalste zaak van de wereld was om elkaar zo vroeg mogelijk het jawoord te geven, zijn er nu veel stellen die hier liever nog even mee wachten of die zelfs helemaal niet in het huwelijk treden. Maar als je dan toch een bruiloft wilt, op welke leeftijd doe je dat dan? Dit is de gemiddelde leeftijd waarop mensen trouwen! 

Al jarenlang neemt het aantal huwelijken af. Veel stellen kiezen in plaats hiervan voor een geregistreerd partnerschap. En de stellen die wel willen trouwen, doen dit vaak op latere leeftijd.

Op welke leeftijd trouwen Nederlanders gemiddeld?

Volgens het CBS trouwen Nederlanders gemiddeld op een leeftijd van 31,9 jaar (vrouwen) en 34,4 jaar (mannen). Dit is een flinke verschuiving met enkele tientallen jaren geleden toen veel stellen al met elkaar trouwden voor ze gingen samenwonen. Tegenwoordig kiezen veel stellen ervoor om wel eerst een tijd met elkaar samen te wonen voor ze gaan trouwen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt overigens ook dat het beter is om even te wachten met trouwen. Bij stellen die pas op latere leeftijd trouwen, heeft het huwelijk meer kans van slagen dan bij stellen die al op jonge leeftijd elkaar het jawoord geven.

Gemiddelde leeftijd waarop stellen trouwen

Fotograaf: The Wanderer

Kiezen voor geregistreerd partnerschap

Daarnaast is ook het aantal stellen dat wil trouwen de laatste jaren flink afgenomen. Voor veel mensen is een dure bruiloft niet nodig, zij kiezen liever voor een geregistreerd partnerschap. Als je niet per se wilt trouwen, maar het wel belangrijk vindt om alles goed vast te leggen, is dit een mooi alternatief. Jullie kunnen vervolgens zelf kiezen of jullie nog wel een feestje willen vieren of dat jullie het echt zo simpel mogelijk houden. Je leest er meer over in het blog Op zoek naar een alternatief voor trouwen?

Toch een bruiloft? Gemiddelde leeftijd om te trouwen gaat omhoog

Toch kan het ook heel mooi zijn om juist wél met elkaar te trouwen. Het is immers een ontzettend bijzondere dag die in het teken staat van jullie liefde. Een speciale gebeurtenis die je toch eigenlijk gewoon een keer mee wilt maken. Doordat de gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders trouwen tegenwoordig hoger ligt, is er meer tijd over om voldoende geld bij elkaar te sparen. Hierdoor hebben jullie tijd en geld genoeg voor de bruiloft van jullie dromen!

Bron:
CBS
AD.nl