Loveshoot in een tuin

Fotograaf: Dario Endara

Op zoek naar een alternatief voor trouwen?

Veel stellen vinden het fijn om met elkaar te trouwen, maar dit geldt niet voor iedereen. Het kan zijn dat jullie liever ongehuwd met elkaar samen blijven. Gelukkig zijn er ook genoeg andere mogelijkheden en kun je in plaats van te trouwen voor een alternatief kiezen. Wij hebben de opties voor je op een rijtje gezet. 

Droom jij al heel je leven van een sprookjesachtige trouwjurk? Of kan het huwelijk je eigenlijk weinig schelen? Of jullie willen trouwen of niet hangt natuurlijk helemaal af van jullie eigen wensen.

Trouwen of toch een alternatief?

Er zijn allerlei redenen te bedenken om niet met elkaar te willen trouwen. Misschien hechten jullie weinig waarde aan een officieel huwelijk of hebben jullie niets met deze verbintenis, bijvoorbeeld omdat er veel mensen in jullie directe omgeving gescheiden zijn. Het kan ook zijn dat jullie opzien tegen de kosten van een bruiloft of het gewoon ouderwets vinden om te moeten trouwen. Wat jullie reden ook is, het is natuurlijk prima om wel gelukkig samen te zijn, maar niet in het huwelijkbootje te willen stappen. Wel is het verstandig om alle zaken op papier goed geregeld te hebben. Daarom kunnen jullie in plaats van te trouwen voor een alternatief kiezen.

Geregistreerd partnerschap

Zeker als jullie kinderen hebben en niet willen trouwen, is het belangrijk om voor een alternatief te kiezen waarbij jullie alle afspraken goed laten vastleggen. Maar ook zonder kinderen is het fijn om alles goed geregeld te hebben. Als jullie niet willen trouwen, kunnen jullie voor een geregistreerd partnerschap kiezen. Het verschil met een huwelijk is dat je een geregistreerd partnerschap zonder rechter kunt ontbinden, mits jullie geen minderjarige kinderen hebben. Net als bij een huwelijk heb je ook bij een geregistreerd partnerschap bepaalde rechten en plichten. Ook hebben jullie automatisch allebei ouderlijk gezag over de kinderen die jullie krijgen. Ben je benieuwd wat het geregistreerd partnerschap precies inhoudt? Meer hierover lees je op de website van de Rijksoverheid.

Samenlevingscontract

In plaats van een geregistreerd partnerschap kunnen jullie ook kiezen voor een samenlevingscontract als alternatief voor het trouwen. Bij een samenlevingscontract gelden alleen de rechten en plichten die jullie in het contract laten zetten. Ook krijgt alleen de moeder automatisch het ouderlijk gezag. Een samenlevingscontract is dus minder geschikt voor als jullie samen kinderen willen, maar kan wel een fijne, laagdrempelige manier zijn om jullie relatie vast te leggen.

Intieme elopement

Willen jullie eigenlijk wel trouwen, maar dan zonder de organisatie van een complete bruiloft? Dan is het mogelijk om gratis te trouwen bij jullie gemeente. Als jullie er toch iets speciaals van willen maken, is het ook mogelijk om voor een elopement te kiezen. Dit betekent dat je er samen tussenuit knijpt om elkaar ergens het jawoord te geven. Veel stellen kiezen hier een bijzondere plek in het buitenland voor uit, maar het kan natuurlijk ook gewoon hier in Nederland. Zo hebben jullie toch een bijzonder moment samen wat jullie nooit meer zullen vergeten, zonder dat daar de stress en de kosten van een hele bruiloft bij komen kijken.

Elopement op een klif

Fotograaf: Karina Maks

Reden voor een feestje?

Dat jullie niet trouwen, wil natuurlijk niet zeggen dat jullie geen feest kunnen geven. Misschien vinden jullie het wel leuk om jullie liefde voor elkaar op een andere manier te vieren. Geef bijvoorbeeld een samenwoonfeest of organiseer een feestje om jullie elopement alsnog met de belangrijkste mensen uit jullie leven te vieren. Dit feest kunnen jullie zo groot maken als jullie zelf willen. Uiteraard is het niet verplicht om iets te vieren, jullie kunnen ook gewoon samen genieten van het moment of proosten met een glaasje bubbels.