Ouders van de bruid

Fotograaf: Mon et Mine

5 Originele manieren om je schoonvader om de hand van zijn dochter te vragen

Ben je van plan om binnenkort een aanzoek te doen? Dan vraag je je misschien af of het ook nodig is om de vader van de bruid om de hand van zijn dochter te vragen. Dit is een oude traditie die lang niet altijd meer wordt nageleefd. Toch kan het wel leuk zijn om officieel om haar hand te vragen en zo de traditie in stand te houden. 

Er zijn heel wat verschillende bruiloft tradities die lang niet meer allemaal worden nageleefd. Nog maar weinig mannen vragen bijvoorbeeld officieel om de hand van de bruid bij haar vader. Toch kan dit een leuke traditie zijn om in ere te houden. Maar wat houdt de traditie precies in? En hoe stel je deze belangrijke vraag?

Volgens de etiquette hand van dochter vragen

Vroeger moest de bruidegom volgens de etiquette om de hand van de bruid vragen bij haar vader. Hij vraagt hierbij om toestemming om met haar te kunnen trouwen. Deze traditie komt voort uit een vorm van respect voor de vader van de bruid. Overigens was het vroeger best spannend om de vader om de hand van zijn dochter te vragen. De meeste vaders waren namelijk erg beschermend en wilden eerst alles weten over de toekomstplannen van de bruidegom. Dit gesprek was dus eerder te vergelijken met een sollicitatiegesprek dan een gezellig bezoekje.

Hand vragen aan de vader van de bruid

Fotograaf: Jordan Voth via Brides

Hand vragen aan haar vader

Zoals gezegd is het tegenwoordig niet meer nodig om je schoonvader om de hand van zijn dochter te vragen. Toch is het wel een traditie die door sommige vaders nog enorm wordt gewaardeerd. Het is tenslotte toch zijn kleine meid die gaat trouwen, een bijzonder moment! Ga daarom voor het aanzoek vast langs bij je schoonouders en vertel je schoonvader dat je graag met zijn dochter wilt trouwen. Je hebt niet officieel zijn toestemming nodig, maar het is wel leuk om hem bij je plannen te betrekken. Natuurlijk gaat het niet alleen om je schoonvader, maar om beide ouders. Ook de moeder van de bruid zal het fantastisch vinden om vast ingelicht te worden over het aanstaande huwelijk. Zie het overigens niet als toestemming vragen, je hebt immers geen toestemming nodig om iemand ten huwelijk te vragen, maar eerder om het vragen van de zegen van je schoonouders.

Hoe kun je jouw schoonvader om de hand van zijn dochter vragen?

Ben je er over uit dat je jouw schoonvader officieel om de hand van zijn dochter wilt vragen? Dan hebben wij 5 originele ideeën voor je om dit te doen:

  • Verras je beide schoonouders met een bezoekje en neem een kleine cadeautje voor ze mee zoals een bos bloemen voor je schoonmoeder en een fles wijn voor je schoonvader. Ga rustig het gesprek aan en vertel vervolgens over je plannen om met hun dochter te trouwen.
  • Neem je schoonvader mee voor een mannenavondje. Een lekkere barbecue, een avondje in de kroeg of een andere activiteit waar jullie allebei blij van worden. Vraag hem vervolgens om de hand van zijn dochter.
  • Nodig je schoonouders uit voor een etentje in een restaurant, natuurlijk zonder je partner erbij. Regel vervolgens een fles champagne of een ander feestelijk drankje en vraag ze of je met hun dochter mag trouwen.
  • Smokkel je schoonvader weg van de rest van de familie als jullie met z’n allen bij elkaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld met een lekker biertje of een goede sigaar, iets waardoor hij het fijn zal vinden om even wat tijd met jou door te brengen in plaats van met de hele groep. Vervolgens kun je hem in je plannen betrekken en vragen of hij het goed vindt dat jij zijn dochter ten huwelijk vraagt.
  • Wil je jouw schoonouders meteen bij het aanzoek betrekken? Dan kun je ook een etentje met z’n vieren plannen. Wacht tot een moment waarop je vriendin naar het toilet gaat of betrek ook iemand anders in het complot om te zorgen dat ze tussendoor even van tafel moet. Vraag haar ouders in de tussentijd om haar hand en als je hun zegen hebt, kun je het aanzoek nog dezelfde avond doen. Spannend, maar wel een bijzondere manier om haar ten huwelijk te vragen.