Glas champagne op een bruiloft

Fotograaf: Anouk Wubs

Hoeveel alcohol drinken de gasten op het trouwfeest?

Een van de meest gestelde vragen van bruidsparen bij het plannen van hun trouwfeest is: Hoeveel drinken de gasten tijdens het feest? Wanneer het feest op een officiële trouwlocatie plaatsvindt waarbij jullie de drankjes afkopen, hoef je je niet zo druk te maken over de drankjes. Maar wanneer je het feest zelf organiseert, dan wil je wel weten hoeveel alcohol en frisdrank je moet inslaan! Dus hoeveel drank drinken de gasten eigenlijk op een feestje? En wat zijn de kosten voor drank op een bruiloft? 

Wie wel eens een feestje gegeven heeft, weet hoe lastig het in te schatten is hoeveel drank je in huis moet halen. Met een bruiloft is het extra belangrijk om genoeg te hebben, want je wilt niet dat je gasten met lege handen komen te staan. Aan de andere kant is het ook niet handig als je achteraf blijft zitten met enorme hoeveelheden drank. Daarom is het verstandig je goed in te laten lichten. Dus hoeveel drank heb je nou eigenlijk nodig voor een bruiloft?

Kosten voor drank op een bruiloft

Als jullie het trouwfeest op een officiële locatie geven, krijg je meestal de keuze tussen betalen per drankje of de drank afkopen. In het laatste geval hoef je je geen zorgen te maken over onverwacht hoge kosten achteraf, je weet meteen waar je aan toe bent. Als je verwacht dat jouw gasten weinig (alcohol) drinken, dan kan het echter verstandig zijn om per drankje te betalen. Zo weet je immers zeker dat je alleen betaalt voor de drankjes die daadwerkelijk gedronken zijn. Wat de uiteindelijke kosten worden voor de drank op jullie bruiloft hangt natuurlijk af van de gasten en de keuzes die jullie maken. Bij het afkopen van de drank ben je zo’n €4,00 tot €7,50 per gast per uur kwijt. Wanneer jullie vermoeden dat de gasten niet zoveel zullen drinken, kan het goedkoper zijn om voor nacalculatie te kiezen.

Bruidspaar met een biertje in hun handen

Fotograaf: Mon et Mine

Zelf een feestje geven, hoeveel drank is er nodig?

Er zijn ook bruidsparen die niet op een officiële trouwlocatie trouwen, maar zelf iets afhuren of een bruiloft in eigen tuin organiseren. Dit is ontzettend leuk om te doen, maar vergt wel wat organisatietalent. Het zelf inkopen van de alcohol en frisdrank kan flink wat geld besparen, maar is ook best lastig. Want hoeveel moet je eigenlijk kopen?

Precies weten zal je het natuurlijk nooit, maar je kunt wel een schatting maken van de hoeveelheid drank die je nodig hebt. Wij kwamen deze handige alcohol calculator tegen, hiermee krijg je een goed idee wat er ongeveer nodig is. Hier kun je bijvoorbeeld precies zien hoeveel wijn er per persoon nodig is, maar ook hoeveel flesjes bier, champagne en sterke drank. Vergeet niet dat er op een feest ook een grote hoeveelheid frisdrank nodig is. Niet alleen voor de gasten die geen alcohol drinken, maar ook ter afwisseling op de alcoholische dranken.

Drank op een bruiloft berekenen

Fotocredits: Wedding Forward

Kosten voor drank besparen door achteraf terug te brengen

Dan tot slot nog een handige tips voor alle bruidsparen die zelf de drank inslaan: Koop alles bij de slijterij. Vaak kun je hier een deal maken zodat alle ongeopende flessen weer teruggebracht kunnen worden. Op deze manier kun je genoeg inkopen zonder bang te zijn dat je achteraf met een enorme voorraad blijft zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *