Bruiloft tent in eigen tuin

Fotograaf: Inge Kooiman

Buiten trouwen in jullie eigen tuin, zo doe je dat!

Wanneer jullie graag buiten willen trouwen, kunnen jullie op zoek gaan naar een trouwlocatie met een mooie buitenruimte. Als jullie zelf een grote tuin hebben of iemand kennen met een stuk land waar jullie voldoende gasten kwijt kunnen, is het echter ook leuk om te trouwen in eigen tuin. Een buiten bruiloft organiseren vraagt alleen wel een goede organisatie. Zo pak je dit aan! 

Trouwen in eigen tuin is ontzettend romantisch en biedt veel verschillende mogelijkheden. Wel kost het veel voorbereidingstijd om jullie eigen buiten bruiloft te organiseren. Er zijn dan ook verschillende dingen waar je aan moet denken en die net even anders gaan dan wanneer jullie gebruik maken van een bestaande trouwlocatie. Wil je goed voorbereid zijn en jullie bruiloft in de tuin tot in de puntjes uitgedacht hebben? Dan zul je in ieder geval na moeten denken over de volgende dingen:

Mag je trouwen in je eigen tuin?

Trouwen in eigen tuin lijkt misschien heel makkelijk, maar er komt meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo mag je bijvoorbeeld niet zo maar overal trouwen. Het is mogelijk om elkaar het jawoord te geven op een niet officiële trouwlocatie, maar hier moeten jullie wel wat voor doen. De regels verschillen hiervoor per gemeente. In de meeste gemeentes zul je jullie tuin tot eenmalige trouwlocatie moeten laten benoemen. Check dus vooraf even of je bij jou gemeente inderdaad mag trouwen in je eigen tuin. Daarnaast zullen jullie een BABS in moeten huren voor jullie ceremonie. Alleen zo kunnen jullie officieel trouwen voor de wet.

Buiten trouwen met een bruiloft tent

Zelfs als jullie midden in de zomer trouwen, weet je in Nederland nooit of het lekker weer zal worden. Het is daarom verstandig om één of meerdere tenten in te huren voor jullie buiten bruiloft. Een bruiloft tent is niet alleen erg handig wanneer het gaat regenen, ook zorgt het voor een knusse sfeer. Zo kun je verschillende soorten tenten huren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tent in een bohemian thema? Vergeet niet om de tenten van binnen mooi te decoreren. Zo wordt alles extra sfeervol en is het geen enkel probleem wanneer jullie voor de regen moeten schuilen. Bovendien is dit ook meteen een fijne plek met wat schaduw wanneer het erg heet is buiten. Wanneer jullie buiten trouwen zijn jullie immers constant afhankelijk van de weersomstandigheden.

Transparante trouwlocatie voor jullie buiten bruiloft

Je zou ook een bruiloft tent kunnen huren die past bij de transparante trouwtrend. Hierdoor heb je het gevoel dat je midden in de natuur zit, maar ben je wel beschut tegen kou en regen. Een kas of een grote serre past overigens ook goed bij deze trend.

Hapjes en drankjes als jullie buiten trouwen

Het eten en drinken is een belangrijk onderdeel van een tuinfeest. Om kosten te sparen zou je het allemaal zelf kunnen regelen. ’s Middags kun je broodjes serveren voor de gasten, bij de receptie lekkere hapjes en ’s avonds een diner. Een barbecue of een andere simpele maaltijd kan altijd, ook op een bruiloft. Realiseer je wel dat het heel veel werk is om dit allemaal zelf te regelen, het brengt een heleboel stress met zich mee. Daarom hebben we nog wat handige tips voor je op een rijtje gezet om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen:

  • Schakel de hulp van familie en vrienden in bij de voorbereidingen. Kijk bijvoorbeeld of jullie de dag voor de bruiloft vast wat dingen kunnen voorbereiden. Door dit samen te doen, is het ook nog eens heel gezellig!
  • Vraag een aantal gasten om zelf wat lekkers mee te nemen. Je kunt bijvoorbeeld een taartenbuffet maken van verschillende taarten die je oma, tante en moeder gebakken hebben.
  • Huur studenten in om langs te gaan met hapjes en drankjes. Ze kosten weinig geld maar besparen je wel flink wat tijd en zorgen.
  • Zorg voor voldoende koeling. Op een zomerse trouwdag kunnen koelkasten absoluut niet ontbreken. Een goedkopere oplossing is het vullen van grote bakken met ijsklontjes om daar de flessen frisdrank, bier en wijn in te doen. De etiketten zullen misschien een beetje loslaten, maar de smaak wordt er alleen maar beter van!
  • Koop genoeg drank in. Het is ontzettend vervelend als er niet genoeg blijkt te zijn. Hiervoor geldt zeker: liever te veel dan te weinig! Bovendien kun je vaak een deal sluiten met de slijterij. Alle flessen en kratjes die niet aangebroken zijn, kun je gewoon weer terugbrengen.
  • Om flink wat geld te besparen, kun je maanden voor de bruiloft al op aanbiedingen letten. Producten die lang houdbaar zijn, kun je groot inslaan op het moment dat ze voordelig geprijsd zijn.

Levert het zelf regelen van de hapjes en drankjes voor jullie buiten bruiloft toch wat te veel stress op? Dan is het slim om een cateraar in te huren. Vaak kunnen zij naast het eten en de drank ook zorgen voor koeling en servies. Het is ook mogelijk om een arrangement te boeken waarbij jullie een vaste prijs per persoon betalen. Een ander leuk idee is het boeken van een aantal foodtrucks. Zo wordt jullie bruiloft een soort mini festival!

Trouwfeest in de tuin

Waarschijnlijk willen jullie de bruiloft afsluiten met een spetterend trouwfeest in jullie tuin. Super leuk natuurlijk, maar ook hier moet wel wat voor geregeld worden. Allereerst moeten jullie bij de gemeente checken welke vergunningen hier eventueel voor nodig zijn. Waarschijnlijk veroorzaken jullie flink wat geluidsoverlast, het is daarom slim om alle buren ruim tevoren in te lichten. Of nog beter: Nodig ze gewoon uit voor de bruiloft! Dan weet je zeker dat je geen klachten krijgt.

Vervolgens moet de tuin klaar worden gemaakt voor het trouwfeest. Het is fijn wanneer jullie voor een harde ondergrond kunnen zorgen, zodat de gasten niet wegzakken in het gras. Verder is het belangrijk dat er voldoende stroomvoorzieningen zijn. Deze stroom is nodig voor het licht en de muziek. Wanneer er veel gasten komen, is het ook verstandig om extra mobiele toiletten te huren. Zo ontstaat er geen enorme wachtrij bij de wc. Een trouwfeest in jullie eigen tuin organiseren kan best ingewikkeld zijn, je moet het vergelijken met het organiseren van een klein festival. Daarom is het extra belangrijk om overal goed over na te denken.

Bruid tijdens buiten bruiloft in de tuin

Fotograaf: The Melideos

Buiten bruiloft decoreren

Het decoreren van jullie tuin voor de bruiloft is heel belangrijk, omdat dit er voor zorgt dat het een echte trouwlocatie wordt. Ga dus vooral lekker creatief aan de slag en probeer vooraf een goed plan te maken voor de decoratie. Voor de ceremonie kunnen jullie gebruik maken van witte klapstoeltjes of juist voor een bonte verzameling vintage stoelen kiezen. Met een paar bloemen als decoratie ziet dit er al snel vrolijk uit. Zorg voor een mooi prieeltje of een backdrop waar jullie kunnen trouwen.

Verder is het leuk om decoratie op te hangen in de bomen. Denk bijvoorbeeld aan pompons, slingers of hangende bloemstukken. ´s Avonds zorgen lichtjes voor een sprookjesachtige sfeer. Hang daarom lampionnen of lichtjesslingers op en verlicht het pad naar jullie huis met candle bags.

Kosten van trouwen in eigen tuin

Een bruiloft in eigen tuin klinkt als een leuke manier om kosten te besparen, maar het is niet per se goedkoop. Wat zijn dan precies de kosten van trouwen in je eigen tuin? Natuurlijk hoef je geen trouwlocatie te huren, maar je zult verder alles moeten regelen. De kosten voor de huur van materialen zullen hoog zijn. Denk bijvoorbeeld aan tenten, stoelen, tafels, servies, toiletten, geluidsapparatuur en decoratie. Deze kosten zullen waarschijnlijk duurder uitvallen dan wanneer jullie op een officiële trouwlocatie trouwen. Voor het geld hoef je het dus niet te doen, maar trouwen in eigen tuin is wel hartstikke leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *