Op een bruiloft komen vaak veel verschillende tradities voorbij. Het is leuk om jullie trouwceremonie extra persoonlijk te maken door te kiezen voor één of meerdere rituelen om samen uit te voeren. Het aansteken van een huwelijkskaars is hier een mooi voorbeeld van waarmee jullie ook na de bruiloft een jaarlijkse traditie hebben om in stand te houden.
Het aansteken van een huwelijkskaars is in Amerika erg populair en ook op een Nederlandse bruiloft is dit een mooie toevoeging aan de ceremonie. Maar wat houdt het ritueel van de huwelijkskaars precies in?
Huwelijkskaars tijdens de ceremonie
Bij dit ritueel worden in totaal drie kaarsen gebruikt. Twee kleine kaarsen die de bruid en bruidegom allebei in hun hand kunnen houden en een grotere, staande kaars die ze samen aan zullen steken. De twee kleine kaarsen staan symbool voor de familie van de bruid en de familie van de bruidegom. Dit ritueel is dan ook bedoeld om de families symbolisch bij elkaar te brengen. De kaarsen van de bruid en bruidegom worden aangestoken, dit kan bijvoorbeeld door de beide moeders gedaan worden. Vervolgens steken de bruid en bruidegom met hun kaars de grotere huwelijkskaars aan zodat de kleine vlammen samengevoegd worden tot één grote vlam.
Gepersonaliseerde huwelijkskaars
Hoe jullie trouwkaars er precies uit komt te zien, mogen jullie helemaal zelf weten. Zo kunnen jullie een simpele, grote kaars als huwelijkskaars kiezen, maar het is ook mogelijk om hem te laten personaliseren. Het kan bijvoorbeeld leuk zijn om jullie namen en trouwdatum op de kaars te laten zetten. Gebruiken jullie de huwelijkskaars tijdens het kerkelijk huwelijk? Check dan wel even van tevoren of er vanuit de kerk nog regels zijn voor de kaars die jullie kiezen.
Jullie eigen trouwkaars maken
Helemaal mooi is het natuurlijk als jullie zelf een eigen trouwkaars kunnen maken. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen door oude kaarsen te verzamelen die je om kunt smelten. Vervolgens heb je alleen nog maar een lont nodig om een mooie, nieuwe kaars voor jullie samen te kunnen maken. Op de website van IKEA wordt op een handige manier uitgelegd hoe dit werkt. Natuurlijk kun je ook een setje met wax kopen zodat je jullie eigen trouwkaars helemaal van begin af aan zelf kunt maken. Het vergt even wat oefening voordat je echt mooie kaarsen zelf kunt maken, maar het maakt jullie huwelijkskaars wel extra bijzonder.
Trouwkaars branden als jaarlijkse traditie
De huwelijkskaars kunnen jullie na de bruiloft bewaren en gebruiken voor een jaarlijkse traditie. Het is namelijk erg leuk om bij elk jubileum de kaars weer even aan te steken. Wanneer jullie een grote kaars kopen, gaat hij nog de rest van jullie huwelijk mee. Je kunt natuurlijk ook voor meerdere kleine trouwkaarsen kiezen.
Ben je nog op zoek naar andere mooie en persoonlijke toevoegingen voor de trouwceremonie? Lees dan ook zeker even het blog 7 Rituelen die jullie bruiloft ceremonie extra bijzonder maken
Dit blog bevat affiliate links.