Ondertekenen van de kindertrouwakte

Fotograaf: Mon et Mine

Kindertrouwakte om jullie kinderen bij de ceremonie te betrekken

Gaan jullie trouwen en hebben jullie al kinderen? Dan is het natuurlijk leuk om de kinderen zo veel mogelijk bij de bruiloft te betrekken. Door gebruik te maken van een speciale kindertrouwakte geef je de kinderen een bijzondere rol tijdens de huwelijksceremonie. Zo wordt jullie bruiloft echt een dag om nooit meer te vergeten! 

Als jullie zelf kinderen hebben of er kinderen in jullie leven zijn die heel belangrijk voor jullie zijn, zoals bijvoorbeeld een nichtje of neefje, is het leuk om ze een taak te geven tijdens de bruiloft. Je kunt ze vragen als bloemenmeisje of ringdrager, maar ook het ondertekenen van een trouwakte is een eervolle taak.

Wat is een kindertrouwakte?

Om jullie huwelijk rechtsgeldig te laten zijn, moeten de getuigen een handtekening onder de trouwakte zetten. Omdat de kinderen op jullie bruiloft zo belangrijk zijn, is het leuk wanneer zij ook hun handtekening op de trouwakte kunnen zetten. Kinderen mogen niet officieel voor de wet tekenen en daarom maken veel bruidsparen gebruik van een speciale kindertrouwakte waarop de kinderen symbolisch hun handtekening kunnen zetten. Dit is niet alleen leuk voor tijdens de bruiloft zelf, maar ook om te bewaren als herinnering.

Ondertekenen van de kinder trouwakte

Fotograaf: Anouk Wubs

Wanneer laat je kinderen de trouwakte ondertekenen?

De kindertrouwakte laat je tijdens de ceremonie door jullie kinderen ondertekenen. Dit kan bijvoorbeeld nadat de getuigen hun handtekening hebben gezet. Zijn de kinderen nog te jong om te kunnen schrijven? Dan kun je ze ook laten ondertekenen met een vingerafdruk.

Voorbeeld van een trouwakte voor een kind

Ben je benieuwd hoe zo’n trouwakte voor kinderen er uit kan zien? Wij hebben een aantal voorbeelden voor je gemaakt die je zou kunnen gebruiken voor jullie bruiloft. Jullie gegevens en die van het kind kunnen op de stippellijnen worden ingevuld. Wil je één van deze voorbeelden gebruiken? Sla hem dan op als afbeelding en print hem uit op stevig papier voor de ceremonie. Na afloop van de bruiloft zou je de trouwakte mooi in kunnen lijsten als herinnering.

Trouwakte kind met bloemen
Kindertrouwakte met slingers
Trouwakte voor kinderen
Kindertrouwakte met bloemen

Je eigen kindertrouwakte maken

Natuurlijk is het ook mogelijk om jullie eigen trouwakte samen te stellen voor de bruiloft. Stel bijvoorbeeld een kindertrouwakte op met tekeningen van de kinderen zelf of ontwerp een akte in de stijl van jullie trouwkaarten. Op deze manier heeft de trouwakte van de kinderen een extra bijzondere betekenis! Een mooi ontwerp voor de trouwakte kun je maken via de gratis website Canva. Dit is een vormgevingsprogramma waarmee je heel gemakkelijk een mooie trouwakte in elkaar zet.