Een elopement als ideale intieme bruiloft

Vaak ben je als bruidspaar eindeloos bezig met de gastenlijst en wordt de bruiloft alsmaar groter. Toch zijn er ook steeds meer bruidsparen die het liever klein houden. Zouden jullie eigenlijk het liefst een intieme bruiloft willen? Dan is een elopement misschien wel wat voor jullie!

In Nederland zie je het nog niet zo vaak, maar in Amerika is de elopement al hartstikke populair. Hierbij kies je er als bruidspaar voor om samen te trouwen zonder alle gasten er bij. Dit kan een hoop stress voorkomen en is ideaal als jullie graag een intieme bruiloft zouden willen.

Wat is een elopement?

Elopement betekent letterlijk ´schaking´, oftewel het zonder toestemming meevoeren van een vrouw om met haar te gaan trouwen. Vroeger ging dit er niet altijd even fijn aan toe en werd de vrouw ook wel eens tegen haar zin in meegenomen, maar tegenwoordig is een elopement hartstikke fijn. Het betekent namelijk dat jullie er samen stiekem vandoor gaan om elkaar het jawoord te geven, zonder de bemoeienissen van vrienden en familieleden. Een elopement vindt vaak in het buitenland plaats, waar jullie een bijzondere plek kunnen zoeken voor een intieme bruiloft.

Voor- en nadelen van een elopement

Een elopement heeft heel wat voordelen ten opzichte van een traditionele bruiloft. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • Het kost veel minder geld omdat jullie niet de kosten voor de gasten hoeven te betalen.
  • Jullie hoeven geen rekening te houden met de wensen van anderen.
  • Een elopement kan overal ter wereld plaatsvinden, jullie kunnen dus zelf een droomlocatie uitzoeken.
  • Het plannen van een elopement levert veel minder stress op dan wanneer je een complete bruiloft tot in de puntjes moet verzorgen.
  • Jullie hebben echt alle tijd en aandacht voor elkaar.
  • En tot slot is zo´n intieme bruiloft perfect als jullie er niet van houden in de spotlights te staan.

Ondanks al deze voordelen zitten er ook zeker nadelen aan een elopement verbonden. De belangrijkste is ongetwijfeld dat je dit bijzondere moment niet met jullie familie en vrienden kunt delen. De kans is dan ook groot dat niet iedereen het zal waarderen dat jullie stiekem met z´n tweetjes trouwen.

Waar moet je rekening mee houden bij een elopement?

Het fijne aan een elopement is dat jullie veel minder hoeven voor te bereiden dan wanneer jullie een grote bruiloft met veel gasten organiseren. Toch zal je je wel even moeten verdiepen in de regels van het land waar jullie graag willen trouwen. Zo zijn niet alle huwelijken in het buitenland ook rechtsgeldig in Nederland. Het is slim om hiervoor een zelfstandige BABS in te huren die jullie van alle informatie kan voorzien.

De trouwdag zelf

Jullie trouwdag zal tijdens een elopement anders verlopen dan wanneer jullie gewoon een bruiloft in Nederland plannen. Je kunt zelf kiezen of jullie een volledige trouwoutfit willen kopen of liever wat anders dragen. Ook het bruidsboeket en de trouwringen kunnen jullie zo simpel of chic maken als jullie zelf willen. Ondanks dat een elopement over het algemeen wat minder uitgebreid is als een normale bruiloft, is het wel de moeite waard om een goede trouwfotograaf in te huren. Zo kunnen jullie in ieder geval een aantal waanzinnig mooie trouwfoto´s aan de familie en vrienden laten zien.

De trouwdag zelf kunnen jullie zo indelen als jullie fijn vinden. Begin bijvoorbeeld met een uitgebreid ontbijt en ga daarna naar een bijzondere plek om elkaar het jawoord te geven. ´s Avonds kunnen jullie een romantisch diner inplannen en natuurlijk kunnen jullie de dag afsluiten met een paar feestelijke drankjes. Natuurlijk kunnen jullie ook voor een heel andere indeling kiezen, je hoeft immers geen rekening te houden met de gasten!

Bruidspaar in de sneeuw

Fotograaf: Film & Forest

Wat kost een elopement?

Een elopement is over het algemeen een stuk goedkoper dan een traditionele bruiloft. Niet zo gek, want gasten kosten nou eenmaal veel geld. Aan de andere kant kost het natuurlijk ook wel wat om samen naar een mooie locatie in het buitenland te reizen. Daarbij betaal je wel gewoon de kosten voor een fotograaf, een trouwjurk, bruidsboeket, trouwringen enzovoort. Natuurlijk is het ook leuk om jezelf te verwennen met een luxe bruidssuite en andere extraatjes. De kosten van een elopement hangen dus volledig af van jullie bestemming en jullie wensen.

Wat doe je voor jullie familie en vrienden?

Voor sommige familieleden en vrienden zal het best even slikken zijn dat jullie besluiten om voor een intieme bruiloft te gaan zonder gasten. Wanneer jullie ze van tevoren al op de hoogte stellen van dit plan, zouden jullie een verlovingsfeestje kunnen geven. Op deze manier kunnen anderen toch meegenieten van jullie geluk. Bij een elopement is het echter ook mogelijk om stiekem te trouwen zonder dat iemand het vooraf weet. In dat geval zouden jullie achteraf een feestje kunnen geven. Houden jullie het liever echt zo beperkt mogelijk? Probeer dan in ieder geval jullie ouders bij de bruiloft te betrekken door vanuit het buitenland met ze te Skypen of geef ze achteraf een album met jullie mooiste trouwfoto´s cadeau.

Huwelijksreis na afloop van jullie bruiloft

Het grote voordeel aan een elopement in het buitenland is dat jullie er gemakkelijk een huwelijksreis aan vast kunnen knopen. Maak zeker gebruik van deze mogelijkheid door er een tijdje samen tussenuit te gaan. De huwelijksreis kunnen jullie zo inrichten als jullie zelf willen. Maak er een ontspannen vakantie van in een luxe resort of ga juist op een avontuurlijke huwelijksreis waarbij jullie zoveel mogelijk van de omgeving proberen te ontdekken. Alles is mogelijk!