Wat kost een trouwlocatie?

Het vinden van de perfecte trouwlocatie is een van de leukste stappen bij het plannen van je bruiloft. Dit is namelijk dé plek waar jullie elkaar het jawoord gaan geven. Een trouwlocatie is ook meteen een van de grootste kostenposten van jullie bruiloft. Maar wat kost een trouwlocatie eigenlijk? Er zijn verschillende onderdelen die de totale kosten van jullie trouwlocatie kunnen beïnvloeden. Door hier vooraf vast bewust mee bezig te zijn, kunnen jullie straks een weloverwogen beslissing maken die past bij jullie budget. 

De kosten van een trouwlocatie zijn heel bepalend voor jullie budget, hier gaat namelijk een groot gedeelte naartoe. Maar hoeveel geld moet je dan precies opzij schuiven voor de trouwlocatie?

Wat kost een trouwlocatie gemiddeld?

Het gemiddelde kostenplaatje voor een trouwlocatie in Nederland kan variëren. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, seizoen, en het aantal gasten. Over het algemeen kun je verwachten dat de kosten voor een trouwlocatie ergens tussen de €2.000 en €10.000 liggen. Uit onderzoek blijkt dat een bruidspaar gemiddeld €7.522,- uitgeeft aan de trouwlocatie. Hier zitten dan de catering en decoratie bij inbegrepen. Wat jullie trouwlocatie precies kost, is van een heleboel factoren afhankelijk. Hieronder kun je verschillende onderdelen terugvinden die van invloed zijn op de totale kosten van jullie trouwlocatie.

1. De locatie van jullie trouwlocatie 

De kosten van een trouwlocatie kunnen sterk variëren op basis van de locatie zelf. Populaire trouwlocaties in grote steden of toeristische gebieden hebben vaak hogere prijzen dan landelijke locaties. Het is belangrijk om te bepalen waar je je bruiloft wilt houden, want de locatie is een van de belangrijkste factoren die de kosten bepalen.

2. Grootte van de gastenlijst

Het aantal gasten dat je uitnodigt, heeft een directe invloed op de kosten van de trouwlocatie. Grotere zalen of buitenruimtes kunnen duurder zijn dan kleinere, intiemere locaties. Zorg ervoor dat de locatie geschikt is voor het aantal gasten dat je verwacht. Te weinig ruimte voor je gasten is niet fijn, maar ook een grote zaal met een klein groepje gasten doet ook weinig goed voor de sfeer.

3. Dag, tijdstip en seizoen van de bruiloft 

De dag van de week en het tijdstip van je bruiloft kunnen de kosten van de trouwlocatie beïnvloeden. Weekendbruiloften zijn vaak duurder dan doordeweekse bruiloften. ’s Avonds trouwen kan ook prijziger zijn dan een dagbruiloft. Overweeg wat het beste bij jullie schema en budget past. Het trouwseizoen heeft daarnaast flink wat invloed op de kosten van een trouwlocatie. Populaire trouwmaanden, zoals juni, juli en september, kunnen duurder zijn dan de ‘buiten het seizoen’-maanden. Als je flexibel bent met je trouwdatum, kun je wellicht kosten besparen door buiten het hoogseizoen te trouwen. Trouwen in de winter kan ook super romantisch zijn!

Wat kost een trouwlocatie met catering?

Fotograaf: Elsa Campbell via Nouba

4. Kosten van een trouwlocatie pakket en extra’s 

Sommige trouwlocaties bieden pakketten aan waarbij bijvoorbeeld een drankenpakket, catering en decoratie zit inbegrepen. Hoewel dit op het eerste gezicht duur lijkt, kan het uiteindelijk kostenbesparend zijn omdat je meerdere diensten in één keer boekt. Zorg ervoor dat je alle extra’s goed begrijpt en kijk even kritisch of jullie alles ook daadwerkelijk nodig hebben.

5. Catering en drank op de bruiloft 

Een groot deel van de kosten van de trouwlocatie gaat naar de drank en de catering. De prijs per persoon voor het eten hangt af van het menu dat jullie kiezen. Hoe uitgebreider het menu, hoe hoger de kosten. Een buffet is over het algemeen een stuk goedkoper dan wanneer jullie het diner op laten dienen. Ook de keuze aan drank kan veel verschil maken in de kosten. Zo zijn meestal alleen wijn, bier en fris inbegrepen en moet je bijbetalen voor sterke drank.

6. Verborgen kosten van jullie trouwlocatie 

Tot slot zijn er vaak ook verborgen kosten die niet altijd direct zichtbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan servicekosten, belastingen en schoonmaakkosten. Vraag vooraf om een gedetailleerde offerte, zodat je een duidelijk beeld krijgt van alle kosten die zijn inbegrepen. Maken jullie gebruik van extra opties? Neem deze kosten ook meteen mee in jullie budget.

Onderhandelen en kosten van trouwlocaties vergelijken 

Hebben jullie een offerte ontvangen van jullie trouwlocatie? Wees niet bang om te onderhandelen en verschillende trouwlocaties te vergelijken voordat je een definitieve beslissing neemt. Soms is er ruimte voor aanpassing in prijzen, vooral als je buiten het trouwseizoen trouwt of een groter pakket afneemt. Wat een trouwlocatie kost kan sterk variëren, maar met zorgvuldige planning en onderzoek kun je een locatie vinden die past binnen jouw budget en wensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *