Koudwatervrees voor de bruiloft? Zo kom je ervan af!

Je zal niet de eerste aanstaande bruid zijn die in de weken voor de bruiloft toch opeens twijfels krijgt. Koudwatervrees is helemaal niet gek voor mensen die binnenkort gaan trouwen. De trouwdag komt immers steeds dichter bij en dat brengt heel wat verschillende gevoelens met zich mee. Maar wat kun je doen om van je koudwatervrees af te komen? 

Het plannen van een bruiloft is best een uitdaging en er komt veel bij kijken. Het is dus helemaal niet gek als daar ook wat spanning om de hoek komt zetten. Toch kan die spanning omslaan naar serieuze twijfels en angst, waardoor de voorbereidingen van jullie bruiloft opeens een stuk minder leuk zijn. Wat doe je dan?

Wat is koudwatervrees?

Om iets te doen tegen koudwatervrees voor jullie bruiloft, is het eerst belangrijk om te weten wat het precies is. Koudwatervrees is een angst om nieuwe dingen aan te gaan. Deze angst komt vaak opzetten bij grote veranderingen in je leven, zoals een huwelijk. Met iemand trouwen is immers niet iets wat je zo maar even doet. Belangrijk aan koudwatervrees is dat het gaat om irreële angst. Dat wil zeggen dat de angst niet is gebaseerd op daadwerkelijke ervaringen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je je opeens heel erg gaat ergeren aan kleine dingen die spelen binnen jullie relatie waar je normaal gesproken geen last van hebt. Door de spanningen voor de bruiloft komt hier nu opeens een vergrootglas op te liggen en daardoor slaan de twijfels toe.

Wat kun je doen tegen koudwatervrees voor het trouwen?

Heb je last van koudwatervrees voordat je gaat trouwen? Dan is het belangrijk daar iets mee te doen zodat het gevoel de bruiloft zelf niet zal verpesten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de volgende tips:

  • Koudwatervrees komt vaak voort uit onzekerheid. Probeer bij jezelf na te gaan wat de reden is dat je opeens gaat twijfelen. Twijfel je aan jezelf? Of baseer je je gevoelens op bepaalde vooraannames die misschien helemaal niet waar zijn? Het is belangrijk om te achterhalen waar je gevoel vandaan komt. Als je dit eenmaal weet, kom je er vaak al snel achter dat je gevoelens niet per se gebaseerd zijn op reële angsten.
  • Het plannen van een bruiloft kan erg stressvol zijn en juist dan slaan twijfels sneller toe. Gun jezelf voldoende rust tijdens de voorbereidingen. Ga bijvoorbeeld een flink stuk wandelen of geniet van een avondje me time in bad met een fijn tijdschrift erbij.
  • Zorg ook dat je genoeg tijd doorbrengt met je verloofde, maar dan zonder het steeds over de bruiloft te hebben. Ga samen op romantische dates en zorg dat je elkaars leuke kanten vooral ziet.
  • Maak je gevoelens bespreekbaar, het is fijn om erover te kunnen praten. Als je denkt dat je dit met je verloofde kan bespreken zonder dat hij hier zelf heel onzeker van wordt, is dat natuurlijk het beste. Jullie kunnen op deze manier samen bespreken wat jullie kunnen doen om jouw twijfels te verminderen. Vind je het lastig om het met je verloofde zelf te bespreken of ben je bang dat hij zich hierdoor aangevallen voelt? Dan kan het ook fijn zijn om het met een vriendin over jouw koudwatervrees te hebben. Doe dit wel alleen als je vriendin ook positief is over je aanstaande echtgenoot. Het laatste wat je wil is dat ze je alleen maar méér laat twijfelen.
  • Richt je op het positieve. Bedenk wat je allemaal zo leuk vindt aan je partner en wat de reden was dat je zo graag wilde trouwen. Op deze manier komen er vanzelf weer fijne gevoelens naar boven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *