Alternatief voor rijst gooien op de bruiloft

Fotograaf: Youri Claessens

Lavendel gooien en 5 andere alternatieven voor rijst op de bruiloft

Rijst gooien naar het pasgetrouwde stel is een oude bruiloft traditie. Nog steeds wordt dit nog wel eens gedaan, maar rijst gooien is lang niet meer overal mogelijk. Gelukkig zijn er een hoop leuke alternatieven voor de traditionele rijstkorrels te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het gooien van lavendel op jullie bruiloft? Of één van de andere 5 alternatieven in dit blog? 

Wanneer de bruid en bruidegom de trouwceremonie verlaten, gooien de gasten rijst om het bruidspaar geluk te wensen. Rijst staat namelijk symbool voor vruchtbaarheid en geluk. Rijst gooien is een mooi gebaar, maar toch wordt dit nauwelijks nog gedaan. De rijstkorrels zijn namelijk niet goed voor de vogels, ze zorgen voor een hoop ongedierte en het weggooien van goede rijst is voedselverspilling. Jammer? Nee hoor! De alternatieven voor het gooien van rijst zijn namelijk nog veel leuker!

Mag je rijst gooien bij de bruiloft?

Rijst gooien op een bruiloft is lang niet meer overal toegestaan. Er zijn genoeg gemeenten die dit verbieden. Of je rijst mag gooien op jullie bruiloft hangt dus af van de plek waar jullie trouwen. Je zou dit kunnen navragen, maar het is natuurlijk nog beter om voor een alternatief te kiezen. Van lavendel gooien op de bruiloft tot bellenblazen, wij hebben de leukste ideeën voor je op een rijtje gezet!

#1. Lavendel gooien op de bruiloft

Lavendel wordt vaak gebruik als alternatief voor de rijst. Je kunt lavendel namelijk heel goed gebruiken om mee te gooien op de bruiloft. Het ziet er gezellig uit, voelt een stuk zachter aan dan rijst en het heeft geen negatieve gevolgen voor de omgeving. Bovendien kun je lavendel heel gemakkelijk in kleine papieren zakjes doen om zo aan alle gasten uit te delen. Een prima alternatief dus voor het gooien van rijst!

#2. Confetti in vrolijke kleurtjes

Bij confetti moeten de meeste mensen denken aan feest, en een bruiloft is zeker een feestje! Het is daarom leuk om deze gekleurde papiersnippers te gebruiken als alternatief voor het gooien van rijst. Dit kost weinig geld en moeite, je kunt de confetti snippers gewoon zelf maken. Bovendien ziet het er super vrolijk uit!

#3. Strooien met verschillende soorten bloemen

Bloemen zorgen voor kleur en gezelligheid en ze zijn zeker bij zomerse bruiloften een leuke toevoeging. Je kunt bloemen niet alleen gebruiken in je bruidsboeket en als decoratie, maar de gasten kunnen ook bloemen naar jullie strooien wanneer jullie net getrouwd zijn.

#4. Strandballen voor een strandbruiloft

Je kunt het rijst gooien natuurlijk ook door iets vervangen wat met het thema van jullie bruiloft te maken heeft. Vindt jullie bruiloft op het strand plaats? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de gasten met strandballen te laten gooien. Je kunt strandballen kopen in jullie themakleuren voor een extra leuk effect. Dit levert zeker spontane foto’s op!

Lees verder: 6 Tips voor als jullie willen trouwen op het strand

#5. Papieren vliegtuigjes

Zijn jullie gek op reizen of is dit zelfs het thema van jullie bruiloft? Dan is het leuk om de gasten papieren vliegtuigjes te geven die ze door de lucht kunnen laten vliegen zodra jullie naar buiten lopen. Het is misschien even oefenen, maar als alle vliegtuigjes in de lucht zweven, geeft dat een fantastisch gezicht!

Papieren vliegtuigjes als alternatief voor rijst gooien op de bruiloft

Fotograaf: Corbin Gurkin via Brides

#6. Bellenblaas voor jullie bruiloft

Gooien jullie liever niet met iets? Het kan natuurlijk ook anders! Wat dacht je bijvoorbeeld van bellen die door de lucht vliegen op het moment dat jullie voorbij komen lopen? De bellenblazen kun je van tevoren uitdelen aan de gasten. Al die bellen leveren prachtige plaatjes op en het is ook leuk voor de kinderen die op de bruiloft aanwezig zijn.

Overleg altijd eerst met de trouwlocatie

Het is natuurlijk heel goed dat jullie voor een alternatief kiezen voor het gooien van rijst op jullie bruiloft, maar dit wil niet zeggen dat jullie alles kunnen doen wat jullie maar willen. Ook als jullie voor een natuurlijk alternatief kiezen zoals het gooien van lavendel of het blazen van bellen op jullie bruiloft, zullen jullie dit eerst moeten overleggen met de trouwlocatie. Zorg er in alle gevallen voor dat je na afloop alles netjes opruimt. Zo weet je zeker dat er achteraf geen problemen zullen ontstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *