Het plannen van een bruiloft is ontzettend leuk, maar er zijn ook wat officiële zaken die jullie moeten regelen. Zo is een huwelijksvoltrekking aan wat regeltjes verbonden. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een burgerlijk huwelijk en een ceremonieel huwelijk? En wat als jullie graag willen trouwen in de kerk of juist buiten in de natuur?
Als jullie trouwen, willen jullie natuurlijk wel dat dit officieel voor de wet geldig is. Daarom zullen jullie je aan bepaalde regels moeten houden. Zo is een burgerlijk huwelijk in Nederland bijvoorbeeld verplicht. Maar wat houdt dat precies in?
Wat is een burgerlijk huwelijk?
Een burgerlijk huwelijk is het officiële, wettelijke huwelijk. Het is de enige manier waarop jullie elkaar geldig het jawoord kunnen geven. Tijdens het burgerlijk huwelijk worden jullie getrouwd door een trouwambtenaar van de burgerlijke stand die de trouwakte voor jullie opmaakt. Je kunt hierbij kiezen om te trouwen in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. Bij het burgerlijk huwelijk zijn ook minimaal twee en maximaal vier getuigen aanwezig. Deze getuigen kunnen jullie zelf uitkiezen en geven jullie door als jullie aangifte doen van jullie voorgenomen huwelijk bij de gemeente.
Kosten burgerlijk huwelijk
Een burgerlijk huwelijk is niet gratis, hier zijn meerdere kosten aan verbonden. De precieze kosten hangen onder andere af van jullie gemeente, maar reken op zo’n 300 tot 1000 euro. Allereerst moeten jullie kosten betalen aan de gemeente voor de huwelijksceremonie. Elke gemeente is verplicht om ook een aantal gratis momenten aan te bieden. Dit is vaak op maandagochtend. Populaire dagen zoals de vrijdag en zaterdag zijn vaak duurder dan minder populaire dagen. Daarnaast zijn jullie een bedrag kwijt voor het trouwboekje (als jullie dat willen) en kosten voor de notaris.
Ceremonieel huwelijk
Een burgerlijk huwelijk is dus verplicht, maar wat is dan het verschil met een ceremonieel huwelijk? Bij een wettelijk huwelijk moet je je aan veel regels houden. Je kunt bijvoorbeeld niet overal trouwen, maar je moet elkaar het jawoord geven op een officiële trouwlocatie. Een ceremonieel huwelijk wordt niet officieel erkend, maar je hebt hierbij wel alle vrijheid. Stel dat jullie bijvoorbeeld graag buiten op het strand willen trouwen, maar deze plek niet geregistreerd staat als officiële trouwlocatie. In dat geval kunnen jullie eerst voor de wet trouwen (bijvoorbeeld op één van de gratis momenten) en vervolgens tijdens jullie bruiloft nog een ceremoniële huwelijksvoltrekking organiseren. De ceremonie heeft dan alleen een symbolische waarde en jullie kunnen trouwen zoals jullie zelf willen. Ook als jullie in het buitenland willen trouwen, kan dit een handige oplossing zijn. Zo hoef je je namelijk niet te houden aan de regels van het land waar jullie trouwen.
Burgerlijk huwelijk en kerkelijk huwelijk
Willen jullie graag voor de kerk trouwen? Dan geldt hiervoor hetzelfde als bij een ceremonieel huwelijk. Je zult elkaar eerst officieel het jawoord moeten geven bij het burgerlijk huwelijk voor jullie kerkelijk huwelijk plaats kan vinden. Ook hierbij kun je officieel voor de gemeente trouwen op een andere dag, maar dit kan bijvoorbeeld ook op de ochtend van jullie bruiloft. Na het gemeentehuis gaan jullie dan door naar de kerk voor een tweede huwelijksvoltrekking.
Inhuren van een BABS
Zowel voor een officieel huwelijk als voor een ceremonieel huwelijk kunnen jullie een BABS inhuren. Dit is een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand die jullie in de echt kan verbinden. Natuurlijk kunnen jullie ook gebruik maken van een ambtenaar die vanuit de gemeente wordt aangewezen. Een BABS kost iets meer geld, maar zorgt wel voor een écht persoonlijke ceremonie. Een zelfstandig trouwambtenaar neemt namelijk uitgebreid de tijd om jullie goed te leren kennen.
Bron: Rijksoverheid