Wat kost een bruiloft? Dit zijn alle bruiloft kosten op een rijtje

Wat kost een bruiloft? Iedereen weet dat een bruiloft niet goedkoop is, maar de precieze kosten zijn soms lastig te berekenen. Elke bruiloft is namelijk anders en jullie kunnen het zo duur maken als jullie zelf willen. Om wel een beetje een idee te krijgen, hebben wij de gemiddelde kosten van een bruiloft voor je op een rijtje gezet. Zo is het gemakkelijker om de kosten voor jullie eigen bruiloft te berekenen!

Veel bruidsparen zijn best bereid een tijdje te sparen voor hun trouwdag. Het is namelijk ontzettend bijzonder om jullie eigen sprookjes bruiloft werkelijkheid te zien worden. Natuurlijk is het wel zo handig om vooraf een beeld te hebben van de verschillende kosten op een bruiloft. Daarom hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt zodat je precies weet wat een bruiloft kost!

Wat kost een bruiloft?

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag: Wat kost een bruiloft nou precies? Gemiddeld geven bruidsparen zo´n €15.000,- uit aan de dag van hun dromen. Dat is flink wat geld, maar gelukkig kan het ook een stuk goedkoper. Wist je bijvoorbeeld dat je al kunt trouwen voor €1000,-? Aan de andere kant is het ook niet lastig om zo een paar duizend euro extra uit te geven. De bedragen liggen hoog in de trouwbranche en voor je het weet ga je over je budget heen. Als jullie weinig geld te besteden hebben of gewoon graag onder het gemiddelde willen blijven, is het dus belangrijk om kritisch naar de verschillende kostenposten te kijken. Dan weet je wat een gemiddelde bruiloft kost en welke kosten voor jullie belangrijk zijn.

Gemiddelde kosten voor een bruiloft

Wat een bruiloft kost hangt af van de verschillende onderdelen. Ieder onderdeel kun je ook weer zo duur maken als je zelf wilt. Gemiddeld zul je ongeveer de volgende bedragen kwijt zijn:

 • Kleding bruid €1500,-: Een trouwjurk kost al snel zo´n 1000 euro. Hier komen nog extra kosten bij voor het op maat maken van de jurk. Met een trouwjurk ben je er bovendien nog niet. Als bruid zul je ook trouwschoenen en bruidslingerie nodig hebben. In totaal heb je dan ook zeker 1500 euro nodig voor de complete outfit.
 • Kleding bruidegom €1000,-: De kleding van de bruidegom is iets goedkoper. Je hebt een mooi trouwpak voor ongeveer 700 euro. Vervolgens heb je als bruidegom nog een overhemd nodig, een strik of stropdas en een paar mooie trouwschoenen. Vergeet ook de kosten van accessoires zoals manchetknopen of een riem niet.
 • Kapster en visagiste €300,-: Wanneer je de kapster en visagiste los boekt, zal dat duurder zijn wanneer je voor een combinatie deal gaat. Natuurlijk ben je ook extra geld kwijt voor een proefsessie, maar dit is absoluut aan te raden.
 • Trouwringen €1000,-: Trouwringen zijn zeker de investering waard, jullie dragen ze immers nog de rest van jullie leven. Een set trouwringen kost al snel 1000 euro. De kosten hangen vooral af van het materiaal. Zo is goud bijvoorbeeld duurder dan zilver.
 • Trouwfotograaf €1400,-: De kosten van een trouwfotograaf kunnen ook erg uiteenlopen. Zo kun je al voor een paar honderd euro een fotograaf boeken, maar ben je dan lang niet altijd zeker van goede kwaliteit. Er zijn ook veel fotografen die meer dan 2000 euro vragen voor een dag. Overigens wordt het tarief bepaald aan de hand van het aantal uren dat jullie de trouwfotograaf boeken. Tot slot is ook de vraag of jullie een trouwalbum willen laten maken of niet. Dit kost vaak enkele honderden euro´s.
 • Videograaf €1000,-: Steeds meer bruidsparen kiezen naast een trouwfotograaf ook voor een videograaf. Vaak is dit iets goedkoper, maar alsnog een flinke kostenpost.
 • Bloemen €150,-: Naast een bruidsboeket zullen jullie waarschijnlijk ook corsages bestellen en misschien een boeket voor op de trouwauto. Reserveer hier bij elkaar ongeveer 150 euro voor.
 • Decoratie €500,-: De verdere decoratie is natuurlijk helemaal afhankelijk van jullie wensen. Denk bijvoorbeeld aan ballonnen, pompons en slingers, maar ook aan een mooie katheder voor de trouwambtenaar en versiering van de stoelen bij de ceremonie. Je vindt hier een handige checklist voor alle decoratie op jullie bruiloft.
 • Ceremonie €500,-: Voor de ceremonie moet een ruimte gehuurd worden en de trouwambtenaar moet betaald worden. Wanneer jullie bij de gemeente trouwen, zal dit een stuk goedkoper zijn dan wanneer jullie op een bijzondere locatie trouwen met een zelfstandige trouwambtenaar.
 • Receptie €1000,-: Ook voor de receptie moet weer een ruimte geregeld worden en natuurlijk de hapjes en drankjes voor alle gasten. Vaak betaal je een bepaald tarief per gast, dus hoe meer gasten jullie uitnodigen, hoe duurder de receptie zal worden.
 • Bruidstaart €150,-: Bij een bruidstaart betaal je meestal ook een bedrag per persoon, aangezien het aantal personen bepaalt hoe groot de taart moet worden. Gemiddeld ben je hier zo´n vier tot zeven euro per persoon voor kwijt.
 • Huwelijksdiner €1000,-: Voor het huwelijksdiner nodigen de meeste bruidsparen alleen een selecte groep gasten uit. Niet zo gek, want dit kost flink wat geld. Reken op ongeveer 25 tot 35 euro per gast. Een buffet is goedkoper dan een diner.
 • Trouwfeest €3000,-: Voor het trouwfeest kun je kiezen om de drank af te kopen. Zo betalen jullie een vast bedrag per gast en hoef je je niet druk te maken over de rekening na afloop. Natuurlijk is het ook mogelijk om ieder drankje apart af te rekenen. Dit kan voordelig zijn wanneer jullie gasten weinig drinken.
 • Muziek €1000,-: Op het trouwfeest moet natuurlijk ook muziek geregeld worden. Hierbij is een DJ een stuk goedkoper dan een band. Je kunt voor enkele honderden euro´s een paar uur een DJ inhuren, terwijl een band al snel meer dan 1000 euro kost voor een avond.
 • Drukwerk €200,-: Vooraf sturen jullie trouwkaarten naar alle gasten toe en misschien laten jullie ook nog wel wat drukken voor de bruiloft zelf. Wat dacht je bijvoorbeeld van een programmaboekje of een menukaart? Dit kost over het algemeen niet veel geld, maar het is wel belangrijk deze kosten mee te nemen. In plaats van de uitnodigingen te laten drukken, kunnen jullie ook voor een bruiloft website kiezen. Dit is over het algemeen een stuk goedkoper en je kunt hier meer informatie op kwijt.
 • Trouwvervoer €400,-: Veel bruidsparen kiezen voor een mooie auto als trouwvervoer. Ze gaan bijvoorbeeld voor een sportieve wagen of juist een schattige oldtimer. De kosten hiervan zijn geheel afhankelijk van de auto die jullie kiezen. Vaak maakt het ook uit hoeveel kilometer jullie er mee willen rijden.
 • Bedankjes €150,-: Het is leuk om de gasten na afloop van de bruiloft een bedankje mee te geven. Dit hoeft niet veel geld te kosten. Lees bijvoorbeeld deze 30 ideeën voor bruiloft bedankjes eens door!
 • Huwelijksnacht €250,-: Sluiten jullie de bruiloft af met een overnachting in een romantische bruidssuite? Afhankelijk van de luxe van het hotel ben je daar zo´n honderd tot driehonderd euro voor kwijt.
 • Huwelijksreis €2500,-: En tot slot de huwelijksreis; een heerlijk ontspannen reis waarbij jullie samen kunnen nagenieten van alle mooie momenten. De kosten hiervan zijn natuurlijk afhankelijk van de bestemming die jullie kiezen, het aantal dagen dat jullie weg willen en de hoeveelheid luxe die jullie verwachten.

Verborgen bruiloft kosten waar je misschien niet aan denkt

Naast deze kosten zijn er ook altijd veel verborgen kosten waar je misschien niet zo snel aan denkt. In dit blog hebben wij een deel van deze verborgen kosten voor je op een rijtje gezet. Het is sowieso slim om 10-20% van jullie totale budget opzij te zetten voor onvoorziene kosten. Er zijn altijd wat tegenvallers en het zou vervelend zijn als jullie hierdoor in de financiële problemen komen. Hoe duur een bruiloft is hangt dus ook af van alle extra kosten.

Bepaal het budget voor jullie bruiloft

Wat een bruiloft kost, hangt af van jullie budget. Om te voorkomen dat jullie het overzicht kwijt raken, is het heel belangrijk om meteen in het begin een duidelijk budget op te stellen. Bepaal wat jullie in totaal aan de bruiloft uit willen geven, maar bereken ook vast de kosten van de verschillende onderdelen. Zo kunnen jullie tussendoor gemakkelijk zien of jullie goed op weg zijn of juist teveel uitgeven. In dat laatste geval zullen jullie dus moeten kijken hoe jullie op andere kostenposten geld kunnen besparen.

Op welke bruiloft kosten kun je op besparen?

Je hoeft niet veel moeite te doen om ruim boven de gemiddelde kosten van een bruiloft uit te komen. Trouwen kost nou eenmaal veel geld en het is een kwestie van prioriteiten stellen. Bepaal dus samen welke onderdelen voor jullie erg belangrijk zijn. Zo is voor veel bruidsparen een goede trouwfotograaf van groot belang, omdat hij alle herinneringen vastlegt voor later. Op andere onderdelen kun je juist makkelijk geld besparen. Het scheelt bijvoorbeeld veel geld wanneer jullie de decoratie zelf regelen en hierbij gebruik maken van DIY. In plaats van een bruidstaart kunnen jullie cupcakes of een donutmuur regelen voor de gasten. Tot slot kunnen jullie veel geld besparen door onderdelen zoals het trouwvervoer en de huwelijksnacht in een hotel over te slaan.

Verder lezen: 5 Don´ts bij het besparen op de bruiloft kosten

Nog wat handige tips om de kosten op jullie bruiloft te beperken

En tot slot nog wat handige tips om de kosten op jullie bruiloft binnen de perken te houden:

 • Wat een bruiloft kost hangt grotendeels af van het aantal gasten. Hoe meer gasten, hoe hoger de kosten. Zorg dus dat jullie de gastenlijst beperkt houden. Dit scheelt niet alleen veel geld, maar zorgt ook voor een meer intieme sfeer.
 • Zorg voor een duidelijk overzicht met alle kosten die jullie maken. Vermeld hierbij ook meteen welke facturen al betaald zijn en welke kosten jullie na afloop van de bruiloft kunnen betalen.
 • Ga niet zomaar over het budget heen. Als je bijvoorbeeld de trouwjurk van je dromen tegenkomt die een veel te hoog prijskaartje heeft, zal je misschien toch geneigd zijn dit bedrag te betalen. Natuurlijk is dat prima als je er echt heel blij van wordt en het financieel mogelijk is, maar denk er wel eerst even goed over na.
 • Vermijd het woord bruiloft. Trouwringen zijn bijvoorbeeld veel duurder dan gewone ringen en ook voor een bruidsboeket betaal je een stuk meer dan voor een normaal boeket. Zodra je aangeeft dat je gaat trouwen, gaan de tarieven meteen omhoog. Om de kosten voor jullie bruiloft te verminderen kun je beter niet meteen vertellen dat je gaat trouwen.
Lijst kosten bruiloft

Bron: AD.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *