12 Tips, ideeën en alternatieven voor de openingsdans op jullie bruiloft

De openingsdans op een bruiloft is altijd een bijzonder moment. Deze eerste dans is super romantisch, soms erg origineel en natuurlijk best een beetje spannend. Als jullie het goed aanpakken, is jullie dans bovendien een spectaculaire opening van het trouwfeest. Kunnen jullie hier nog wel wat hulp bij gebruiken? Wij hebben de handigste tips en ideeën voor je op een rijtje gezet. En wil je eigenlijk liever geen openingsdans op jullie bruiloft? Dan hebben we ook een aantal leuke alternatieven voor je verzameld! 

Het is leuk om jullie trouwfeest op een bijzondere manier te openen. Veel bruidsparen kiezen voor de traditionele openingsdans, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Het oefenen kost vaak veel bloed, zweet en tranen, maar het eindresultaat is natuurlijk onvergetelijk. Met deze 12 openingsdans tips zullen jullie zeker een spectaculaire opening neer kunnen zetten op jullie bruiloft!

#1. Neem samen dansles in de maanden voor de bruiloft

Een goede openingsdans begint natuurlijk met de voorbereiding. Als jullie echt de show willen stelen, is het aan te raden om danslessen te nemen. Sommige dansinstructeurs kunnen zelfs met jullie samen een hele eigen choreografie ontwikkelen. Een beetje talent en flink wat uurtjes trainen heb je er wel voor nodig, maar dan heb je ook een geweldig resultaat!

#2. Kies een mooi openingsnummer voor jullie dans

De openingsdans is een bijzonder moment op jullie bruiloft waar je waarschijnlijk nog lang aan terug blijft denken. Het is helemaal mooi wanneer jullie een speciaal nummer hebben uitgekozen voor deze eerste dans. Zo zul je elke keer dat je dit nummer hoort weer herinnerd worden aan jullie trouwdag. Het kiezen van de juiste muziek is soms best lastig. Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Wij hebben wat ideeën voor liedjes voor een bruiloft openingsdans op een rijtje gezet!

#3. Zoek een bruiloft openingsdans die bij jullie past

Er zijn heel wat verschillende dansstijlen die jullie kunnen kiezen voor de openingsdans op jullie bruiloft. De simpelste optie is romantisch schuifelen, maar er zijn ook genoeg andere dansmogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Engelse Wals, chachacha, foxtrot, rumba, salsa of tango? Jullie kunnen voor jullie trouwen dansles nemen om de stapjes onder de knie te krijgen. Kies echter wel voor een dans die bij jullie past. Zijn jullie allebei zo stijf als een hark? Dan is het bijvoorbeeld niet slim om voor de salsa te kiezen. Met goede danslessen en deze openingsdans tips komen jullie een heel eind, maar het heeft geen zin iets te proberen wat niet bij jullie past. Op die manier zullen jullie immers weinig plezier beleven aan het oefenen.

#4. Kort de muziek in of maak een mix om op te dansen

Wanneer jullie een lang nummer voor jullie openingsdans hebben gekozen, kan het slim zijn hem in te (laten) korten. Zeker wanneer jullie alleen schuifelen, kan de dans na een paar minuten saai worden. Door het nummer in te korten, blijft de openingsdans leuk om naar te kijken. Het kan ook een goed idee zijn om meerdere nummers met elkaar te mixen. Zo zouden jullie bijvoorbeeld een romantisch en langzaam nummer over kunnen laten lopen in een swingend dansnummer. Dit maakt jullie openingsdans origineel en verrassend.

#5. Houd rekening met jullie trouwkleding

Tijdens het oefenen van de openingsdans zul je waarschijnlijk geen trouwjurk dragen. Houd er daarom wel rekening mee dat je tijdens de bruiloft wat minder bewegingsvrijheid hebt. Draag je hoge hakken onder je trouwoutfit? Dan is het slim om daar de dans vast op te oefenen of een tweede paar schoenen mee te nemen die je aan kunt tijdens de openingsdans. Op deze manier ben je al gewend aan de schoenen waar je op gaat dansen.

#6. Plan op de bruiloft een generale repetitie van de openingsdans

De kans is groot dat jullie best een beetje gespannen zijn op de bruiloft. Bovendien is dit de eerste keer dat jullie de openingsdans met jullie trouwkleding aan zullen doen. Het is daarom slim om nog een generale repetitie te houden op de locatie van het trouwfeest. Kijk of er een ruimte is die jullie hiervoor kunnen gebruiken zonder dat de gasten iets door hebben. Niet alleen neemt het een stukje spanning weg als jullie vast hebben kunnen oefenen, ook is het een fijn en romantisch momentje samen.

#7. Blijf rustig en geniet van jullie openingsdans op de bruiloft

Hoeveel openingsdans tips en danslessen jullie ook krijgen, de kans is groot dat jullie op het moment zelf best een beetje zenuwachtig zijn. Tijdens de openingsdans op jullie bruiloft is het echter belangrijk om zo rustig mogelijk te blijven. Laat de spanning los en probeer zelfverzekerd over te komen. Lach er om wanneer er iets fout gaat en ga gewoon door met jullie dans. De kans is groot dat de gasten niet eens door hebben dat jullie dans niet vlekkeloos verloopt. En vergeet vooral niet enorm te genieten van het moment en van elkaar!

#8. Zorg voor een spectaculaire opening van jullie trouwfeest

Houden jullie wel van een beetje aandacht en lijkt het jullie leuk een echte show te maken van de openingsdans? Dan zouden jullie er voor kunnen kiezen om een traditionele dans met een originele dansvorm te combineren. Natuurlijk kunnen jullie ook een spectaculaire dans instuderen waar jullie een aantal weken goed op oefenen. Hiermee zullen jullie de gasten zeker verrassen! Hebben jullie kinderen? Dan is het een leuk idee om ze bij de openingsdans op jullie bruiloft te betrekken.

#9. Ga voor live muziek bij de openingsdans op jullie bruiloft

Komt er live muziek op jullie bruiloft, bijvoorbeeld in de vorm van een band of een zanger(es)? Dan is het leuk om dit met jullie openingsdans te combineren. Vaak kunnen jullie een bepaald nummer aanvragen dat dan speciaal voor jullie bruiloft wordt ingestudeerd. Deze live muziek maakt jullie openingsdans extra bijzonder! Check vooraf wel even of het nummer dat jullie graag willen horen ook tot de mogelijkheden behoort.

#10. Maak een keuze tussen de opening of afsluiting van jullie trouwfeest

Traditioneel vindt de ´eerste dans´ van het bruidspaar plaats aan het begin van de avond, maar jullie kunnen er ook voor kiezen dit pas aan het einde van het trouwfeest te doen. Waarschijnlijk zijn jullie tegen die tijd wat losser en minder gespannen. Bovendien kan het een leuke afsluiting van de avond zijn. Willen jullie het trouwfeest liever niet openen met een openingsdans? Dan kan een afsluitende dans dus een goed alternatief zijn.

#11. Organiseer een originele openingsdans met vrienden

Willen jullie écht iets spectaculairs van de openingsdans op jullie bruiloft maken? Als je groots uit wilt pakken, kun je ook een aantal vrienden of familieleden bij de openingsdans betrekken. Jullie kunnen samen een flash mob instuderen, waarbij een steeds groter deel van de gasten mee gaat dansen. Dit ziet er waanzinnig uit en levert vast een hoop enthousiaste reacties op!

#12. Bedenk eventueel een alternatief voor de openingsdans op jullie bruiloft

Zijn jullie geen dansers en beleven jullie hier ondanks deze tips en ideeën weinig plezier aan? Voel je dan vooral niet verplicht toch een openingsdans te doen. In plaats hiervan zijn er heel wat leuke alternatieven te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het tonen van de eerste videobeelden van jullie bruiloft, een dans uitgevoerd door professionele dansers of een gezamenlijke toost op jullie huwelijk? Je leest alles over deze ideeën in het blog 5 Originele openingsdans alternatieven. Door voor een alternatief voor de openingsdans op jullie bruiloft te kiezen, kunnen jullie gaan voor iets persoonlijks dat goed bij jullie past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *