Hoe weet je welke maat ring je nodig hebt voor het aanzoek?

Een aanzoek is een ontzettend romantisch moment. Vaak gaat de man (of de vrouw) op de knieën met een verlovingsring in de handen. Natuurlijk zoek je deze verlovingsring met veel zorg uit. Alleen hoe weet je welke maat ring je nodig hebt voor het aanzoek? Je wilt immers wel de juiste ringmaat kopen zonder de verrassing te verpesten. En kun je ook een ringmaat meten zonder ring? Wij hebben wat handige manieren om de juiste ringmaat te bepalen!

Traditioneel vraagt de man zijn vriendin ten huwelijk met een verlovingsring. Tegenwoordig zijn er echter ook veel vrouwen die het aanzoek regelen. Hier heb je overigens ook niet per se een ring bij nodig, verloven kan op veel verschillende manieren. Zo kun je je verloofde bijvoorbeeld ook een ander sieraad cadeau geven zoals een mooie ketting of een chic horloge. Toch vindt het grootste deel van de mannen en vrouwen het leuk om een verlovingsring te krijgen. Wanneer je zo´n bijzondere ring gaat kopen, is het alleen wel handig om de juiste maat te weten. Om het verrassingseffect niet verloren te laten gaan, kun je dan ook maar beter een goede manier vinden om achter de ringmaat van je partner te komen!

Optie 1: Ringmaat bepalen met ringen van je partner

Draagt je vriend of vriendin al een ring? Dan hoef je deze ring alleen maar op te meten om achter de juiste maat te komen. Als je partner de ring(en) niet altijd om heeft, is het heel gemakkelijk. Anders kun je voor een activiteit zorgen waarbij je zeker weet dat de ring even afgedaan moet worden. Ga bijvoorbeeld gezellig samen koekjes bakken, de kans is groot dat de ringen worden afgedaan tijdens het kneden van het deeg! Leid je partner vervolgens even af zodat jij de ringmaat op kunt meten. Dit kun je snel doen door de ring om te trekken op een stuk papier. Zo kun je gemakkelijk zien welke maat de verlovingsring moet hebben!

Hoe weet je welke maat ring je nodig hebt voor de verloving

Fotocredits: Victor Barboné

Optie 2: Ringmaat meten

Geen ringen in de buurt die je op kunt meten? In dat geval kun je ook een meetinstrument aanschaffen om de ringmaat van je partner op te meten. Is je partner een vaste slaper? Dan lukt het misschien wel zonder dat hij of zij het merkt. Anders kun je ook doen alsof je het meetinstrumentje gratis van de juwelier hebt gekregen en je voor de grap even wilt kijken welke maat jullie vingers hebben. Als jullie nog niet zo met het onderwerp trouwen bezig zijn, kom je hier wel mee weg. Zit je vriendin al jaren te wachten op een aanzoek? Dan kan het natuurlijk wel zo zijn dat ze op deze manier wat gaat vermoeden.

Optie 3: Vraag hulp aan familie of vrienden

Om achter de ringmaat van je partner te komen zonder dat hij of zij iets doorheeft, kun je het best de hulp inschakelen van familie of vrienden. Vraag bijvoorbeeld aan de beste vriendin van je vriendin om met haar te gaan winkelen en ´spontaan´ een juwelier in te lopen om ringen te passen. Of laat je zus de handen van je vriend opmeten met het excuus dat ze handschoenen voor hem wil breien als kerstcadeautje. Op deze manier lijkt het net alsof jij er niets mee te maken hebt en kun je stiekem een verloving plannen zonder dat je vriend of vriendin iets doorheeft!

Optie 4: Verlovingsring achteraf op maat laten maken

Heb je geen zin in te veel gedoe of ben je bang dat het verrassingseffect weg is als je achter de ringmaat van je partner probeert te komen? In dat geval kun je ook een gokje wagen en de ring eventueel later nog op maat te laten maken. Informeer wel even goed bij de juwelier of het materiaal van de ring hier geschikt voor is. Ook is het slim vast te vragen wat de extra kosten hiervoor zijn. Zo voorkom je dat je later voor onaangename verrassingen komt te staan!

Verlovingsring om vinger

Fotocredits: Instagram Melanie Casey Jewelry

Gemiddelde ringmaat van een vrouw en man

Als je een gokje gaat wagen, is het wel slim om dat een beetje voorbereid te doen. Hiervoor is het handig om rekening te houden met de gemiddelde ringmaat. De gemiddelde ringmaat van een vrouw zit tussen de 17 en 17,5. Voor een man is de gemiddelde ringmaat 21. Probeer op basis van het gemiddelde in te schatten hoe groot de ring voor jouw vriend of vriendin moet zijn.

En dan… het aanzoek!

Heb je de juiste ringmaat gevonden? Dan kun je een verlovingsring gaan kopen en is het tijd voor het aanzoek! Probeer hier hoe dan ook een onvergetelijk moment van te maken. Het maakt niet uit of je een aanzoek in het openbaar gaat plannen of je het juist romantisch met z´n tweetjes wilt doen, als het voor jullie allebei maar goed voelt. Uiteindelijk draait een aanzoek ook niet om de mooiste, duurste en meest perfecte ring. Het gaat er om dat jullie samen besluiten te gaan trouwen. Jullie gaan een ontzettend bijzondere verlovingsperiode tegemoet en dat is eigenlijk het enige wat telt!

Verder lezen: Wat moet je regelen voor de bruiloft? Dit is een compleet stappenplan!