Wat moet je regelen voor de bruiloft? Dit is een compleet stappenplan!

Gaan jullie trouwen? Gefeliciteerd! De eerste dagen na de verloving zul je waarschijnlijk vooral op een roze wolkje zweven, maar daarna kan het echte plannen beginnen. Nog geen idee waar je moet beginnen? Plof dan lekker op de bank met een glaasje bubbels (je hebt tenslotte iets te vieren) en gebruik dit blog om de bruiloft van jullie dromen te plannen! Je vindt hier namelijk een compleet stappenplan waarmee je jullie hele bruiloft kunt regelen. 

Trouwen doe je niet zomaar, daar komt flink wat voorbereiding bij kijken. Denk je nu: Help, ik ga trouwen, maar wat moet ik eigenlijk allemaal doen? Op onze website hebben wij heel wat informatie verzameld over het plannen van jullie droombruiloft. Om het voor jou iets gemakkelijker te maken, hebben we in dit blog de belangrijkste informatie op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je niets zult vergeten en dat jullie de bruiloft van jullie dromen kunnen regelen. Je kunt hier een gratis bucket list poster downloaden met 50 dingen die je echt gedaan móet hebben tijdens jullie verloving.

Verloving bekendmaken

Zodra jullie verloofd zijn, wil je dit waarschijnlijk het liefst van de daken schreeuwen. Natuurlijk is het leuk om iedereen meteen te laten weten dat jullie gaan trouwen, maar nog leuker is het om jullie verloving op een bijzondere manier bekend te maken. Laat bijvoorbeeld een aantal mooie verlovingsfoto´s maken. Of organiseer een gezellig etentje waarbij jullie het goede nieuws aan jullie familie en beste vrienden kunnen vertellen.

Budget bepalen voor de bruiloft

Pas nadat jullie verloving bekend is gemaakt, kun je écht van start gaan met het regelen van de eerste dingen voor jullie bruiloft. Wanneer het plannen van de bruiloft gaat beginnen, is het belangrijk om eerst een budget te bepalen. Trouwen kost over het algemeen flink wat geld, maar gelukkig kunnen jullie het wel zo duur of juist goedkoop maken als jullie willen. Door vooraf een budget op te stellen, zorg je voor duidelijkheid. Zo voorkom je dat jullie veel meer uitgeven dan jullie eigenlijk hebben. Om dit budget op te kunnen stellen, is het belangrijk dat jullie weten wat de kosten van een bruiloft ongeveer zijn.

Weddingplanner regelen voor jullie bruiloft

Een weddingplanner ken je misschien vooral uit Amerikaanse trouwprogramma´s, maar ook in Nederland zijn er steeds meer bruidsparen die een weddingplanner inhuren. Dit lijkt misschien heel duur, maar ook wanneer jullie een beperkt budget hebben kan het slim zijn om iemand in te huren die helpt met het plannen van jullie trouwdag. Een weddingplanner heeft immers veel ervaring en weet vaak goede deals te maken met leveranciers. Op deze manier kan een deel van de kosten weer worden terugverdiend. Dit levert jullie naast wat leuke ideeën en handige tips ook een heleboel rust op! Een bruiloft regelen wordt opeens een stuk gemakkelijker wanneer jullie een weddingplanner hebben ingeschakeld. Zeker de moeite waard dus!

Trouwdatum kiezen

Eén van de eerste dingen die jullie vast moeten stellen, is de datum waarop jullie gaan trouwen. Deze trouwdatum bepaalt namelijk het verloop van jullie verdere voorbereidingen. Hoe eerder de trouwdatum vast staat, hoe groter de kans dat jullie al jullie favoriete leveranciers kunnen krijgen. Bij het regelen van een dag voor jullie bruiloft is het wel slim om met een aantal dingen rekening te houden. In dit blog krijg je de beste tips voor het bepalen van de trouwdatum.

Bruidspaar onder sluier

Fotocredits: Serendipity Image via Bridal Guide

Gastenlijst opstellen

Het opstellen van de gastenlijst is voor veel bruidsparen een lastige opgave. Want willen jullie het klein houden, of nodigen jullie het liefst zo veel mogelijk mensen uit? Natuurlijk is het altijd vervelend om bepaalde mensen niet uit te kunnen nodigen, maar aan de andere kant is het ook heel fijn om de bruiloft klein en intiem te houden. Bovendien bespaart het flink wat geld wanneer jullie wat minder gasten uitnodigen en is het gemakkelijker om een kleine bruiloft te regelen. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van de gastenlijst? Dan hebben wij een handige infographic voor je samengesteld!

Trouwlocatie zoeken

Een goede trouwlocatie is van groot belang voor jullie bruiloft. Zo is het bepalend voor de sfeer van de dag en geeft het jullie een hoop rust wanneer je weet waar jullie gaan trouwen. Ga daarom al snel samen op zoek naar een geschikte locatie. Op internet kun je vast wat inspiratie opdoen, maar uiteindelijk is het vooral belangrijk om bij verschillende trouwlocaties langs te gaan. Tijdens de Open Toptrouwlocatie Route (een open dag die een aantal keer per jaar door flink wat trouwlocaties georganiseerd wordt) kun je op één dag verschillende plekken bekijken. Zo kunnen jullie heel wat wat indrukken opdoen en er meteen een gezellig dagje van maken.

Getuigen en ceremoniemeester vragen

De getuigen en ceremoniemeester zijn onmisbaar op jullie trouwdag, het is daarom slim om ze al vroeg voor deze bijzondere taak te vragen. In totaal hebben jullie maximaal vier getuigen nodig die jullie huwelijk kunnen bevestigen. De meeste bruidsparen kiezen voor hun beste vrienden of een familielid. Omdat het zo´n eervolle taak is, is het leuk om jullie getuigen op een speciale manier te vragen. Wij hebben 9 originele ideeën voor je op een rijtje gezet.

Op bijna elke bruiloft is ook een ceremoniemeester aanwezig die alles in goede banen leidt. Vaak is dit een goede vriend of vriendin van het bruidspaar met een uitstekend organisatietalent. Hoe leuk en gezellig het ook is om deze taak aan een vriend of vriendin te geven, soms is het toch beter om een professionele ceremoniemeester in te huren. Zeker wanneer jullie een grote bruiloft plannen, kan het een hele verantwoordelijkheid zijn om alles te regelen. Dit kan veel stress met zich meebrengen, en het zou toch zonde zijn wanneer jullie vrienden niet voor 100% van jullie trouwdag kunnen genieten omdat ze te druk bezig zijn met de organisatie.

Trouwwebsite aanmaken

Wist je dat je een speciale bruiloft website kunt laten maken voor jullie bruiloft? Hier staat alle informatie op die de gasten nodig hebben. Zo kun je op deze manier het programma met de gasten delen, een RSVP laten versturen, maar bijvoorbeeld ook na afloop de trouwfoto’s met de gasten delen. Het is dus zeker aan te bevelen om een trouwwebsite aan te maken!

(Kleuren) thema bepalen

Het is altijd leuk om een bepaald thema aan jullie bruiloft te koppelen. Dit kan een klein thema zijn zoals een bepaalde kleur, maar je kunt ook denken aan een vintage, bohemian of botanisch thema. Het is slim om jullie thema zo snel mogelijk te regelen, omdat dit ook invloed heeft op de andere onderdelen van jullie bruiloft.

Save the date en trouwkaarten versturen

Natuurlijk wil je dat alle gasten op tijd op te hoogte zijn van jullie bruiloft zodat iedereen er bij kan zijn wanneer jullie gaan trouwen. Het is daarom slim om al maanden tevoren save the dates de deur uit te doen waarop jullie trouwdatum staat vermeld. Vervolgens kunnen jullie twee maanden voor het huwelijk officiële trouwkaarten versturen. Het op de post doen van de trouwkaarten is een klusje voor de ceremoniemeester, zo kan hij of zij eventueel nog extra informatie toevoegen.

Trouwfotograaf en videograaf regelen voor de bruiloft

Jullie bruiloft vliegt waarschijnlijk voorbij en daarom is het extra belangrijk om alle bijzondere herinneringen op een mooie manier vast te laten leggen. Een goede trouwfotograaf is zeker de investering waard. Het zou jammer zijn wanneer jullie geld proberen te besparen door voor een goedkope fotograaf te kiezen en jullie daar vervolgens spijt van krijgen. Laat jezelf ook niet in de verleiding brengen gebruik te maken van het aanbod van een oom of buurman die het leuk vindt om foto´s te maken. Natuurlijk besparen jullie hier heel veel geld mee, maar het resultaat zal zelden in de buurt komen van een echte trouwfotograaf. Voor een zorgeloze dag en een prachtig fotoalbum na afloop kun je dit beter aan een professional overlaten. Hebben jullie een trouwfotograaf gevonden die qua stijl bij jullie wensen aansluit? Plan dan een gesprek in en zorg dat je deze dingen in ieder geval met de fotograaf bespreekt.

De laatste tijd zijn er steeds meer bruidsparen die naast een trouwfotograaf ook een videograaf inhuren voor hun trouwdag. Het is even een investering, maar natuurlijk is het wel heel bijzonder om ook bewegende beelden van jullie bruiloft te hebben. Bovendien kunnen op deze manier ook jullie geloften of bijzondere speeches worden vastgelegd.

Muziek voor het trouwfeest boeken

Een bruiloft wordt natuurlijk afgesloten met een spetterend trouwfeest. Met goede muziek zorg je meteen voor de juiste sfeer. Alleen huren jullie daar een band of een DJ voor in? Dit hangt volledig af van jullie smaak en budget. Verder is het slim vast na te denken over de opening van jullie trouwfeest. Vinden jullie het leuk om een traditionele openingsdans te doen of kiezen jullie liever voor een origineel alternatief?

Kleding voor de bruid uitkiezen

Het uitzoeken van een trouwjurk is voor veel bruiden een bijzonder moment. Wanneer je naar een bruidswinkel gaat om jurken te passen, is het gebruikelijk om dit samen met een aantal andere vrouwen te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van je moeder, je zus en je beste vriendinnen? Neem alleen niet te veel mensen mee, want hoe meer meningen, hoe lastiger het wordt om te kiezen. Verder is het slim je vooraf vast een beetje te oriënteren. Kijk bijvoorbeeld eens op Pinterest rond om je stijl te ontdekken. Ga je voor een traditionele lange trouwjurk of toch liever een hip, kort exemplaar? En wil je strapless of juist lange mouwen? Er zijn zo veel mogelijkheden dat het goed is om een beetje een beeld te hebben voor je de bruidswinkel binnen stapt.

Naast je trouwjurk zijn ook de accessoires voor jullie bruiloft belangrijk. Je zult bijvoorbeeld goede bruidslingerie moeten regelen voor onder de jurk en natuurlijk kan een prachtig paar trouwschoenen ook niet ontbreken op de bruiloft. Vergeet bovendien niet te kijken naar sieraden die mooi bij je trouwoutfit passen.

Kleding voor de bruidegom kopen

Natuurlijk gaat de meeste aandacht uit naar de trouwjurk van de bruid, maar ook de looks van de bruidegom zijn belangrijk. Zorg daarom voor een stijlvol pak en een paar mooie trouwschoenen. Met accessoires kun je je eigen stijl op een leuke manier terug laten komen. Als bruidegom mag je bovendien best een beetje opvallen. Kies bijvoorbeeld voor een pak in een leuk kleurtje of een paar sokken met een opvallende print.

BABS kiezen die jullie gaat trouwen

De trouwceremonie wordt geleid door een BABS, een buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand. Jullie kunnen gebruik maken van een BABS die door de gemeente wordt aangewezen, maar in plaats hiervan kunnen jullie ook een zelfstandige BABS uitkiezen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer jullie op een bijzondere locatie trouwen of wanneer jullie de ceremonie extra persoonlijk willen maken. In een voorgesprek kun je al het een en ander met jullie BABS bespreken. Zo kun je meteen kijken of het klikt en of jullie ideeën overeenkomen. Soms kiest de trouwambtenaar er voor om ook contact op te nemen met jullie getuigen. Op deze manier kunnen zij een bijdrage leveren aan de inhoud van de ceremonie. Wist je trouwens dat het ook mogelijk is om een bekende als trouwambtenaar te vragen? Wanneer jullie bijvoorbeeld graag getrouwd willen worden door een familielid of goede vriend, kan dit door een aanvraag te doen voor een trouwambtenaar voor 1 dag.

Trouwringen kopen

Trouwringen zijn, net als de trouwfotograaf, iets waar je maar beter niet op kunt besparen. Jullie dragen ze immers nog de rest van jullie leven. Laat je dus goed informeren en kies voor een trouwring die perfect bij je stijl past. Wil je je verlovingsring blijven dragen? Zorg er dan voor dat je trouwring en verlovingsring samen een mooi setje vormen!

Bruidstaart proeven

Veel bruidsparen willen een traditionele lagentaart op hun bruiloft. Niet zo gek, want zo´n bruidstaart smaakt niet alleen heerlijk maar ziet er ook nog eens prachtig uit! Bovendien is het altijd leuk om na de ceremonie met alle gasten te kunnen proosten terwijl iedereen een lekker stukje bruidstaart krijgt.

Tegenwoordig zijn er heel wat verschillende keuzes als het op bruidstaarten aankomt. Zo kun je bijvoorbeeld zelf de smaken van de taart bepalen. Het is leuk om samen een middagje taarten te gaan proeven zodat jullie de perfecte smaak uit kunnen kiezen. Daarnaast kun je de buitenkant van je bruidstaart ook helemaal zelf bepalen. Zo kun je bijvoorbeeld voor een rustige, witte basis kiezen die je laat decoreren met echte bloemen, vers fruit en een mooie taarttopper. In plaats daarvan kun je ook voor een minder traditionele bruidstaart kiezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van red velvet, carrot cake of een pannenkoeken bruidstaart?

Voor bruidsparen die niet gek zijn op taart, zijn er ook nog heel wat alternatieven. Zo zijn donuts, cupcakes of cakepops een goede vervanging. Geen fan van zoetigheid? Ga dan voor een bruidstaart gemaakt van verschillende kazen!

Verder lezen: Bruidstaart bestellen? Dit moet je allemaal weten! 

Bloemen uitkiezen

Bij de outfit van de bruid hoort natuurlijk ook een mooi bruidsboeket. Volgens de traditie regelt de bruidegom het bruidsboeket, maar jullie kunnen er natuurlijk ook samen één uitkiezen. Het is slim om vooraf wat inspiratie op te doen op Pinterest. Zo kun je vast ontdekken welke bloemen en kleuren je mooi vindt, deze informatie kun je vervolgens doorgeven aan de bloemist.

Bruidsboeketten variëren erg in grootte en vorm. Je kunt bijvoorbeeld voor een klein, strak gebonden boeket gaan of juist voor een grote bos in verschillende hoogtes kiezen. Wist je trouwens dat je bruidsboeket bepalend kan zijn voor de trouwfoto´s? Het is slim hier rekening mee te houden bij het uitzoeken.

Eten en drinken voor jullie gasten

De nachtmerrie van ieder bruidspaar is waarschijnlijk dat er niet genoeg eten of drinken beschikbaar is voor de gasten. Helaas is dit ook een veelgehoorde klacht vanuit de gasten, aangezien het voor het bruidspaar soms lastig is om overal rekening mee te houden. Zorg er daarom voor dat er altijd voldoende eten en drinken is en houdt rekening met gasten die ver moeten reizen. Gaan jullie tussendoor weg om een fotoshoot te laten maken? Regel dan dat de gasten ergens comfortabel kunnen zitten en voorzie ze van een hapje en een drankje. Daggasten zullen niet de hele dag kunnen teren op een stukje bruidstaart. Geef ze daarom een lekkere lunch of ga gezellig met de hele groep iets eten.

De meeste bruidsparen nodigen hun familie en beste vrienden ´s avonds uit voor een diner. Ook hierbij is het weer belangrijk dat er voor iedereen voldoende eten beschikbaar is. Wanneer jullie op de trouwlocatie zelf dineren, zullen zij als het goed is ervaring hebben met dit soort etentjes. Organiseren jullie zelf iets? Dan kun je beter iets te veel inkopen dan te weinig. Houdt hierbij ook rekening met allergieën en diëten.

Tijdens het trouwfeest zijn vooral de drankjes van belang, aangevuld met wat lekkere hapjes. Jullie gasten drinken ongeveer zo veel alcohol tijdens het feest. Veel bruidsparen kiezen voor het afbetalen van de drank, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan. Natuurlijk kunnen jullie ook per drankje betalen wanneer jullie denken dat de gasten niet veel zullen drinken. Verwachten jullie dat het een lange feestavond gaat worden? Dan is het leuk de avond af te sluiten met een lekkere midnight snack.

Bruiloft decoratie zoeken

Om sfeer te creëren op jullie bruiloft is decoratie erg belangrijk. Je kunt hiervoor een professional inhuren of zelf creatief aan de gang gaan. Ga bijvoorbeeld op zoek naar leuke DIY´s en nodig je vriendinnen uit voor een avondje knutselen. Door al ruim op tijd op zoek te gaan naar goedkope materialen en fijne aanbiedingen kun je flink wat geld besparen. Vergeet niet vooraf even bij de trouwlocatie te checken vanaf hoe laat jullie welkom zijn om alles te versieren. Soms kun je de dag tevoren bijvoorbeeld al wat decoratie komen ophangen. Dit scheelt flink wat tijd op jullie bruiloft zelf!

Huwelijksreis boeken

In de maanden voor de bruiloft zijn jullie erg druk, het is daarom leuk om na afloop samen op huwelijksreis te gaan en even alle tijd hebben om te ontspannen. Dit is een heerlijk moment om echt samen te zijn en te genieten van een gezellige vakantie. Wat voor huwelijksreis jullie boeken, is natuurlijk helemaal afhankelijk van jullie wensen en het seizoen waarin jullie trouwen. Je leest er alles over in het blog Huwelijksreis: Zo plannen jullie de vakantie van jullie dromen.

In ondertrouw gaan

Als jullie gaan trouwen, moeten er ook wat officiële dingen geregeld worden. In ondertrouw gaan is daar een van. Dit betekent dat jullie aan de gemeente doorgeven dat jullie gaan trouwen. Je doet officieel aangifte en kiest daarbij je achternaam, de trouwdatum en het tijdstip dat jullie elkaar het jawoord willen geven. Vroeger moest je zelf langs bij de gemeente om in ondertrouw te gaan, tegenwoordig kan dit gewoon online. Niet heel romantisch, maar wel belangrijk om goed te regelen.

Vrijgezellenfeest vieren

Veel bruiden en bruidegommen worden in de weken voordat ze gaan trouwen door hun vriendengroep meegenomen voor een dagje weg. Zo´n vrijgezellenfeest is ontzettend gezellig en wordt over het algemeen geheim gehouden voor de bruid of bruidegom. Natuurlijk kun je wel wat dingen aangeven. Weet je bijvoorbeeld wie jouw vrijgezellenfeest organiseren? Dan kun je vast doorgeven welke vriendinnen je graag zou willen uitnodigen voor deze dag. Jouw ceremonie, zus of beste vriendinnen regelen de rest van deze gezellige dag voor de bruiloft.

Afspraak voor proefkapsel en proefmake-up maken

Waarschijnlijk boek je een kapster en visagist om jouw bruidskapsel en bruidsmake-up te doen op jullie trouwdag. Het is zeker aan te raden om vooraf een afspraak te maken voor een proefkapsel en proefmake-up. Het kan namelijk zijn dat je een bepaald plaatje in je hoofd hebt, maar het er in het echt toch opeens heel anders uitziet. Of dat degene die jij geboekt hebt minder goed blijkt te zijn dan je had gehoopt. Om teleurstellingen op de bruiloft zelf te voorkomen, kun je daarom maar beter goed zijn voorbereid.

Nagels laten doen

Verzorgde nagels zijn een echte must wanneer je gaat trouwen. Alle gasten zullen immers je trouwring komen bewonderen en je handen zullen ook regelmatig worden gefotografeerd, bijvoorbeeld bij het zetten van de handtekening onder de trouwakte. Laat daarom een of meerdere dagen voor de bruiloft een manicure doen. Gellak kan tegen een stootje waardoor de kans groot is dat je nagels er mooi uit blijven zien. Je zou ook altijd een extra flesje nagellak mee kunnen nemen om eventuele beschadigingen snel bij te werken.

Draaiboek maken

Voor een goed georganiseerde bruiloft is een draaiboek erg belangrijk. Hierin staat alles wat er gaat gebeuren, van het trouwen zelf tot aan de fotoshoot en het trouwfeest. Zo´n draaiboek is erg handig voor alle mensen die in de voorbereiding van jullie bruiloft betrokken zijn, zoals bijvoorbeeld jullie ceremoniemeester. Zorg dat er voldoende ruimte voor alle onderdelen wordt ingepland en dat er ook tijd is voor wat uitloop. Het zou vervelend zijn wanneer jullie je bijvoorbeeld moeten haasten om op tijd te zijn voor het diner. Alles wat met het regelen van jullie bruiloft te maken heeft, moet in dit draaiboek worden opgenomen. Zo weet je zeker dat er niets vergeten wordt.

En dan eindelijk trouwen!

En dan is het moment eindelijk aangebroken: jullie gaan trouwen. Na maandenlange voorbereidingen is het best gek als het dan zover is. Probeer van ieder moment te genieten en maak wat bijzonders van de ceremonie door bijvoorbeeld jullie eigen geloften te schrijven. Zorg er verder voor dat jullie alle gasten even kunnen spreken, maar dat jullie ook voldoende tijd hebben voor elkaar. Zoek bijvoorbeeld een mooi moment voor een first look of ga er tussendoor samen even uit.

Een bruiloft is een prachtige dag waar jullie nog jarenlang aan terug zullen denken. Wanneer alles niet precies verloopt zoals je gepland had, is dat geen enkel probleem. Als jullie maar genieten!

Dit blog bevat affiliate links.