Zou je jouw partner graag ten huwelijk willen vragen, maar heb je nog geen verlovingsring? Dan wordt het tijd om een mooi exemplaar uit te gaan kiezen. Wellicht heb je al een idee in je hoofd, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je geen idee hebt waar je moet beginnen bij de zoektocht naar een aanzoeksring. Met deze 6 tips voor het kopen van een verlovingsring kom je in ieder geval een heel eind!
Traditioneel vraagt de man de vrouw ten huwelijk door haar een verlovingsring te schenken. Het kan natuurlijk ook anders. Zo hoef je niet per se een verlovingsring te kopen en kan het ook de vrouw zijn die de man ten huwelijk vraagt. Toch zijn er nog steeds veel bruidsparen die waarde hechten aan traditie. Wil jij jouw partner binnenkort ten huwelijk vragen met een verlovingsring? Lees dan zeker deze tips even door zodat je de perfecte aanzoeksring uit kunt zoeken!
Tip 1: Zorg dat je de juiste ringmaat weet voor de aanzoeksring
Het aanzoek is natuurlijk het leukst wanneer jouw partner volledig verrast is. Dat betekent dat ze vooraf niets in de gaten mag hebben. Toch zul je wel haar ringmaat nodig hebben om een goede verlovingsring te kunnen kopen. Hoe kom je daar achter zonder dat je partner door heeft waar je mee bezig bent? Gelukkig zijn er wel wat manieren te bedenken om haar ringmaat te achterhalen. Je kunt bijvoorbeeld heel voorzichtig proberen de ringmaat op te meten of je schakelt de hulp in van een goede vriendin. Benieuwd hoe dit precies werkt? Je leest er alles over in het blog Ringmaat van je partner: Zo kom je er stiekem achter!
Let wel even op: Om de juiste ringmaat te bepalen, moet je natuurlijk weten welke vinger je op moet meten. De verlovingsring wordt vaak aan de ringvinger van de linkerhand gedragen. Volgens de oude Romeinen en Egyptenaren loopt er een ader door deze vinger die door loopt naar het hart. Dit blijkt helaas niet te kloppen, maar het is wel een romantisch idee om je verlovingsring aan de linkerkant te dragen als symbolische verbintenis met je hart. Zorg dus dat je de ringmaat van de ringvinger aan de linkerkant op meet. Lukt het je echt niet om de ringmaat te achterhalen? Ga dan uit van het gemiddelde. De gemiddelde ringmaat van een vrouw is 17 en van een man 20,5. Je kunt zelf waarschijnlijk wel inschatten of jouw man of vrouw een gemiddelde ringmaat heeft of daar iets boven of onder zit.
Tip 2: Wat kost een verlovingsring? Bepaal het budget!
Weet je wat de ringmaat van je vriendin is? Heel goed! Voor je de verlovingsring gaat kopen, zal je echter ook nog wat andere dingen moeten bepalen. Om te beginnen het budget. Wat kost een verlovingsring eigenlijk? Er zijn heel wat verschillende soorten verlovingsringen en de prijzen lopen sterk uiteen. Je vraagt je misschien af wat een verlovingsring gemiddeld kost. Een bedrag van 1000 euro is hierbij een mooie richtlijn. Natuurlijk zijn er ook verlovingsringen te koop van een paar honderd euro en kunnen de kosten aan de andere kant ook oplopen tot tienduizenden euro’s.
Je hoeft je zeker niet aan de gemiddelde prijs van een verlovingsring te houden. Het geld dat je uit wil geven aan de verlovingsring bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Er wordt wel eens gezegd dat je kunt denken aan een bedrag van een half maandsalaris. Uiteindelijk is het echter vooral belangrijk wat voor jou goed voelt. Een verlovingsring is een bijzondere ring waar jullie als het goed is de rest van jullie leven plezier aan kunnen beleven. Aan de andere kant is een bruiloft al duur genoeg en kan het ook geen kwaad om wat geld te sparen. Hoe duur een verlovingsring moet zijn, bepaal je echt zelf!
Tip 3: Zilveren of gouden verlovingsring kopen?
Zoals gezegd zijn er heel wat verschillende soorten verlovingsringen te koop. Dat betekent ook dat er heel wat keuzes zijn om te maken. Ga je bijvoorbeeld voor een zilveren of een gouden verlovingsring? Of kies je misschien liever voor een verlovingsring van witgoud? Om te achterhalen wat je vriendin mooi vindt, zou je kunnen kijken naar de sieraden die ze al heeft. Als ze bijvoorbeeld altijd een bepaalde ketting of armband draagt, is het fijn als de aanzoeksring hier bij past.
Naast dat je moet bepalen of je voor een verlovingsring in het goud of zilver kiest, zijn er ook nog heel wat andere keuzes te maken. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten of je een verlovingsring met diamant wilt en zo ja, wat voor soort diamant dit dan moet zijn. Je kunt je hier uiteraard ook over laten informeren bij de juwelier. Houd er wel rekening mee dat alle keuzes die je maakt tussen de verschillende soorten verlovingsringen uiteindelijk invloed zullen hebben op het budget.
Tip 4: Set van de trouwring en verlovingsring kopen
Je kunt ook vast even stilstaan bij de vraag wat er na de verlovingsperiode met de verlovingsring gaat gebeuren. Hier zijn namelijk meerdere opties voor. De eerste optie is het vervangen van de aanzoeksring voor de trouwring. In dat geval is het zonde om heel veel geld aan deze aanzoeksring uit te geven, na een aantal maanden wordt hij immers toch niet meer gedragen. Veel vrouwen kiezen er echter voor hun verlovingsring én een trouwring te dragen. Dit kan aan twee verschillende handen, maar het is ook mogelijk om de trouwring en verlovingsring met elkaar te combineren. Je maakt dan een set van beide ringen en er moet dus een trouwring worden uitgezocht die goed bij de aanzoeksring past. Dit is iets waar je vast over na kunt denken als je een verlovingsring gaat kopen.
Tot slot kun je de verlovingsring ook nog als trouwring gebruiken. Wanneer je flink wat geld aan een heel bijzondere verlovingsring besteedt, is dit bijvoorbeeld een goede optie. Voor de bruiloft zouden jullie de aanzoeksring nog kunnen laten graveren zodat hij toch net even anders is als trouwring.
Tip 5: Vraag of de verlovingsring op maat gemaakt kan worden
Hoe goed je ook je best hebt gedaan om de ringmaat van je partner te achterhalen, je weet natuurlijk nooit zeker of de verlovingsring perfect past. Het is daarom slim om vooraf even te informeren naar de mogelijkheden en de kosten voor het vermaken van de ring. Sommige soorten verlovingsringen kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een maatje kleiner laten maken, terwijl dit bij andere ringen niet mogelijk is of heel veel geld zal kosten. Door hier vooraf vast even naar te informeren, voorkom je teleurstellingen achteraf. Wel zo fijn als de ring toch niet zo perfect blijkt te zitten als je misschien gehoopt had.
Tip 6: Zorg voor een mooi verlovingsring doosje
Als het goed is wordt jouw verlovingsring in een mooi doosje geleverd. Dit is handig, want zo kun je de ring gemakkelijk bij je dragen tot het moment van dé vraag. Zorg er echter wel voor dat je het doosje met de verlovingsring tot die tijd goed opgeborgen houdt. Je wilt niet dat je partner het doosje al vindt voor je de vraag gesteld hebt.