Gasten aan tafel bij het bruiloft diner

Fotograaf: Ashley White

Shared dining bij jullie bruiloft diner

Hebben jullie al nagedacht over het diner op jullie bruiloft? Er zijn heel wat verschillende opties! Zo kun je kiezen voor een super chic driegangendiner of juist een informeel etentje met verschillende foodtrucks. De meeste bruidsparen maken een keuze tussen een buffet of een opgediend diner, maar shared dining is een andere leuke optie voor jullie bruiloft. 

De invulling van een bruiloft diner is heel persoonlijk. Houden jullie bijvoorbeeld van uitgebreid tafelen en is het diner misschien zelfs het hoogtepunt van jullie trouwdag? Dan kun je een chic diner regelen waarbij de gasten steeds verschillende gerechten krijgen voorgeschoteld. Of gaan jullie juist liever voor een buffet? Er zijn ook nog andere mogelijkheden dan een diner of een buffet. Shared dining is een leuk alternatief dat steeds populairder wordt op bruiloften.

Wat is shared dining?

Bij shared dining draait het, zoals de naam al zegt, om het delen van gerechten. Denk aan een tapasmaaltijd waarbij jullie met meerdere mensen verschillende gerechten delen tijdens de avond. Bij shared dining worden er vaak grote schalen in het midden van de tafel neergezet met allerlei soorten lekker eten. Hier kunnen de gasten vervolgens zelf iets van uitkiezen om op hun bord te scheppen. Benieuwd aan wat voor soort gerechten je kunt denken bij shared dining? Dat kan van alles zijn! Zo kunnen jullie bijvoorbeeld gaan voor een assortiment aan Italiaanse gerechten, maar ook iedere andere keuken is mogelijk. Kies vooral iets waar jullie gek op zijn!

Shared dining bij buiten bruiloft

Fotograaf: Jacoby Andrick

Voordelen van shared dining op een bruiloft

Shared dining heeft een aantal voordelen voor jullie bruiloft. Zo is het een gezellige manier van eten waarbij de gasten veel verschillende soorten gerechten kunnen proeven. Doordat alles gedeeld wordt, is het mogelijk om meerdere soorten voorgerechten, hoofdgerechten en desserts te serveren. Ook kun je met shared dining heel gemakkelijk met verschillende gangen werken. Willen jullie twee, drie, vier of zelfs meer gangen? Jullie kunnen zo lang blijven tafelen als jullie maar willen. Op deze manier kan jullie diner zelfs een avondvullend programma worden!

Zien jullie het wel zitten om lekker lang te tafelen? De gasten hebben net als bij een buffet veel keuze, maar ze kunnen wel gezellig aan tafel blijven zitten. Bij shared dining worden de gerechten namelijk uitgeserveerd op de tafels. Helemaal leuk is het om voor een bijpassend wijnarrangement te gaan. Je kunt op deze manier verschillende wijnen aanbieden die goed smaken bij de gerechten. Zijn er gasten aanwezig met bepaalde allergieën of dieetwensen? Ook dat is vaak geen probleem bij een shared diner, omdat er veel verschillende soorten gerechten zijn. Wel is het natuurlijk belangrijk om dit vooraf met de cateraar te bespreken, zodat hier rekening mee kan worden gehouden.

Shared dining ideeën voor jullie bruiloft

Eigenlijk hoeft het voor het soort eten niet veel uit te maken of je voor shared dining kiest of een gewoon menu voor de gasten. Wel is het bij shared dining zo dat de gerechten vaak wat kleiner zijn, zodat de gasten van verschillende dingen kunnen proeven. Dit kunnen allerlei soorten gerechten zijn, maar het kan wel leuk zijn om voor een bepaalde keuken te kiezen. Op zoek naar ideeën voor shared dining op jullie bruiloft? Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor Italiaanse gerechten, tapas of juist de Hollandse pot. Ook zou je een selectie kunnen maken van jullie favoriete gerechten. Overleg met je cateraar wat de mogelijkheden zijn om zo tot een goed menu te kunnen komen. De meeste cateraars hebben veel ervaring en kunnen daarom ook goed met je meedenken.

Shared dining met alle gasten aan een lange tafel

Fotograaf: Sarah Kennedy via Nouba

Combinatie van shared dining en losse gerechten

Het principe van shared dining kun je op alle gangen toepassen, maar het is ook mogelijk om alleen bepaalde gangen met elkaar te delen. Zo kan het bijvoorbeeld heel leuk zijn om allerlei kleine hapjes te delen als hoofdgerecht, maar de gasten wel een eigen voorgerecht en toetje te serveren. Een idee van een Italiaans shared dining menu zou kunnen zijn om te beginnen met grote schalen anti-pasti die de gasten met elkaar kunnen delen. Vervolgens kun je verschillende soorten Italiaanse gerechten op tafel zetten of kiezen voor een gezellige pizzaproeverij. Als toetje kun je tiramisu laten uitserveren, hierbij heeft iedereen dus weer een eigen portie. Een leuke combinatie!

Menukaart maken voor jullie shared diner

Wanneer jullie alle gerechten delen, hoeven de gasten niet vooraf te kiezen wat ze gaan eten. Toch kan het leuk zijn om wel menukaarten te maken en op de tafels neer te zetten. Beschrijf bijvoorbeeld de verschillende gerechten per gang op de menukaart zodat de gasten weten wat ze te eten krijgen en hoeveel ruimte ze nog moeten houden voor de andere gangen. Niet alleen is dit erg handig, ook ziet het er leuk uit wanneer jullie de menukaarten in jullie trouwhuisstijl maken.