Diner of buffet, wat kiezen jullie voor de bruiloft?

Het huwelijksdiner is altijd een bijzondere aangelegenheid. Veel bruidsparen kiezen ervoor om met een selecte groep gasten te gaan eten, voor een intieme sfeer. Aan de andere kant kan het juist ook leuk zijn om alle gasten uit te nodigen voor een uitgebreid diner. Vervolgens is de vraag hoe jullie het eten organiseren. Kies je voor een opgediend diner, een bruiloft buffet of zelfs nog iets anders op de dag van jullie huwelijk?

Het is niet altijd even gemakkelijk om een huwelijksdiner te plannen. Niet alleen moet je bepalen welke gasten mogen blijven eten en hoe de tafelschikking er uit komt te zien, ook zul je een keuze moeten maken tussen de verschillende manieren om het eten op te dienen. Wij helpen je vast een handje door de keuzes op een rijtje te zetten.

Huwelijksdiner op laten dienen

Bij een diner hebben alle gasten een vaste plek aan tafel en worden ze bediend door het personeel. Ze hoeven hierdoor zelf niet op te staan en iedereen krijgt rond dezelfde tijd zijn eten. Een huwelijksdiner is over het algemeen wat chiquer dan wanneer gasten hun eigen eten moeten gaan halen. Dit zie je dan ook terug in de kosten. Een ander nadeel van een diner is dat er weinig keuze is voor de gasten. Je kunt ze vooraf wel aan laten geven of ze vis, vlees of vegetarisch willen eten, maar meer keuze hebben de gasten niet. Bovendien zul je goed na moeten denken over de tafelschikking, omdat de gasten de hele avond op dezelfde plek blijven zitten.

Bruiloft buffet waar de gasten zelf eten kunnen halen

In plaats van een diner kun je ook voor een bruiloft buffet kiezen. Bij een buffet zullen de gasten zelf hun eten moeten halen in groepen, bijvoorbeeld per tafel. Een bruiloft buffet is misschien wat minder stijlvol, maar het is wel fijn dat iedereen zelf zijn eigen bord op kan scheppen. Er zijn meestal genoeg verschillende gerechten zodat er voor iedereen wel iets lekkers tussen zit. Een ander voordeel is dat een buffet over het algemeen een stuk goedkoper is dan een diner waarbij veel personeel nodig is. Wel kan het zijn dat jullie diner op deze manier wat minder sfeervol is omdat de gasten veel aan het lopen zijn.

Bruiloft diner of buffet met tafelschikking

Fotograaf: Matteo-Innocenti via Style Me Pretty

Combinatie van een bruiloft diner en buffet

Kun je niet zo goed kiezen? Dan is een combinatie tussen een diner en een buffet ook mogelijk. Het voorgerecht en het hoofdgerecht kunnen aan tafel opgediend worden, terwijl jullie voor het dessert bijvoorbeeld wel een buffet regelen. Of laat juist het voorgerecht en nagerecht serveren, terwijl de gasten het hoofdgerecht zelf uit kunnen komen kiezen. Zo kun je van alle voordelen profiteren! In plaats hiervan zouden jullie ook voor shared dining kunnen kiezen. In dit geval delen de gasten alle gerechten, maar kunnen ze wel gewoon aan tafel blijven zitten. Een gezellige manier om lang met elkaar te dineren.

Andere opties voor het diner bij jullie huwelijk

Tegenwoordig zijn er ook heel wat andere opties te bedenken voor de maaltijd op jullie bruiloft. Zo gaan veel bruidsparen die in de zomer trouwen voor een ontspannen barbecue. Ook kan het een leuk idee zijn om foodtrucks in te huren die de gasten van eten voorzien. Dit past perfect bij een festival bruiloft.