Bruiloft plannen: Alle onderdelen van A tot Z

Een bruiloft plannen kost best wat tijd. Het is immers een bijzondere dag waarvan je wil dat hij tot in de puntjes is voorbereid. Sommige bruidsparen worden een beetje overvallen door de hoeveelheid werk die op ze afkomt zodra ze eenmaal verloofd zijn. Met deze checklist van A tot Z helpen wij je een eindje op weg met jullie bruiloft planning!

Het plannen van een bruiloft begint vaak al maanden voor de trouwdatum. Niet zo gek, want er moet heel wat gebeuren. Wat dacht je van het kiezen van een trouwdatum, het versturen van de uitnodigingen en het maken van verlovingsfoto´s? Om niets te vergeten is het handig om gebruik te maken van een stappenplan waarmee je jullie bruiloft kunt plannen.

Het grote ABC van het bruiloft plannen

Wij kunnen ons voorstellen dat het best heftig is als je net verloofd bent en je nog niet weet wat je allemaal te wachten staat. Er zijn zo veel dingen waar je aan moet denken, dat je gemakkelijk wat kunt vergeten. Neem daarom rustig de tijd om dit ABC´tje van het bruiloft plannen door te nemen. Zo ben je in ieder geval op de hoogte van alles wat jullie nog moeten regelen voor the big day. Uiteraard kun je deze lijst aanpassen zodat het jullie eigen bruiloft planning wordt. En vergeet ook vooral niet om gebruik te maken van deze handige bruiloft checklist!

A – Achternaam

Als jullie gaan trouwen, moet er een keuze worden gemaakt voor de achternaam. Kiezen jullie samen voor zijn naam? Blijf jij je eigen naam houden? Zet je twee namen achter elkaar of wordt er zelfs voor jouw achternaam gekozen? Het kan allemaal! Neem de tijd om na te denken over deze beslissing, je zult de naam die je kiest immers de rest van je leven blijven gebruiken.

B – Budget voor de bruiloft

Het budget is erg belangrijk bij het plannen van jullie bruiloft. Dit bepaalt namelijk of jullie veel moeten besparen en misschien voor een goedkope bruiloft moeten gaan of dat jullie groots uit kunnen pakken. Overigens is het met elk budget mogelijk om te trouwen. Wist je dat je zelfs al een bruiloft kunt organiseren voor 1000 euro? Het gaat dan ook niet om het bedrag dat jullie kiezen, maar vooral om of jullie je aan dit budget houden. Het budget vormt de basis van jullie bruiloft planning.

C – Ceremonie

De ceremonie is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van jullie bruiloft. Hier zijn dan ook veel keuzes bij te maken. Trouwen jullie voor de kerk of alleen voor de gemeente? Willen jullie graag binnen of buiten trouwen? Schrijven jullie eigen geloften? Wie worden de getuigen? Allemaal vragen waar jullie over na zullen moeten denken.

D – Datum waarop jullie trouwen

En dan natuurlijk de grote vraag: wanneer gaan jullie trouwen? Er is een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een trouwdatum. Denk bijvoorbeeld maar eens aan nationale feestdagen, vakanties en bijzondere evenementen.

E – Eten en drinken

De meeste gasten hechten veel waarden aan het eten en drinken op een bruiloft. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je hier een vermogen aan uit hoeft te geven, maar het is wel belangrijk er goed over na te denken. Komt er een bruidstaart op jullie bruiloft? Hoeveel gasten zijn er bij tijdens het avondeten? Kiezen jullie voor een buffet of een diner? Zijn de drankjes tijdens het feest onbeperkt? En komen er ook hapjes of zelfs een midnight snack?

F – Fotograaf voor de bruiloft

De fotograaf is ontzettend belangrijk op een bruiloft. Tenslotte wil je na afloop de foto´s kunnen bekijken en zo nagenieten van een prachtige dag. Een goede fotograaf is zeker een investering waard. Het is dan ook niet aan te raden om hierop te besparen. Alleen hoe kies je een goede fotograaf? Zorg er altijd voor dat je een portfolio te zien krijgt om te kijken of de stijl bij jullie past. Verder kun je vaak recensies vinden van andere bruidsparen en is een kennismakingsgesprek een must.

G – Gastenlijst opstellen

Bij het plannen van een bruiloft is de gastenlijst misschien nog wel het meest belangrijk. Het aantal gasten dat jullie uitnodigen heeft namelijk een grote invloed op de rest van de bruiloft. Hoe meer gasten, hoe groter de locatie moet zijn en hoe groter het budget. Probeer hier rekening mee te houden bij het opstellen van de gastenlijst.

H – Huwelijksreis boeken

Na de bruiloft komt voor veel bruidsparen de honeymoon. Even de tijd om heerlijk van elkaar te genieten! Het is slim om tijdig te beginnen met het zoeken naar een geschikte huwelijksreis. Zo voorkom je dat de leukste plekjes al volgeboekt zitten.

I – Inspiratie en bruiloft planning tips

Er zijn zoveel leuke mogelijkheden dat het heel belangrijk is om inspiratie op te doen. Blader tijdschriften door, maak een bord aan op Pinterest, bezoek trouwwebsites en spiek bij andere bruiloften. Van al die leuke ideeën kun je een eigen moodboard maken. Zo kun je uiteindelijk kiezen voor een bepaalde stijl of thema en wordt jullie bruiloft een mooi geheel.

J – Jurken passen

Dé trouwjurk van je dromen vinden is een belangrijke missie. Dus neem je moeder en vriendinnen mee en loop de trouwwinkels plat. Het is handig om vooraf vast wat inspiratie op te doen zodat je een beetje weet waar je naar op zoek bent. Ook hiervoor kun je weer gebruik maken van Pinterest.

K – Kinderen op de bruiloft

Hebben jullie zelf kinderen? Dan zullen zij misschien een belangrijke rol vervullen binnen jullie bruiloft. En wat doe je met de kinderen van jullie gasten? Zijn zij ook welkom of liever niet? Zorg dat je dit duidelijk communiceert zodat er geen misverstanden over ontstaan.

L – Locatie waar jullie gaan trouwen

Het vinden van een geschikte locatie is natuurlijk ook erg belangrijk. Het fijnste is het wanneer de ceremonie, receptie en het feest allemaal op één locatie plaats kunnen vinden. Jullie zullen dan wel een trouwlocatie moeten vinden die deze mogelijkheden biedt. Hierbij zul je ook goed het budget in de gaten moeten houden.

M – Muziek voor de bruiloft

Kiezen jullie voor een band of een DJ? En komt er misschien ook (live) muziek tijdens de ceremonie of het diner? Muziek kan een belangrijk onderdeel zijn van jullie bruiloft. Je kunt hier op besparen, maar het kan er ook juist voor zorgen dat jullie bruiloft extra bijzonder wordt.

Muziek voor de bruiloft plannen

Fotograaf: Zwart Fotografie

N – Nagels

Je handen laat je regelmatig zien op jullie bruiloft, de gasten zullen immers de ring willen bewonderen. Een manicure is dus zeker aan te raden. Hebben jouw trouwschoenen een open voorkant of ga je na de bruiloft op huwelijksreis naar een warm land? Dan kun je ook meteen een pedicure laten doen.

O – Ondertrouw

Maximaal twee weken voor de huwelijksdatum moeten jullie in ondertrouw gaan. Hierbij geven jullie bij jullie eigen gemeente aan dat jullie willen trouwen. Je legt op dit moment meteen vast wat jullie trouwdatum is, waar jullie trouwen, of jullie trouwen in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden en welke naam je aanneemt.

P – Proefkapsel en proefmake-up

Op je bruiloft wil je er natuurlijk perfect uitzien. Het is dus heel belangrijk om een afspraak te plannen voor het proefkapsel en de proefmake-up. Zo weet je zeker dat het helemaal naar jouw smaak zit op de grote dag!

Q – Quality time met je geliefde

Door alle drukte die hoort bij het plannen van een bruiloft, vergeet je nog wel eens om tijd te maken voor elkaar. Zonde, want de hele bruiloft draait juist om het feit dat jullie zo ontzettend graag samen willen zijn. Quality time inplannen voor jullie samen is dus een belangrijk onderdeel van het plannen van een bruiloft.

R – Ringen

Jullie trouwringen zijn misschien wel een van de belangrijkste onderdelen van jullie bruiloft. Ze staan immers symbool voor de verbintenis die jullie met elkaar aangaan. Het is daarom belangrijk om een perfect paar te vinden.

Trouwringen in bloem

Fotograaf: Mon et Mine

S – Sieraden

Los van de trouwringen zijn er natuurlijk nog andere sieraden die je zult dragen op jullie bruiloft. Wat dacht je bijvoorbeeld van oorbellen, een kettinkje of armbanden? Je kunt kiezen voor echte statement sieraden of juist gaan voor minimalistisch.

T – Trouwambtenaar

De trouwambtenaar is degene die jullie in de echt zal verbinden. Jullie kunnen gewoon een trouwambtenaar vanuit de gemeente aangewezen krijgen, maar wanneer je het meer persoonlijk wilt houden, kun je een zelfstandige BABS inhuren. Deze Buitengewoon Amtenaar Burgerlijke Stand gaat met jullie in gesprek en zorgt voor een persoonlijk ceremonie waarbij rekening wordt gehouden met jullie wensen.

U – Uitnodigingen

Natuurlijk is het ook belangrijk dat jullie gasten op tijd op de hoogte zijn van de trouwdatum en de trouwlocatie. Vergeet daarom niet om ruim tevoren de uitnodigingen te versturen. Dit doe je meestal zo´n acht tot zes weken voor de bruiloft. Het is gebruikelijk dat de ceremoniemeester de kaarten op de bus doet, zo kan hij of zij eventueel nog een extra boodschap toevoegen voor de gasten. Wil je nog extra informatie kwijt over jullie bruiloft? Dan kan het handig zijn om een bruiloft website aan te maken.

V – Verlovingsshoot

Een verlovingsshoot is een goede manier om de trouwfotograaf te leren kennen en te wennen aan de camera. Op deze manier hebben jullie ook meteen een aantal mooie foto´s samen die jullie weer kunnen gebruiken voor de trouwkaarten of als decoratie tijdens jullie bruiloft.

W – Weddingplanner als hulp voor het plannen van een bruiloft

Weinig tijd voor het plannen van jullie bruiloft? Huur dan gewoon een weddingplanner in! Dit kan een hoop zorgen voorkomen en neemt jullie veel werk uit handen! Op deze manier kun je zonder stress de bruiloft van jullie dromen plannen.

X – X-factor

Bij de X-factor denk je waarschijnlijk meteen aan alle talentenshows op de televisie. Een bruiloft heeft volgens ons echter ook een X-factor nodig. Wat is het persoonlijke stukje dat jullie toevoegen waardoor de gasten deze dag nooit meer zullen vergeten?

Y – (Do It) Yourself bruiloft

DIY is niet alleen hartstikke hip, het is ook nog eens leuk en je kunt er flink wat geld mee besparen. Dus trommel een lading hulptroepen op, bijvoorbeeld je moeder, een aantal gezellige vriendinnen en natuurlijk je husband to be, en ga lekker creatief aan de slag! Zo voeg je op een goedkope manier een persoonlijke touch toe aan jullie bruiloft.

Bekijk hier alle DIY ideeën op onze website.

Z – Zonder zorgen een bruiloft plannen

En dan misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: laat je zorgen los. Een bruiloft plannen moet vooral leuk zijn. Regel voldoende hulp zodat je er niet alleen voor staat en zorg dat je de tijd hebt. Maak je geen zorgen over wat er allemaal mis kan gaan. Natuurlijk verloopt jullie bruiloft niet vlekkeloos, maar welke bruiloft doet dat nou wel? Geniet van de weken voor jullie huwelijk, want de dag zelf is altijd sneller voorbij dan je zou willen.

Inspiratie blogs voor planning bruiloft

Zijn jullie er na het lezen van deze ABC helemaal klaar voor om jullie eigen bruiloft te plannen? Maar kunnen jullie nog wel wat inspiratie gebruiken? Dan hebben wij nog wat handige blogs voor je om door te nemen: