De 10 leukste ideeën voor spelletjes op een bruiloft

Een bruiloft is een bijzondere dag met vrienden en familie. Veel bruiloften zijn al lang niet meer zo formeel, het gaat vooral om de gezelligheid. Wil je graag voor wat extra vermaak zorgen op jullie bruiloft? Of ben je juist op zoek naar iets wat je het bruidspaar kunt laten doen? Wij hebben de leukste trouwspelletjes verzameld! 

Voor de gasten zijn spelletjes op een bruiloft altijd leuk. Er zijn genoeg momenten dat ze hier tijd voor hebben. Bijvoorbeeld als het bruidspaar bezig is met de fotoshoot of tijdens de receptie. Bovendien zijn spelletjes een leuke manier om de andere gasten te leren kennen. Het kan echter ook leuk zijn om het bruidspaar juist spelletjes te laten spelen. Een bruiloft is dan ook de perfecte plek voor wat ouderwetse spelletjes!

Leuke trouwspelletjes voor buiten

Organiseren jullie een buiten bruiloft, misschien zelfs in festivalsfeer? Dan is het leuk om verspreid over de trouwlocatie wat spellen neer te zetten voor de gasten. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • Jenga: Wist je dat er een variant van Jenga is met extra grote Jengastenen? Dit is een leuk spel om buiten neer te leggen voor de gasten. Als je een beetje handig bent, kun je natuurlijk ook zelf een Jenga spel maken van hout. Aan het einde van de dag kun je alle gasten een berichtje op een van de Jengastenen laten schrijven, zo heb je meteen een gastenboek!
  • Blikgooien: Blikgooien is een simpel spelletje dat je gemakkelijk kunt maken voor jullie bruiloft. Je verzamelt een paar blikken en hoeft ze vervolgens alleen nog van een leuk kleurtje te voorzien.
  • Bruiloft piñata: Het is ook leuk om een piñata op te hangen die de gasten of het bruidspaar stuk kunnen slaan. In de piñata kun je kleine cadeautjes of snoepjes doen als verrassing.

Spelletjes voor de gasten op een bruiloft 

Niet alleen buiten, maar ook binnen kun je allerlei leuke spelletjes bedenken, bijvoorbeeld voor tijdens de receptie of het trouwfeest. Deze 4 spellen zijn bijvoorbeeld erg leuk:

  • Zoek de gast die: Wil je dat de gasten kennis maken met elkaar? Dan is het spel ‘zoek de gast die’ een leuk idee. De gasten moeten hierbij zo snel mogelijk verschillende mensen op de bruiloft vinden, bijvoorbeeld de gast die de bruid het langst kent of degene die al meer dan 10 jaar getrouwd is. Op deze pagina lees je alles over dit interactieve bruiloft spel.
  • Stoelendans met voorwerpen: Stoelendans is een leuk oudhollands spelletje, maar speciaal voor de bruiloft kun je een nóg leukere variant spelen. Steeds als er een stoel wordt weggehaald, moeten de gasten op zoek naar een voorwerp zoals een schoen met een hoge hak, een stropdas of een champagneglas.
  • Draaien aan het prijzen: Zet een groot rad neer op de bruiloft waar de gasten aan kunnen draaien om prijzen te winnen. Het is leuk als er naast mooie prijzen ook opdrachten aan het rad zijn gekoppeld. Zo kun je denken aan opdrachten als het halen van een drankje voor de bruid en bruidegom of het tonen van je dancemoves op de dansvloer.
  • I Spy: Vind je het leuk om wat spontane foto’s van jullie bruiloft te hebben? Leg dan een aantal wegwerpcamera’s neer of vraag de gasten om de camera op hun mobieltje te gebruiken voor het spel ‘I spy’. Hierbij is het de bedoeling dat de gasten foto’s maken van verschillende personen of gebeurtenissen op jullie bruiloft. Denk bijvoorbeeld aan een kus van de bruid en bruidegom, een foto van een omhelzing of iemand die een stuk van de bruidstaart eet. Wie als eerst alles gefotografeerd heeft, wint het spel.

Bruiloft spelletjes voor het bruidspaar

Vind je het leuk om het bruidspaar te verrassen, maar zitten ze niet zo te wachten op een liedje of ABC’tje? In dat geval zou je een spelletje voor ze kunnen organiseren waar de gasten eventueel ook aan mee kunnen doen. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals:

  • Schoenenspel: Het schoenenspel is een ontzettend populair bruiloft spel waarbij het bruidspaar vragen moet beantwoorden. De bruid en bruidegom zitten met hun ruggen tegen elkaar aan en hebben allebei een schoen van de bruid en een schoen van de bruidegom vast. Vervolgens worden er vragen gesteld zoals ‘wie is het meest romantisch?’ en ‘wie is het meest eigenwijs?’. Het bruidspaar kan antwoorden door één van de schoenen omhoog te houden. In plaats van schoenen kun je ook bordjes met ‘bruid’ en ‘bruidegom’ gebruiken. Je vindt hier leuke vragen die je kunt stellen bij het schoenenspel.
  • Ballonnenspel: Bij het ballonnenspel krijgt het bruidspaar een ballon die ze tussen hun lichamen moeten klemmen. Vervolgens krijgen ze allerlei opdrachten waarbij ze moeten zorgen dat ze de ballon niet verliezen.
  • Huwelijk quiz: Een ouderwetse quiz is natuurlijk ook altijd leuk als spel. Je kunt een algemene huwelijk quiz maken met vragen over trouwen, maar je kunt er ook vragen over het bruidspaar of de gasten in verwerken. De gasten kunnen zelf ook meedoen, geef ze bijvoorbeeld gekleurde bordjes om antwoord te kunnen geven.