Bruid en haar vader tijdens ceremonie

Fotograaf: Leonard Walpot

14 Tips voor een persoonlijke trouwceremonie

De huwelijksceremonie is waarschijnlijk het meest bijzondere moment van jullie bruiloft. Dit is immers waar het allemaal om draait, het moment waarop jullie elkaar het jawoord kunnen geven. Natuurlijk kunnen jullie voor een standaard bruiloft ceremonie kiezen, maar eigenlijk is het veel leuker om er wat bijzonders van te maken. Daarom hebben wij 14 tips voor een persoonlijke trouwceremonie op een rijtje gezet! 

Een bruiloft ceremonie is een ontzettend speciaal en intiem moment. Het gaat immers om jullie leven en jullie liefde voor elkaar. Als het goed is zijn alle mensen die een belangrijke rol spelen in jullie leven hierbij aanwezig. Het is leuk om dit moment extra bijzonder te maken door voor unieke toevoegingen te zorgen. Op deze manier maken jullie er een persoonlijke trouwceremonie van die goed bij jullie past. Ben je benieuwd aan wat voor soort dingen je kunt denken? Wij hebben wel wat leuke ideeën!

#1. Eigen geloften schrijven

Als jullie trouwen, zullen jullie altijd geloften af moeten leggen. Naast de officiële geloften kunnen jullie ook eigen geloften schrijven. Persoonlijker kan jullie trouwceremonie bijna niet worden! In deze geloften beschrijf je wat je de ander wilt beloven voor de rest van jullie leven samen. Vaak zorgt dit voor emotionele woorden met wellicht een beetje humor er in. Niet alleen is het erg fijn om jullie gevoelens voor elkaar op deze manier uit te kunnen spreken, ook vinden de gasten het vaak leuk om jullie persoonlijke verhaal te horen. Het is een mooie toevoeging aan jullie trouwceremonie.

#2. Gebruik maken van rituelen tijdens jullie trouwceremonie

Jullie trouwceremonie hoeft natuurlijk niet alleen maar uit mooie woorden te bestaan. Het kan leuk zijn om gebruik te maken van een bepaald ritueel waarmee je een extra symbolische betekenis aan jullie huwelijk toe kunt voegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende rituelen?

  • Zand gieten: Zand gieten is een ritueel waarbij jullie een glazen vaas of pot vullen met gekleurd zand. Allebei hebben jullie een eigen kleur en deze kleuren staan symbool voor het leven dat jullie apart van elkaar hebben geleid. Door het samen gieten van het gekleurde zand, komen ook jullie levens samen in het huwelijk. Hebben jullie samen kinderen of een samengesteld gezin? Dan is het een leuk idee om ook de kinderen een eigen kleur zand te geven en mee te laten doen met dit ritueel.
  • Tie the knot: Tie the knot is een oude Keltische traditie waarbij de bruid en de bruidegom hun handen tijdens de bruiloft ceremonie aan elkaar laten knopen. Dit staat symbool voor jullie verbondenheid.
  • Kistje met wijn: Een ander leuk gebruik is het dichttimmeren van een kistje waar een fles (goede) wijn in zit. Tijdens de ceremonie spreken jullie met elkaar af wanneer jullie het kistje mogen openen. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een bijzonder jubileum of wanneer jullie huwelijk wat minder gaat. Eventueel kunnen jullie ook nog een brief aan jullie zelf in de toekomst schrijven en deze brief samen met de wijn in het kistje leggen.

Dit zijn slechts drie voorbeelden, er zijn nog heel wat andere leuke rituelen te bedenken voor jullie persoonlijke trouwceremonie. Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Lees dan zeker even het blog 7 Rituelen die jullie ceremonie extra bijzonder maken

#3. Een BABS inhuren voor de bruiloft ceremonie

Als je bij de gemeente trouwt, krijg je een trouwambtenaar van de gemeente toegewezen. Prima natuurlijk, maar deze trouwambtenaar heeft weinig tijd om jullie goed te leren kennen en een persoonlijke speech over jullie te schrijven. Willen jullie liever een écht persoonlijke trouwceremonie? Huur dan een BABS in die goed bij jullie past en die alle tijd neemt om jullie beter te leren kennen. Hier betaal je wat meer voor, maar dit geld is het meer dan waard. Een goede BABS zorgt namelijk voor een onvergetelijke trouwceremonie.

#4. Weggegeven worden door een dierbare

Traditioneel wordt de bruid weggegeven door haar vader, maar je kunt natuurlijk ook een andere manier kiezen om de trouwceremonie binnen te komen lopen. Het is mooi om dit moment met je vader te kunnen delen, maar je zou ook je beide ouders, broer, zus, opa of oma kunnen vragen. Door samen met een dierbare de trouwceremonie in te komen lopen, maak je het extra persoonlijk. Bovendien zal degene die jij voor deze taak vraagt het waarschijnlijk als een echte eer ervaren.

#5. Jullie persoonlijke backdrop

Misschien hebben jullie al wel een prachtige trouwlocatie die eigenlijk weinig decoratie meer nodig heeft. Toch is het altijd mooi om een speciale backdrop voor jullie trouwceremonie te regelen. Deze backdrop zorgt namelijk voor het echte wauw-effect en staat bovendien waanzinnig op de foto’s. Het is ook dé manier om jullie eigen stijl aan de trouwceremonie toe te voegen. Er zijn namelijk heel wat verschillende achtergronden om uit te kiezen. Kijk maar eens bij deze 15 Prachtige backdrops die ieder bruidspaar wil hebben

#6. Alternatief voor het uitwisselen van trouwringen

Het uitwisselen van de ringen is altijd een bijzonder moment tijdens de ceremonie. Willen jullie liever geen trouwringen dragen? Dan kunnen jullie natuurlijk ook voor een alternatief kiezen. Laat bijvoorbeeld een mooie tatoeage zetten die je tijdens de ceremonie aan de gasten onthult of wissel een ander bijzonder sieraad zoals een ketting of een horloge met elkaar uit. Deze alternatieven voor de trouwringen maken jullie trouwceremonie misschien nog wel nóg persoonlijker.

#7. Kinderen bij de trouwceremonie betrekken

Hebben jullie kinderen? Dan is het natuurlijk prachtig om ze onderdeel van jullie bruiloft te laten zijn. Tijdens de ceremonie zouden ze bijvoorbeeld de trouwringen naar voren kunnen brengen. Het kan ook leuk zijn om jullie kinderen een speciale kindertrouwakte te laten tekenen. Op deze manier zullen ze zich super betrokken voelen.

#8. Trouwen met jullie huisdieren er bij

Geen kinderen, maar wel huisdieren? Ook die kunnen bij jullie persoonlijke trouwceremonie worden betrokken! Zo kan je hond bijvoorbeeld heel goed worden ingezet als ringendrager. Kijk wel even of jouw huisdier geschikt is voor een rol op jullie bruiloft. Voor sommige dieren is het namelijk geen pretje om de hele dag tussen een heleboel mensen te zijn. Jullie zouden eventueel ook een oppas in kunnen schakelen die goed op jullie huisdier let.

#9. Huwelijksceremonie met speeches van getuigen

De huwelijksceremonie wordt aan elkaar gepraat door jullie trouwambtenaar, maar het is ook mogelijk om jullie getuigen om een bijdrage te vragen. Jullie BABS zou contact met ze op kunnen nemen om te vragen hoe zij jullie zien. Dit kan hij of zij dan vervolgens in het verhaal verwerken. In plaats hiervan kunnen jullie getuigen ook een kleine speech geven tijdens de bruiloft ceremonie waarin ze iets over jullie als bruidspaar vertellen. Dit zorgt vaak voor prachtige, persoonlijke verhalen en anekdotes die jullie ceremonie extra bijzonder maken.

#10. Alle gasten bij de trouwceremonie betrekken

Alle gasten die op jullie trouwceremonie aanwezig zijn, spelen als het goed is een belangrijke rol in jullie leven. Het is daarom leuk om ze allemaal een actieve rol te geven tijdens de ceremonie. Zo kun je de trouwringen bijvoorbeeld naar voren laten dragen door de gasten. De ringen beginnen achteraan en de gasten geven de ringen aan elkaar door naar voren. Op deze manier kan iedereen de trouwringen even aanraken en zo hun gelukswensen voor jullie met de ringen meegeven. Een ander leuk idee is het samenstellen van een bruidsboeket met bloemen van de gasten. Je kunt de gasten vooraf vragen om allemaal één bloem mee te nemen naar jullie huwelijksceremonie. Als je naar voren loopt, kun je de bloemen ondertussen in ontvangst nemen en ze bij elkaar binden tot een uniek bruidsboeket.

#11. Aandacht voor dierbaren die niet aanwezig kunnen zijn

Natuurlijk zou je het liefst alle mensen die belangrijk voor jullie zijn bij de trouwceremonie willen hebben. Toch kan dit helaas niet altijd. Zo kan het zijn dat dierbaren ernstig ziek zijn of al zijn overleden. In dat geval is het mooi om hier even bij stil te staan tijdens de ceremonie. Zet bijvoorbeeld een foto neer van de persoon die jullie missen of neem een moment om een kaars aan te steken. Dit is misschien wat emotioneel, maar ook heel bijzonder om tijdens jullie huwelijksceremonie te kunnen doen.

Persoonlijke bruiloft ceremonie met foto's van dierbaren

Fotograaf: Braun Photography via Ruffled

#12. Persoonlijk programmaboekje voor jullie bruiloft ceremonie

Een programmaboekje is altijd handig. Niet alleen weten de gasten zo precies wat ze te wachten staat, ook hebben ze wat te doen als ze wachten tot het bruidspaar binnen komt lopen. Het is leuk om zelf een echt persoonlijk programmaboekje te maken met mooie foto’s en verhalen of quotes. Op deze manier leren de gasten jullie nog beter kennen en hebben ze ook meteen een mooi aandenken aan jullie bruiloft om mee naar huis te nemen. Ben je nog op zoek naar ideeën? Je kunt ze vinden in het blog over programmaboekjes op jullie bruiloft

#13. Live muziek tijdens jullie persoonlijke trouwceremonie

Muziek is altijd een mooie toevoeging aan jullie bruiloft, zeker wanneer het live is. Niet alleen bij het trouwfeest hoort muziek, ook bij de ceremonie op jullie bruiloft is het mooi om hier gebruik van te maken. Jullie kunnen een aantal nummers laten spelen via de geluidsinstallatie, bijvoorbeeld als jullie binnen komen lopen of de ceremonie verlaten. Wanneer jullie live muziek inschakelen, komt dit echter nog meer binnen. Natuurlijk hoef je geen voltallige band uit te nodigen voor de ceremonie. Piano- of gitaarmuziek met een zanger of zangeres erbij is al voldoende.

#14. Positie van de stoelen bij de huwelijksceremonie

Tot slot nog een handige tip voor het neerzetten van de stoelen tijdens jullie huwelijksceremonie. Standaard staan de stoelen in rechte rijen, maar door ze net even anders neer te zetten kun je soms voor een extra fijne sfeer zorgen. Door gebruik te maken van halve cirkels, kun je bijvoorbeeld voor meer verbondenheid zorgen. Het kan ook leuk zijn om niet voor de standaard witte klapstoeltjes te kiezen, maar in plaats hiervan unieke stoelen te verzamelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze prachtige verzameling aan vintage stoelen?

Wat is voor jullie een persoonlijke trouwceremonie?

Tot slot nog even dit: Uiteindelijk draait het vooral om wat voor jullie belangrijk is. Zijn jullie tevreden met een standaard ceremonie zonder veel extra toevoegingen? Dan is dat natuurlijk helemaal prima. Willen jullie het juist liever compleet anders doen? Ook dat is goed. Laat je vooral niet door anderen vertellen hoe jullie huwelijksceremonie hoort te verlopen. Kies iets waar jullie allebei blij van worden, of dat nou super origineel is of juist heel standaard. Het is immers jullie trouwdag!