Bruidspaar tijdens de ceremonie

Fotograaf: The Wedding Story

De voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar

Als jullie willen trouwen, hebben jullie daar een trouwambtenaar voor nodig die jullie officieel in de echt kan verbinden. Je kunt gebruikmaken van een trouwambtenaar die door de gemeente wordt aangewezen, maar in plaats daarvan kun je ook trouwen met een zelfstandig trouwambtenaar. Wat zijn eigenlijk de verschillen? 

De trouwceremonie is waarschijnlijk het meest bijzondere moment van jullie bruiloft. Dit is namelijk hét moment waar jullie al die tijd naar toeleven: jullie worden eindelijk officieel man en vrouw. Natuurlijk hoort daar dan ook een mooie ceremonie bij en daar speelt de trouwambtenaar een grote rol bij.

Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand

Als je gaat trouwen voor de wet, heb je hier een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand of afgekort een BABS voor nodig. Een BABS is beëdigd om jullie officieel te trouwen. Jullie huwelijk is dan ook alleen rechtsgeldig als jullie ceremonie volgens alle regels verloopt. Je kunt een BABS aangewezen krijgen bij de gemeente. In dit geval heb je geen invloed op de keuze, er wordt iemand aangewezen die jullie zal gaan trouwen. In plaats daarvan kun je echter ook kiezen voor het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar.

Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar

Het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar heeft heel wat voordelen ten opzichte van een BABS van de gemeente. Het belangrijkste is dat jullie vrije keuze hebben en dus op zoek kunnen gaan naar iemand die goed bij jullie past. Daarnaast neemt een zelfstandig trouwambtenaar veel uitgebreider de tijd om jullie te leren kennen. Op deze manier wordt de ceremonie op jullie bruiloft een stuk persoonlijker. Tot slot hebben jullie veel invloed op hoe de ceremonie zal verlopen. Met een zelfstandig trouwambtenaar kun je gemakkelijk afspraken maken over bepaalde rituelen die jullie willen doen en is er ook ruimte om bijvoorbeeld de getuigen te betrekken. De trouwambtenaar zou vooraf zelfs al met jullie getuigen of familieleden in gesprek kunnen gaan om nóg meer informatie op te halen voor een persoonlijke huwelijksvoltrekking. Zo weet je zeker dat het geen standaard praatje wordt, maar echt een bijzonder moment helemaal speciaal voor jullie. Tot slot kun je een zelfstandige BABS overal mee naartoe nemen. Of jullie nou op het Nederlandse strand willen trouwen of tussen de Toscaanse heuvels, alles is mogelijk!

Trouwambtenaar zoeken

Een ambtenaar van de burgerlijke stand inhuren is niet iets wat je zomaar even doet. Deze ambtenaar heeft namelijk grote invloed op hoe jullie trouwceremonie zal verlopen, het is daarom belangrijk om een trouwambtenaar te zoeken die goed bij jullie past. Ga op  internet op zoek naar verschillende mogelijkheden voor een zelfstandig trouwambtenaar bij jullie in de buurt. Vervolgens kunnen jullie een kennismakingsgesprek aanvragen om te kijken of de klik er is en of jullie trouwambtenaar iemand is die past bij de bruiloft die jullie in gedachten hebben.

Wat zijn de kosten voor een zelfstandig trouwambtenaar?

Aan het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar zijn natuurlijk wel kosten verbonden. Je betaalt allereerst voor de uren van de BABS zelf, hier rekent een zelfstandig trouwambtenaar zo’n €750,- tot €900,- voor. Daarnaast moeten er nog kosten worden betaald aan de gemeente voor het beëdigen van de trouwambtenaar. In totaal ben je gemiddeld zo rond de duizend euro kwijt voor een zelfstandig trouwambtenaar. Overigens hangen de kosten ook af van het pakket dat je kiest. Veel trouwambtenaren bieden verschillende pakketten aan waarbij je zelf kunt kiezen hoe lang de ceremonie duurt en of je nog extra wensen hebt, zoals het betrekken van de getuigen in de speech van de trouwambtenaar. Check ook even of de reiskosten zijn inbegrepen in de totaalprijs. Het kan namelijk zo zijn dat je hier nog een apart tarief per kilometer voor moet betalen.

Bekende Nederlander of een bekende als trouwambtenaar

Wist je dat het ook mogelijk is om een bekende Nederlander als trouwambtenaar te vragen? Het bekendste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk wel trouwambtenaar Dirk Zeelenberg, presentator en acteur uit onder andere de serie Divorce. Maar je kunt bijvoorbeeld ook bekende Nederlanders Jan Versteegh, Maik de Boer en Angela Groothuizen boeken als trouwambtenaar. Houd er wel rekening mee dat de kosten van een zelfstandig trouwambtenaar erg uiteen kunnen lopen. De kosten van een bekende Nederlander als trouwambtenaar zijn vanzelfsprekend hoger dan wanneer jullie een minder bekende trouwambtenaar vragen voor jullie huwelijk. In plaats van een bekende Nederlander kan het ook heel bijzonder zijn om een bekende van jullie zelf te vragen als trouwambtenaar voor 1 dag. Zo kun je bijvoorbeeld getrouwd worden door je zus, je oom of je beste vriendin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *