Als jullie gaan trouwen, moeten jullie de keuze maken tussen trouwen in gemeenschap van goederen of trouwen onder huwelijkse voorwaarden. In Nederland trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen, maar trouwen onder huwelijkse voorwaarden is ook zeker mogelijk. Wat houdt dat precies in?
Vroeger trouwde je standaard in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen van zowel voor- als na het huwelijk automatisch van jullie samen zijn. Op het moment dat je gaat scheiden, worden deze bezittingen gelijk verdeeld. Sinds 2018 is er een verandering gekomen in de wet waardoor je nu automatisch onder beperkte huwelijkse voorwaarden trouwt. Het verschil met hiervoor is dat de bezittingen van voor het huwelijk nu niet meer gemeenschappelijk zijn en dus ook bij scheiding alleen van jou blijven.
Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden
Als je echter niet in beperkte gemeenschap van goederen wilt trouwen, is er ook nog de mogelijkheid om te trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Maar wat betekent dit nou precies? Wanneer jullie voor de wet trouwen onder huwelijkse voorwaarden zijn niet alle bezittingen automatisch van jullie beiden. Jullie maken namelijk samen afspraken over wat van wie is en hoe jullie omgaan met alle bezittingen die jullie in de loop der jaren verwerven. Een groot voordeel is dat het hierdoor heel duidelijk is wat van wie is en hoe jullie het regelen als jullie onverhoopt uit elkaar zouden gaan. Maar nog belangrijker is dat trouwen onder huwelijkse voorwaarden een goede optie is voor mensen met een eigen bedrijf. Door allebei je eigen bezittingen te houden, loopt de ander geen financiële risico’s in het geval van faillissement. Wel zo’n fijn idee!
Huwelijkse voorwaarden opstellen
Het opstellen van de huwelijkse voorwaarden doe je officieel bij een notaris. Bij de notaris kunnen jullie laten vastleggen hoe jullie omgaan met bezittingen zoals een huis, inkomen, schulden, pensioen, erfenissen en schenkingen. Alle afspraken die jullie hierover maken worden in de huwelijkse voorwaarden verwerkt. Zo is het heel duidelijk hoe jullie nu en in de toekomst met bezittingen om zullen gaan.
Kosten van huwelijkse voorwaarden
Het opstellen van huwelijkse voorwaarden is natuurlijk niet gratis, hier zitten kosten aan verbonden. Je betaalt de notaris voor de tijd die hij steekt in het opstellen van de huwelijkse voorwaarden. De notaris geeft bijvoorbeeld advies en helpt jullie om alles helemaal uit te werken. Gemiddeld ben je ongeveer €500,- tot €1500,- kwijt voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden. De verschillen in tarieven zijn zo groot omdat notarissen zelf mogen weten hoeveel geld ze rekenen. Het is dus slim om de tarieven te vergelijken voordat je een notaris kiest die jullie kan helpen.
Huwelijkse voorwaarden na huwelijk
Ook nadat jullie eenmaal getrouwd zijn, is het nog mogelijk om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Dit is echter wel een stuk ingewikkelder dan wanneer jullie het vooraf regelen en het kan ook meer geld kosten. Bovendien loop je altijd het risico dat er in de tussentijd iets gebeurt. Als je verstandig bent, regel je de huwelijkse voorwaarden dus goed vóór jullie huwelijk.
Bron: Rijksoverheid