Wat kost trouwen bij de gemeente?

Als jullie willen trouwen, moet dit in ieder geval officieel voor de wet. Dit kunnen jullie regelen in de gemeente waar jullie wonen. Maar wat kost trouwen bij de gemeente eigenlijk? En met welke bijkomende kosten moet je allemaal rekening houden? Wij hebben alle informatie voor je op een rijtje gezet! 

Je hebt ‘ja’ gezegd, de verlovingsring schittert om je vinger, en je bent helemaal in de wolken. Maar nu beginnen dan echt de voorbereidingen voor jullie grote dag. Een van de belangrijkste onderdelen om te regelen is wel de officiële huwelijksceremonie bij de gemeente. Dit is namelijk voor iedereen verplicht, ook als jullie daarnaast nog voor de kerk willen trouwen. Maar wat zijn de kosten voor een gemeentelijk huwelijk?

Hoeveel kost het om bij de gemeente te trouwen?

Laten we beginnen met de basisprijs. Dit is het bedrag dat je betaalt voor de huwelijksvoltrekking zelf. De kosten hiervan variëren van gemeente tot gemeente, dus het is belangrijk om voor specifieke informatie contact op te nemen met de gemeente waar je van plan bent te trouwen. Gemiddeld liggen de kosten voor de ceremonie tussen de €100 en €600. Houd er rekening mee dat deze kosten ook kunnen variëren afhankelijk van de dag en het tijdstip waarop je wilt trouwen. Weekend- en avondceremonies kunnen duurder zijn dan doordeweekse ceremonies. Zo ben je voor een ceremonie op vrijdag gemiddeld iets meer dan 400 euro kwijt, terwijl je op zaterdag bijna 700 euro betaalt. Ook de verschillen tussen gemeentes zijn erg groot. Amsterdam is bijvoorbeeld duur, maar de gemeente Delft spant de kroon met een prijs van €2190,40 voor een huwelijksceremonie op zondag.

Gratis trouwen bij de gemeente

Wist je dat iedere gemeente ook verplicht is om minimaal één moment per week aan te bieden waarop jullie gratis kunnen trouwen? Dit is meestal op maandagochtend rond 9 uur, maar het moment kan per gemeente verschillen. Meer informatie hierover lees je in het blog Gratis trouwen, dit is hoe het werkt!

Bijkomende kosten

Naast de kosten van de huwelijksvoltrekking zijn er ook nog extra kosten als jullie trouwen bij de gemeente. Helemaal gratis trouwen is dan dus ook niet mogelijk. Denk aan kosten voor bijvoorbeeld trouwboekjes, trouwakten en eventuele administratieve kosten. Nemen jullie geen eigen getuigen mee? Dan is het vaak mogelijk om tegen betaling via de gemeente getuigen te regelen. Al deze kosten verschillen weer per gemeente, maar je zult er over het algemeen niet meer dan een paar tientjes aan kwijt zijn.

Buiten het gemeentehuis trouwen

Willen jullie wel officieel trouwen volgens de wet, maar niet in het gemeentehuis? Vaak is het mogelijk om een eenmalige trouwlocatie aan te laten wijzen door de gemeente. Op deze manier kunnen jullie op allerlei mooie plekken trouwen, zoals bijvoorbeeld op een bijzondere trouwlocatie of zelfs midden in het bos. Het hangt van jullie gemeente af of dit wordt toegestaan of niet. Aan het toewijzen van een eenmalige trouwlocatie zitten ook kosten verbonden die vaak een stuk hoger liggen dan wanneer jullie in het gemeentehuis trouwen. Het is dus goed om hier even naar te informeren bij de gemeente waar jullie willen trouwen. Nemen jullie een eigen trouwambtenaar mee? Dan komen deze kosten bovenop de kosten die je aan de gemeente betaalt.