Trouwen op latere leeftijd

Trouwen op latere leeftijd wordt steeds populairder in Nederland. Steeds meer mensen kiezen ervoor om pas op latere leeftijd in het huwelijksbootje te stappen. Hoe oud je ook bent, trouwen kan altijd. Maar waar moet je rekening mee houden als jullie trouwen op latere leeftijd? En wat voor bruidsjurk trek je aan als oudere bruid? 

Wist je dat de gemiddelde leeftijd om te trouwen inmiddels al ruim boven de 30 jaar ligt in Nederland? Dat is een stuk hoger dan dat het vroeger was! Trouwen op latere leeftijd is dan ook helemaal niet gek, er zijn steeds meer mensen die hiervoor kiezen.

Waarom trouwen op latere leeftijd?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen op latere leeftijd kiezen om te trouwen. Zo kan het zijn dat je eerst een drukke carrière hebt gehad en nu pas tijd hebt voor de liefde. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je eerder al getrouwd bent geweest, maar na de scheiding voor een tweede huwelijk gaat. En dan zijn er nog mensen die pas op latere leeftijd de juiste persoon vinden om de rest van hun leven mee te willen delen.

Een groot voordeel van trouwen op latere leeftijd is dat je vaak beter weet wat je wilt en wat je niet wilt. Je hebt meer levenservaring en weet beter wat je belangrijk vindt in een relatie. Dit kan ervoor zorgen dat je beter in staat bent om de juiste partner te vinden en een succesvolle relatie op te bouwen. Grote kans dus dat jullie heel zeker zijn van je zaak als jullie er dan eindelijk voor kiezen om elkaar het jawoord te geven.

Waar moet je op letten als je op latere leeftijd gaat trouwen?

Als je op latere leeftijd gaat trouwen, is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Als jullie voor de wet trouwen is het goed om na te denken over de volgende punten:

  • Vermogen en erfenissen: Als je op latere leeftijd trouwt, heb je vaak meer vermogen en bezittingen opgebouwd dan wanneer je op jongere leeftijd trouwt. Het is belangrijk om hier bij stil te staan en goede afspraken te maken over jullie bezittingen en vermogen. Ook kan het slim zijn om testamenten op te stellen, zodat je zeker weet dat je erfenis goed geregeld is.
  • Kinderen uit eerdere relaties: Als je kinderen hebt uit een eerdere relatie, kan dit invloed hebben op jullie huwelijk. Het is belangrijk om hier open over te communiceren en goede afspraken te maken over bijvoorbeeld erfenissen en nalatenschap. Ook kan het verstandig zijn om een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden op te stellen.
  • Gezondheid: Op latere leeftijd kan gezondheid een belangrijke rol spelen. Het is belangrijk om hier bewust van te zijn en eventueel extra maatregelen te nemen. Zo kan het verstandig zijn om een levensverzekering af te sluiten, zodat je partner financieel beschermd is als jij komt te overlijden.
  • Trouwen op latere leeftijd en pensioen: Als je op latere leeftijd trouwt, heb je vaak al een flink pensioen opgebouwd. Het is belangrijk om hier goed naar te kijken en te zorgen dat dit goed geregeld is. Als je na je pensionering gaat trouwen, verandert er niets aan je pensioenuitkering. Je partner heeft dan geen recht op partnerpensioen.

Bruidsjurk voor een oudere bruid

Op zoek naar een bruidsjurk die passend is bij jou als oudere bruid? Natuurlijk moet de trouwjurk mooi zijn, maar het is ook belangrijk dat hij comfortabel zit. Dit betekent dat de stof van de jurk zacht en soepel moet zijn. Kies bijvoorbeeld voor chiffon, satijn of kant. Deze stoffen zijn niet alleen comfortabel, maar ook elegant en stijlvol.

De pasvorm van de bruidsjurk is ook belangrijk. Een bruidsjurk voor de oudere bruid moet goed passen bij de vorm van het lichaam. Kies voor een jurk die de sterke punten van het lichaam benadrukt en de minder sterke punten camoufleert. Een A-lijn jurk is bijvoorbeeld een goede keuze voor een oudere bruid, omdat deze jurk de taille benadrukt en de heupen verbergt. Natuurlijk wil je er als oudere bruid ook elegant en stijlvol uitzien op je trouwdag. Kies daarom voor een jurk die past bij de gelegenheid. Een jurk met lange mouwen en een V-hals kan bijvoorbeeld heel elegant zijn. Of kies juist voor een kanten jurk met een subtiele glitter!

Ben je op zoek naar een bruidsjurk voor een tweede huwelijk? Dan is het leuk om hier echt iets anders van te maken dan bij het eerste huwelijk. Kies bijvoorbeeld voor een bruidsjurk in een andere kleur of ga bij het tweede huwelijk voor een ander model. Een korte trouwjurk kan bijvoorbeeld ook heel leuk zijn en is wat minder traditioneel! Met de juiste accessoires maak je je bruidsjurk helemaal af. Kies bijvoorbeeld voor een mooie sluier, pareloorbellen of een bloemenkrans in het haar. Maar overdrijf niet met de accessoires, hou het simpel en elegant.