Wat moet je allemaal regelen bij de notaris als jullie gaan trouwen?

Een bruiloft plannen is ontzettend leuk om te doen, maar er zit ook een serieuze kant aan. Jullie trouwen officieel voor de wet en daar zitten natuurlijk wat regels aan verbonden. Zo zullen jullie moeten beslissen wat het huwelijk precies voor jullie gaat betekenen, dit kun je vastleggen bij de notaris. Maar heb je echt een notaris nodig voor jullie huwelijk? En wat moet je dan allemaal regelen bij de notaris als jullie gaan trouwen? 

Een huwelijk is niet alleen een mooi moment om de liefde te vieren, het is ook een belangrijke verbintenis waarmee wettelijk gezien het een en ander geregeld wordt. Om te regelen dat alles wat jullie willen afspreken goed op papier komt te staan, is het belangrijk om een notaris te bezoeken voor jullie gaan trouwen.

Waar heb je een notaris voor nodig als je gaat trouwen?

Maar waar heb je die notaris dan precies voor nodig? Vanaf 2018 geldt dat je automatisch trouwt in beperkte gemeenschap van goederen. Willen jullie in plaats daarvan trouwen onder huwelijkse voorwaarden? Dan heb je een notaris nodig om deze voorwaarden voor jullie op te stellen. Een notaris kan jullie ook adviseren. Zijn jullie eruit? Dan stelt de notaris een notariële akte op waarin precies staat vastgelegd hoe jullie alles geregeld hebben. Deze notariële akte heb je nodig wanneer jullie gaan scheiden of wanneer je partner komt te overlijden.

Wellicht vraag je je af of je ook een notaris nodig hebt als jullie gewoon in beperkte gemeenschap van goederen willen trouwen. Het is in dit geval niet nodig om voorwaarden vast te leggen, maar het is wel slim om nog even goed naar jullie testament te kijken. Jullie worden standaard elkaars erfgenaam, tenzij jullie iets anders aangeven in het testament. Ook hierbij kan de notaris jullie adviseren. Is jullie testament in orde en hebben jullie verder geen wijzigingen om door te geven? Dan hebben jullie geen notaris nodig voor jullie gaan trouwen.

Trouwen in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden

Maar wat is ook alweer het verschil tussen trouwen in gemeenschap van goederen en onder huwelijkse voorwaarden? Standaard trouwen mensen tegenwoordig dus onder beperkte gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen dat bezittingen en schulden van voor het huwelijk niet van jullie gemeenschappelijk worden, maar dat wel alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk ontstaan van jullie samen zijn. Heb je dus nog een studieschuld van voor het huwelijk? Dan blijft deze schuld alleen van jou. En heb je juist flink wat geld gespaard? Ook dat geld blijft van jou alleen. Je kunt hier meer over lezen op de website van de Rijksoverheid.

In plaats van trouwen in gemeenschap van goederen, kunnen jullie ook trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Welke voorwaarden dit precies zijn, leggen jullie bij de notaris vast. Het kan bijvoorbeeld gunstig zijn om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen als één van jullie een eigen bedrijf heeft. Zo loopt de ander namelijk geen financieel risico wanneer het plotseling slechter gaat met het bedrijf. Wel zo’n prettig idee!

Kosten van een notaris voor jullie huwelijk

De kosten van een notaris voor jullie huwelijk hangen af van verschillende factoren. Zo kost het bijvoorbeeld meer geld als jullie af willen wijken van de standaard documenten en zijn er bijkomende kosten voor een testament. Notarissen kunnen hun eigen tarieven hanteren, dus informeer vooraf even met welke kosten je rekening moet houden.